Buzz

Η Κιμ Νόβακ νιώθει «βιασμένη» από το «The Artist». Ο «βιαστής» Μισέλ Χαζαναβίσιους απαντά

στα 10

«Θέλω να καταγγείλω έναν βιασμό. Το έργο μου βιάστηκε», με αυτές τις λέξεις ξεκινά η ανοιχτή επιστολή της Κιμ Νόβακ εναντίον της χρήσης ενός κομματιού από την μουσική του Μπέρναρν Χέρμαν για τον «Δεσμώτη του Ιλίγγου» στο «The Artist». Γιατί; Πιθανότατα, διότι το γήρας ου γαρ έρχεται μόνο...

Η Κιμ Νόβακ νιώθει «βιασμένη» από το «The Artist». Ο «βιαστής» Μισέλ Χαζαναβίσιους απαντά
Ενα δάκρυ κύλησε στο μάγουλο της Κιμ

«Ο Τζίμι Στιούαρτ και ο Αλφρεντ Χίτσκοκ δεν μπορούν πια να μιλήσουν, αλλά εγώ μπορώ» λέει η γηραιά πρωταγωνίστρια που βρήκε ότι η χρήση της μουσικής ενός από τα καλύτερα φιλμ της καριέρας της εκμεταλλεύεται τα «συναισθήματα και τις αναμνήσεις» από το φινάλε του «Δεσμώτη του Ιλίγγου» και τα χρησιμοποιεί σαν να ήταν δικά του.

Σύμφωνα με το κείμενό της που έστειλε ως δελτίο τύπου αλλά και δημοσίευσε με πληρωμένες καταχωρήσεις σε επαγγελματικά έντυπα του χώρου, η Νόβακ πιστεύει ότι το φιλμ του Χαζαναβίσιους δεν είχε κανένα λόγο να δανειστεί τη μουσική του Χέρμαν, αφού γράφτηκε για την συγκεκριμένη ταινία του Χίτσκοκ και θεωρεί ότι οι δημιουργοί του «The Artist» κάνουν κάτι «που είναι ηθικά λάθος», καταφεύγουν σε ένα «φτηνό κόλπο», «μια απάτη» και πως θα «έπρεπε να ντρέπονται».

Σύμφωνα με την μάνατζερ της Σου Κάμερον, η ηθοποιός, που είναι μέλος της Ακαδημίας, θέλησε να δει το «The Artist» προσκειμένου να συμπληρώσει το ψηφοδέλτιό της για τα Οσκαρ και «κυριολεκτικά σοκαρίστηκε» όταν άκουσε ένα κομμάτι από την μουσική του «Δεσμώτη του Ιλίγγου» να συνοδεύει κάποια από τα πλάνα της. Και παρ ότι όπως λέει, ξέρει ότι οι δημιουργοί του «The Artist» είχαν τα δικαιώματα για την χρήση της αυτό δεν την σταμάτησε από το να εξοργιστεί και να κάνει γνωστή τη δυσαρέσκειά της. Κάτι που ίσως διακινδυνεύσει την θέση της ως μέλους της Ακαδημίας, αφού το να κατηγορείς δημοσίως μια ταινία που είναι ανάμεσα στους βασικούς διεκδικητές των Οσκαρ, δεν είναι ακριβώς θεμιτή συμπεριφορά...

Η μάλλον υπερβολική αντίδραση της Κιμ Νόβακ εξέπληξε πολλούς και φυσικά τον ίδιο τον σκηνοθέτη του «The Artist» Μισέλ Χαζαναβίσιους. Σε μια δήλωσή του εξήγησε πως «η ταινία ήθελε να είναι ένα ερωτικό γράμμα στο ίδιο το σινεμά, ξεκίνησε από την αγάπη και τον σεβασμό μου και την αγάπη όλων των συνεργατών μου για τις ταινίες. Είναι εμπνευσμένο από τις ταινίες του Χίτσκοκο, του Λανγκ, του Φορντ, του Λιούμπιτς, του Μουρνάου και του Γουάιλντερ. Λατρεύω τον Μπέρναρντ Χέρμαν, η μουσική του έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές ταινίες και είμαι ευτυχής που υπάρχει και στη δική μου. Σέβομαι πολύ την Κιμ Νόβακ και λυπάμαι να μαθαίνω ότι διαφωνεί με την επιλογή μου».