Industry

H Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και το κύμα του νέου ελληνικού κινηματογράφου!

στα 10

Με μια διημερίδα στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και τίτλο «Riding the Greek Wave», η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου αναζητά την ευθεία γραμμή που ενώνει το ελληνικό σινεμά με την εξωστρέφεια...

Flix Team
H Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και το κύμα του νέου ελληνικού κινηματογράφου!

Σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσει την πολυσυζητημένη άνθιση του ελληνικού κινηματογράφου τα τελευταία χρόνια - κυρίως εκτός συνόρων - η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου διοργανώνει μια διημερίδα με τίτλο «Riding the Greek Wave» στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2012 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Στο πλαίσιο της θα μιλήσουν καλεσμένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό (ανάμεσα τους διευθυντές και προγραμματιστές Διεθνών Φεστιβάλ, υπεύθυνοι δημοφιλών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, υπεύθυνοι Διεθνών Πωλήσεων και ειδικοί της παραγωγής και της προώθησης ταινιών), θα διενεργηθούν εργαστήρια και θα ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από το πώς το «νέο κύμα» του ελληνικού σινεμά μπορεί να συνεχίσει τη διαδρομή του στο παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους και το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει όλα όσα ενδιαφέροντα θα ειπωθούν για την μεγάλη ευκαιρία του ελληνικού σινεμά που δεν πρέπει με κανένα τρόπο να χαθεί.


RIDING THE GREEK WAVE - TO ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

29 Σεπτεμβρίου 2012 / ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΗ

10.00

  • Κατερίνα Ευαγγελάκου (Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου) / Σύντομη παρουσίαση της διημερίδας και της ομάδας διοργάνωσης
  • Τάσος Μπουλμέτης (Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση-Συνδιοργανωτή της διημερίδας)

10.30

Ο Απόστολος Καρακάσης (λέκτορας ΑΠΘ, Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών)παρουσιάζει τον Marcus Hu (Πρόεδρο της Strand Releasing, USA) και το εργαστηρίο trailer.Το εργαστήριο θα δημιουργήσει το trailer μιας ελληνικής ταινίας, πρόσφατης παραγωγής.Θα συμμετάσχουν οι δημιουργοί της ταινίας κι ένας περιορισμένος αριθμός επαγγελματιών καισπουδαστών. Το trailer θα παρουσιαστεί στο κοινό στο τέλος της διημερίδας./ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: 11:00 - 19:30 (αίθουσα προβολών της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών)

11:00 / ΕΝΟΤΗΤΑ I. ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ / (Συντονιστής: Κωνσταντίνος Κοντοβράκης)

11:00 Κωνσταντίνος Κοντοβράκης - Παραγωγός

«Τι υπάρχει για σένα εκεί έξω;» / Μια εισαγωγή στα εργαλεία που είναι διαθέσιμα για όλους τους ευρωπαίους σκηνοθέτες νααναπτύξουν και να προωθήσουν τα έργα τους σε διεθνές επίπεδο (π.χ. εργαστήρια ανάπτυξης,αγορές, συμπαραγωγή, πλατφόρμες Video on Demand, βάσεις δεδομένων, επαγγελματικά δίκτυα κ.ά)

11:50 Διάλειμμα

12:00 Σαβίνα Νεϊρότι / (Επικεφαλής του TorinoFilmLab)

Το Torino film lab είναι ενα ετήσιας διάρκειας εργαστήριο, το οποίο υποστηρίζει ταλέντα απο όλο τον κόσμο που δουλεύουν στηνπρώτη ή δεύτερη ταινία τους, μέσω εκπαίδευσης,ανάπτυξης και χρηματοδότησης δραστηριοτήτων. Η επικεφαλής του θα παρουσιάσει το εργαστήριο και τις πολλαπλες ευκαιρίες που προσφέρει στους αρχάριουςκινηματογραφιστές.

12:50 Διάλειμμα

13:00 Μπιάνκα Ταάλ / (Προγραμματίστρια στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ)

Η Μπιάνκα Ταάλ θα παρουσιάσει την Cinemart, την αγορά συμπαραγωγής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, την πρώτη αγόρα του είδους της που προσφέρει στους κινηματογραφιστές την ευκαιρία να παρουσιάσουν τιςιδεες τους στην παγκόσμια βιομηχανία του κινηματογράφου και να βρούν τις κατάλληλες επαφές για να καταφέρουννα χρηματοδοτήσουν τα σχέδιά τους.

13:50 Διάλειμμα

14:00 Κωνσταντίνος Δασκαλάκης / (Head of Unit, MEDIA Programme – EACEA)

Το MEDIA, το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη στήριξη του ευρωπαϊκού οπτικοακουστικού τομέα, προσφέρει ευκαιρίες συγχρηματοδότησης στους κινηματογραφιστές στην Ελλάδα για την ανάπτυξη σχεδίων παραγωγής, τη δημιουργίαπρογραμμάτων κατάρτισης και τη διανομή οπτικοακουστικών έργων.

15:00 Διάλειμμα

16:00 / ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ. Η Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Ε Μ Π Ε Ι Ρ Ι Α / (Συντονιστής: Θάνος Αναστόπουλος)

16:00 Νίκος Παναγιωτόπουλος (Σεναριογράφος) & Αποστολία Παπαϊωάννου (Υπεύθυνη MFI) / Παρουσίαση της λειτουργίας του MFI Script 2 Film Workshops

16:40 Marie Pierre Macia & Αγγελική Βέργου / Παρουσίαση του προγράμματος AGORA του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ενας παραγωγικός και πρωτότυπος τρόπος για να αναπτυχθούν συνεργασίες μεταξύ των κινηματογραφιστών τηςΚεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Η Agora και το πρόγραμμα CrossRoads φέρνει σε επαφήτους κινηματογραφιστές με τη διεθνή κινηματογραφική βιομηχανία.

17:20 Γιώργος Ζώης (Σκηνοθέτης) & Μαρία Δρανδάκη ‘Producer on the move στο φεστιβάλ Καννών 2011) / Παρουσιάζουν τη διαδικασία ανάπτυξης της καινούργιας τους ταινίας «Stage Fight» (Μεγάλο βραβείο για την ανάπτυξη στο Cinelik Co-Production Market, EAVE scholarship,Torino Film Lab).

18:00 Διάλειμμα

18:10 Αθηνά Τσαγγάρη, Φίλιππος Τσίτος, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος,Βασίλης Μαζωμένος, Πένη Παναγιωτοπούλου, Κωνσταντίνος Γιάνναρης / Μια συζήτηση με Ελληνες σκηνοθέτες για τις εμπειρίες τους από χρηματοδοτικά προγράμματα και διεθνή φεστιβάλ.

19:30 Τέλος Πρώτης Ημέρας


Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012 / ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ

10:00 Προβολή της ταινίας για την οποία δημιουργήθηκε το trailer

11:40 ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ. ΔΙΕΘΝΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΝΙΩΝ / (Συντονιστής: Κωνσταντής Φραγκόπουλος)

11:40 Ο Αλέξης Γρίβας (Berlinale Delegate για την Ελλάδα) παρουσιάζει τον Ντίτερ Κόσλικ, Διευθυντή του Φεστιβάλ Βερολίνου, ενός απά τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου.Ο Ντίτερ Κόσλικ θα αναφερθεί στα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία επιλέγονται οι μικρούκαι μεγάλου μήκους ταινίες στα φεστιβάλ καθώς και στο ρόλο που παίζουν τα φεστιβάλ στην περαιτέρω προώθηση και εμπορικήεκμετάλλευση των ταινιών αυτών.

13:00 Διάλειμμα

13:10 Ματίλντ Ενρό (Συνιδρύτρια της δικτυακής πλατφόρμας Festival Scope)

Το Festival Scope είναι η πιο σημαντική διαδικτυακή πλατφόρμα παρουσίασης ταινιών που έχουν επιλεγεί απο τα 80 πιο έγκυρα διεθνή φεστιβάλ (Ρότερνταμ, Σάντανς, Βερολίνο, Λοκάρνο, Βενετία, Τορόντο, Κάννες). Δεν αποτελεί μόνο ένα εργαλείο για επαγγελματίες αλλά προσφέρει και ευκαιρίες προώθησης και διανομής στα πλαίσια ενός μοναδικού δικτύου. Η Ματίλντ Ενρό θα παρουσιάσει το Festival Scope καθώς και τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει σε διάφορες ταινίες.

14:00 Διάλειμμα

15:00 Μάικλ Βέμπερ (Διευθυντής της εταιρείας διεθνών πωλήσεων Match Factory)

Η Match Factory είναι ένα από τα πλέον επιτυχημένα γραφεία World Sales της Ευρώπης. Ο Μάικλ Βέμπερ θα μας μιλήσει για τις παγκόσμιες πωλήσεις και το μάρκετινγκ μιας ανεξάρτητης ταινίας χρησιμοποιώντας για παράδειγμα την ταινία «Αttenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη.

15:50 Διάλειμμα

16:00 Μάρκους Χου (Πρόεδρος της Strand Releasing)

Η Strand Releasing ιδρύθηκε το 1989 και έχει σαν στόχο να αναδείξει τις ποιοτικές καλλιτεχνικές ταινίες και σαν εμπορικά προϊόντα. Η εταιρία τιμήθηκε δύο φορές με αφιέρωμα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Ο κ. Μ. Hu θα μιλήσει για την διανομή καλλιτεχνικώνκαι ξενόγλωσσων ταινιών στις Η.Π.Α. και την σημασία των trailers και γενικότερα του προωθητικού υλικού

16:50 Διάλειμμα

17:00 / ΕΝΟΤΗΤΑ ΙV. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ TRAILER / (Συντονιστής: Απόστολος Καρακάσης)

17:00 Ο Μάρκους Χου και η ομάδα υλοποίησης trailer παρουσιάζουν το trailer και συζητούν με το κοινό. Στη συζήτηση συμμετέχουν οι Μάικλ Βέμπερ, Ματίλντ Ενρό και Ντίτερ Κόσλικ.

18:20 Διάλειμμα

18:30 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΡΕΪΛΕΡΣ / Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου παρουσιάζει τα trailers των ταινιών του 2012

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου