Buzz

Η εμπειρία του να κάνεις μια ταινία με τον Λαρς Φον Τρίερ, σύμφωνα με τον Πολ Μπέτανι

στα 10

Οχι, αν πιστέψουμε τον Βρετανό ηθοποιό, δεν είναι ακριβώς ευχάριστη...

Η εμπειρία του να κάνεις μια ταινία με τον Λαρς Φον Τρίερ, σύμφωνα με τον Πολ Μπέτανι
Ο Πολ Μπέτανι με την Νικόλ Κίντμαν στο «Dogville»

Ο Πολ Μπέτανι κρατούσε έναν από τους βασικούς ρόλους στο «Dogville» του Λαρς Φον Τρίερ, την ταινία του 2003, στην οποία η Νικόλ Κίντμαν υποδύεται μια γυναίκα που κυνηγημένη από τους γκάνγκστερ, βρίσκει καταφύγιο σε μια μικρή, φιλική εκ πρώτης όψεως, πόλη.

Το φιλμ είναι μια από τις καλύτερες ταινίες του Τρίερ, αλλά ως γνωστόν ο Δανός σκηνοθέτης δεν είναι πάντα ιδιαίτερα αγαπητός στους ηθοποιούς του. 'Η τουλάχιστον δεν ήταν τότε, αφού από τις μέρες του «Dogville» μέχρι σήμερα πολλά δείχνουν να έχουν αλλάξει και σχεδόν όλοι η ηθοποιοί που σέβονται τον εαυτό τους, θέλουν να παίξουν σε μια ταινία του Τρίερ, ακόμη κι αν αυτή περιλαμβάνει σκηνές αληθινού σεξ όπως το «Nymphomaniac».

O Πολ Μπέτανι πιθανότατα δεν θα το δοκιμάσει ξανά, αν πιστέψουμε τις πρόσφατες δηλώσεις του στην εφημερίδα the Guardian, για τους λόγους που ακόμη, μετά από τόσα χρόνια, δεν έχει δει το «Dogville».

«Είχα περάσει πολύ άσχημα στα γυρίσματα. Υπάρχουν μερικές φωτογραφίες από το παρελθόν που δεν θέλεις να βλέπεις γιατί σε γυρίζουν σε μερικές πολύ δύσκολες περιόδους. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το “Dogville”» λέει. «Το πρόβλημα είναι ότι σαν ηθοποιός, έχω συχνά απορίες, ερωτήσεις. Θέλω να ξέρω τι ακριβώς κάνω. Και ο Τρίερ πολύ απλά δεν μου μιλούσε. Δεν επιτρεπόταν να του μιλάς για την ταινία και δεν επέτρεπε να κάνεις πρόβες. Η όλη εμπειρία ήταν διαμετρικά αντίθετη από αυτό που φανταζόμουν ότι θα είναι. Να ξεκαθαρίσω κάτι: Λατρεύω τις ταινίες του Τρίερ και είναι σίγουρα ένας ιδιοφυής σκηνοθέτης. Αλλά δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η άποψη των ηθοποιών του. Απλά στέκεται εκεί και φωνάζει “Πιο δυνατά! Πιο Δυνατά! Πες το πιο δυνατά!”. Εκεί εξαντλείται το επίπεδο της συνεργασίας σας. Ξέρεις με τι μοιάζει: Σαν αυτός να είναι ο Τζάκσον Πόλοκ κι εσύ να βρίσκεσαι σε μια γωνία και να του ανακατεύεις τα χρώματα».