Buzz

H Σκάρλετ Γιόχανσον μηνύει όποιον χρησιμοποιεί το όνομά της επι ματαίω!

στα 10

Μήνυση εναντίον του Γάλλου συγγραφέα Γκρεγκουάρ Ντελακούρτ και του εκδοτικού του οίκου κατέθεσε η Σκάρλετ Γιόχανσον επειδή στο νέο του βιβλίο η ηρωίδα του είναι ένα ακριβές αντίγραφο της.

H Σκάρλετ Γιόχανσον μηνύει όποιον χρησιμοποιεί το όνομά της επι ματαίω!

Η Σκάρλετ Γιόχανσον προχώρησε σε μήνυση με την αιτιολογία της «παραβίασης των προσωπικών δικαιωμάτων» ζητώντας εκτός από αποζημίωση και την απαγόρευση της μετάφρασης σε άλλη γλώσσα του βιβλίου, όταν ανακάλυψε πως η κεντρικη ηρωίδα του «La première Chose qu’on Regarde» («Το Πρώτο Πράγμα που Κοιτάμε») είναι ένα ακριβές αντίγραφό της, παρά τις διαβεβαιώσεις του συγγραφέα Γκρεγκουάρ Ντελακούρτ, ο οποίος δήλωσε πως η ομοιότητα της ηρωίδας του ήταν εξαρχής ένας φόρος τιμής στην ομορφιά της Γιόχανσον.

Η υπόθεση του βιβλίου, το οποίο κυκλοφόρησε στη Γαλλία το Μάρτιο του 2013, δεν είναι παρά μια σάτιρα πάνω στην ιδέα της διασημότητας και αφορά μια γυναίκα που μοιάζει στην Σκάρλετ Γιόχανσον και η οποία ζητάει βοήθεια στο σπίτι ενός μηχανικού αυτοκινήτων στο Σομέ, της Βόρειας Γαλλίας. Ο μηχανικός είναι σίγουρος πως είναι η διάσημη ηθοποιός μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποιεί πως η κοπέλα που έφτασε από το πουθενά στην πόρτα του σπιτιού του είναι απλά μια άλλη γυναίκα που της μοιάζει.

Ο Ντελακούρτ δηλώνει έκπληκτος για τη μήνυση της Γιόχανσον, ενώ είναι πεπεισμένος πως δεν έχει διαβάσει καν το βιβλίο. Σε συνέντευξη του στη Figaro δήλωσε: «Είμαι πολύ στεναχωρημένος. Ηλπιζα ότι μπορεί να μου έστελνε λουλούδια, αφού το βιβλίο είναι με έναν τρόπο μια εκδήλωση αγάπης στο πρόσωπό της. Είναι το αρχέτυπο της ομορφιάς στις μέρες μας, ανθρώπινη και εύθραυστη. Μια υπέροχη ηθοποιός. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι ζουν μαζί μας όλη την ώρα. Η κουλτούρα των celebrities μας έχει επιβληθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τον Τύπο, το Ιντερνετ. Το παράπονο της κυρίας Γιόχανσον βασίζεται ακριβώς σε αυτό το φαινόμενο που κριτικάρων. Είναι μια παραδοξότητα.»

2

Μπροστά σε μια υπόθεση που θεωρείται πως αν η έκβαση της είναι υπέρ της Γιόχανσον θα δημιουργήσει ένα πολύ αμφίβολο δεδικασμένο, δίνοντας το δικαιώμα σε όλους τους διάσημους να απαγορεύουν τη χρήση του ονόματός τους και της δημόσιας εικόνας τους σε έργα τέχνης, ο Ντελακούρτ δήλωσε πως «οι συγγραφείς πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ακολουθούν αυτά που τους υπαγορεύει η φαντασία τους».

Και θέλοντας να επιδείξει την υπερβολή της μήνυσης από την πλευρά της Γιόχανσον συμπληρώνει: «Στο βιβλίο επίσης περιγράφω και έναν τύπο που πληγώθηκε επειδή ένας αερόσακος δεν άνοιξε. Θα μου ασκήσουν αγωγή οι κατασκευαστές αερόσακων;».

Κάπως έτσι ένα βιβλίο που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα τέλειο σενάριο για την ίδια τη Γιόχανσον, κινδυνεύει να γίνει η βάση για ένα άλλο σενάριο, ενδεχομένως πιο ενδιαφέρον, για όλα όσα χωρίζουν τη δημόσια από την ιδιωτική ζωή των σταρ του Χόλιγουντ.

Περισσότερη Σκάρλετ Γιόχανσον εδώ.