Buzz

«Η Κατάρα του Ιούδα» σπέρνει τον τρόμο στη Σύμη

στα 10

Βρετανική εταιρεία παραγωγής βρήκε στο μικρό κόσμημα των Δωδεκανήσων το ιδανικό ντεκόρ για ταινία μεταφυσικού τρόμου!

«Η Κατάρα του Ιούδα» σπέρνει τον τρόμο στη Σύμη

«Η Ελλάδα περνάει πολύ δύσκολους καιρούς αυτή τη στιγμή και ήθελα να κάνω κάτι για να βοηθήσω», λέει ο Τζέιμς Κόλινς, σεναριογράφος της προσεχούς ταινίας τρόμου «Η Κατάρα του Ιούδα». «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλά φέρνοντας μια σειρά κινηματογραφικών εγχειρημάτων στη Σύμη, μπορούμε να βοηθήσουμε στην ώθηση του τουρισμού και να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους της περιοχής να καλλιεργήσουν κάποιες ικανότητες που μπορεί να οδηγήσουν σε μια καριέρα στο χώρο του κινηματογράφου».

Η Σύμη, το μικρό φυσικό και αρχιτεκτονικό αριστούργημα των Δωδεκανήσων θ’ αποτελέσει το σκηνικό για τη νέα ταινία του Νάβιν Ντεβ («Red Hood» 2008, «The Tree Man» 2009, «Red Kingdom Rising» 2013), ο οποίος ανακάλυψε στο ερημωμένο Χωριό της Σύμης, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την ιδανική τοποθεσία για να γυρίσει το φιλμ του τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η ιδέα να χρησιμοποιηθεί η Σύμη ανήκει στον σεναριογράφο Τζέιμς Κόλινς, ο οποίος ζει εκεί ήδη από το 2002 και πάντοτε επιθυμούσε να κάνει μια ταινία χρησιμοποιώντας το νησί και την κουλτούρα του ως βάση για την ιστορία. «Η Κατάρα του Ιούδα» αντλεί υλικό από μερικούς από τους μύθους και τα έθιμα που συνδέονται με τον Ιούδα Ισκαριώτη τα οποία διατηρούνται ακόμα σε πολλά μέρη της ελληνικής επαρχίας.

Μια πρόσφατη έρευνα των Ταχυδρομείων της Μ. Βρετανίας, έδειξε ότι το 19% των Βρετανών επηρεάζεται από ταινίες ή τηλεοπτικά προγράμματα όταν διαλέγουν προορισμό διακοπών. Ενα επιπλέον ποσοστό 20% δήλωσε ότι είναι πιθανό να επιλέξει διακοπές στο μέλλον, βασισμένο σε ταινίες και προγράμματα που έχει παρακολουθήσει. Σ’ αυτή τη λογική, ο Κρις Χέιστινγκς, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας 1066 Productions στη Μ. Βρετανία, παραγωγών της «Κατάρας του Ιούδα», είπε ότι τα έσοδα από την ταινία θα επενδυθούν σε περισσότερες ταινίες τρόμου που θα γυριστούν στη Σύμη.

«Οι άνθρωποι της Σύμης, συμπεριλαμβανομένου του Δημάρχου, υπήρξαν τόσο υποστηρικτικοί αυτού του σχεδίου, που πραγματικά θέλουμε να δώσουμε κάτι πίσω στο νησί», δήλωσε ο Χέιστινγκς. «Με τα όμορφά της κτήρια, το βραχώδες τοπίο, το εξαιρετικό φως που αντανακλάται από τη θάλασσα, την καταπληκτική της κουλτούρα και ιστορία, η Σύμη είναι η ιδανική τοποθεσία για μια σειρά από ενδιαφέρουσες και ποικίλες ταινίες μυθοπλασίας».

Ο σκηνοθέτης Νάβιν Ντεβ εξηγεί, «Τιμώντας το κλασσικό είδος, ‘Η Κατάρα του Ιούδα’ είναι μια υπερφυσική ταινία τρόμου που συλλαμβάνει τη βασανιστική διαδρομή ενός ανθρώπου προς την απαλλαγή μιας προορισμένης κατάρας, γεννημένης από τον Ιούδα Ισκαριώτη. Αυτό που αρχικά με τράβηξε ήταν η δυναμική ανάμεσα σε έναν πατέρα και έναν γιο, με τον πατέρα να προσπαθεί να σηκώσει την ενοχή του (κατάρα), οδηγώντας σταδιακά στον γιο ο οποίος πρέπει να κάνει κάτι παρόμοιο».

Τη δημιουργία της ταινίας θα συνοδεύσει η ειδική έκδοση ενός βιβλίου γύρω από τα παρασκήνια της παραγωγής, εικονογραφημένου με φωτογραφίες από τα γυρίσματα και τις τοποθεσίες, από τον φωτογράφο Νιλ Γκόσλινγκ. Το βιβλίο θα περιέχει κεφάλαια σχετικά με την κουλτούρα και την ιστορία της Σύμης και αναφορές των χαλασμάτων στο Χωριό.

Η ταινία χρηματοδοτείται μέσω καμπάνιας της «Κατάρας του Ιούδα» στο Kickstarter. Ανάμεσα στις προσφερόμενες ανταμοιβές, είναι τιμητική αναφορά του δωρητή από τον παραγωγό, πτήση στις τοποθεσίες των γυρισμάτων στο νησί, πέντε νύχτες σε πολυτελές ξενοδοχείο, τέσσερις μέρες μαζί με το συνεργείο και τους ηθοποιούς κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, προσωπική ξενάγηση της τοποθεσίας των γυρισμάτων από τον σεναριογράφο Τζέιμς Κόλινς και ειδική πρόσβαση στην πρεμιέρα του Λονδίνου το 2014. Η παραγωγή, επιπλέον, έχει δεσμευτεί ότι θα γίνει ανοιχτή πρεμιέρα της ταινίας στη Σύμη, πριν την εκδήλωση στο Λονδίνο.