Φεστιβάλ / Βραβεία

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ «Captive» του Μπριγιάντε Μεντόζα

στα 10

Εν αναμονή της πρεμιέρας του σε λίγες μέρες στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, πάρτε μια μικρή γεύση, με κλιπ του φιλμ.

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ «Captive» του Μπριγιάντε Μεντόζα

Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα που συνέβησαν στο νησί Παλαουάν των Φιλιππίνων το 2001, η καινούρια ταινία του Μπριγιάντε Μεντόζα, σκηνοθέτη του «Serbis» και του «Kinatay», αφηγείται την απαγωγή είκοσι τουριστών ενός θέρετρου από τους άντρες της μουσουλμανικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ που ζητούσαν την ανεξαρτησία του Μιντανάο, ενός άλλου νησιού της χώρας.

Η απαγωγή είχε στόχο μερικούς υπαλλήλους της παγκόσμιας τράπεζας, αλλά αυτοί είχαν ήδη φύγει από το θέρετρο κι έτσι στη θέση τους οι εξτρεμιστές απαγάγουν τουρίστες και ιεραπόστολους αναγκάζοντάς τους να διανύσουν μια εξουθενωτική διαδρομή μέσα στη ζούγκλα, στην διάρκεια της οποίας θα δοκιμαστούν οι σωματικές και ηθικές αντοχές τους.

Ο Μεντόζα έγραψε το σενάριο μετά από εκτεταμένη έρευνα σε αληθινές περιπτώσεις απαγωγών που συνέβησαν στις Φιλιππίνες, κάνοντας μάλιστα πολλά από τα γυρίσματα στις ίδιες τοποθεσίες που έλαβαν χώρα αυτές οι συχνά αιματηρές ιστορίες.

Συν τοις άλλοις οι σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν σε χρονολογική σειρά , καθώς όπως λέει ο Μεντόζα, ήθελε οι ηθοποιοί να νιώσουν όσο το δυνατόν πιο έντονα την εμπειρία της απαγωγής και να βιώσουν τον τόπο όπως θα το έκαναν στην πραγματικότητα αν κάτι τέτοιο τους συνέβαινε στ΄αλήθεια.

Μια ακόμη τεχνική που χρησιμοποίησε ήταν να μην επιτρέψει στους ηθοποιούς να γνωριστούν πριν από το ξεκίνημα των γυρισμάτων. Οπως λέει η Ιζαμπέλ Ιπέρ που υποδύεται ένα από τα θύματα της απαγωγής «όταν εμφανίστηκα στα γυρίσματα δεν ήξερα κανέναν από τους τους συνάδελφους μου. Ομολογώ ότι οι ηθοποιοί που υποδύονταν τους τρομοκράτες ήταν αληθινά τρομακτικοί. Καθώς τα γυρίσματα ακολουθούσαν την πορεία των γεγονότων, η ταινία κατέγραφε κι αυτή τη διαδρομή των ηθοποιών και των χαρακτήρων που έπαιζαν».

Διαβάστε περισσότερα για το 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου