Buzz

Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη παρουσιάζει το «Τhe Capsule»

στα 10

Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη εμπνέεται από το έργο της νεαρής Πολωνής καλλιτέχνιδας Αλεξάνδρα Βαλιζέφσκα για τη δημιουργία μιας ταινίας και ενός installation, σε ανάθεση του Δάκη Ιωάννου, για το DesteFashionCollection του 2012. Είστε έτοιμοι να μπείτε στο «Τhe Capsule»;

Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη παρουσιάζει το «Τhe Capsule»
H Αριάν Λαμπέντ στο «Τhe Capsule» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη / photos: Despina Spyrou

Επτά νέες γυναίκες. Μια βίλα χτισμένη σε ένα βράχο στις Κυκλάδες. Μια σειρά από μαθήματα πειθαρχίας, επιθυμίας, ανακάλυψης και εξαφάνισης. Ενας μελαγχολικός, αναπόδραστος κύκλος στα όρια της θηλυκότητας - στο άπειρο.

Αυτή είναι η υπόθεση του «The Capsule», της ταινίας που γύρισε η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη στην Υδρα και που μαζί με το ομώνυμο installation αποτελεί τη δική της - διπλή - πρόταση για το φετινό DesteFashionCollection του Ιδρύματος Μοντέρνας Τέχνης ΔΕΣΤΕ.

Κάθε χρόνο το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ ζητάει από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες να επιλέξουν πέντε αντικείμενα ένδυσης ή αξεσουάρ από κολεξιόν μόδας της χρονιάς και ξεκινώντας από αυτά ως έμπνευση να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο έργο. Στόχος τους να τραβήξουν παράλληλες ευθείες ανάμεσα στα αντικείμενα αυτά και την ερμηνεία τους από τον εκάστοτε καλλιτέχνη/curator, με σκοπό την καθοδήγηση του θεατή σε μια πιο βαθιά κατανόηση του πώς η μόδα μπορεί να συλληφθεί από ενα έμπειρο μάτι.

Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου: «Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη δημιούργησε μια "κάψουλα" υψηλής μόδας, επιλέγοντας έργα από νέους, avant-garde σχεδιαστές που παίζουν με τα όρια της μόδας ως μια σειρά γλυπτών που μπορούν να φορεθούν. Τα αντικείμενα, τόσο στην ταινία αλλά και στο projection installation με τον τίτλο "The Capsule», διαταράσσουν από την αρχή τον συνεχή και αναπόσπαστο διάλογο ανάμεσα στο σινεμά, τη μόδα και τις καλές τέχνες.»

Στο φιλμ που περιγράφεται ως μια «ελληνική γοτθική ιστορία μυστηρίου», πρωταγωνιστούν η Αριάν Λαμπέντ (βραβευμένη με το βραβείο γυναικείου ρόλου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2010 για το «Αttenberg»), η Γαλλίδα Κλεμάνς Ποεζί (γνωστή από τους ρόλους της στο «127 Ωρες» του Ντάνι Μπόιλ και τη σειρά ταινιών «Χάρι Πότερ») και η Ιζόλντα Ντισόκ (πρωταγωνίστρια στο «Φαόυστ» του Αλεξάντερ Σοκούροφ).

2 Αριάν Λαμπέντ, Κλεμάνς Ποεζί

Το projection installation που μαζί με το φιλμ αποτελεί ολοκληρωμένο το όραμα της Τσαγγάρη, χρησιμοποιεί την τρισδιάστατη τεχνολογία για να αποτελέσει μια σύγχρονη διασκευή του «Κinetoscope» όπως αυτό χρησιιμοποιήθηκε στις απαρχές της ιστορίας του κινηματογράφου. Μία οθόνη προβάλλει ταυτόχρονα δύο διαφορετικές ταινίες, που αποτελούνται από την ίδια ιστορία και οι οποίες λειτουργούν περισσότερο σαν δύο δίδυμες αφηγήσεις. Με εναλλαγή slow motion και κανονικής ταχύτητας προβολής, αλλά και με τη χρήση διαφορετικών γωνιών λήψης, δημιουργείται μια στερεοσκοπική αφήγηση όπου ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκεται ο θεατής ξετυλίγονται μπροστά του εικόνες σαν ονειρικά ταμπλό, με εμβόλιμες αντανακλάσεις από το έργο της Πολωνής καλλιτέχνιδος Αλεξάνδρα Βαλιτσέφσκα.

Το installation «The Capsule» θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Barneys της Νέας Υόρκης (από τις 5 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου) ενώ το ομώνυμο φιλμ της Τσαγγάρη θα προβληθεί ως «work in progress» στο 13η έκθεση μοντέρνας τέχνης dOCUMENTA στο Κασέλ της Γερμανίας, στις 10 Ιουνίου του 2012, ως έναρξη ενός αφιερώματος στην σκηνοθέτη που θα περιλαμβάνει ακόμη το «Αttenberg», το «The Slow Business of Going» του 2001 και τη μικρού μήκους «Fit» του 1994.

Το «Τhe Capsule» είναι εμπνευσμένο από το έργο της νεαρής Πολωνής καλλιτέχνιδος Αλεξάνδρα Βαλιζέφσκα, η οποία γεννήθηκε το 1976 και ζει και εργάζεται στη Βαρσοβία και μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει περισσότερες από 20 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής.

3 Ιζόλντα Ντισόκ

The Capsule - Info

σύλληψη, σκηνοθεσία: Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη / σενάριο: Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Αλεξάνδρα Βαλιζέφσκα / ανάθεση: Δάκης Ιωάννου και Iδρυμα Μοντέρνας Τέχνης ΔΕΣΤΕ για το DesteFashionCollection 2012/ σχεδιαστές: Σάντρα Μπάκλαντ, Bordelle, Γινγκ Τζάο, Κατ Πότερ, Ιζαμπέλ Βιγιέρ, Μαρκ Τζέικομπς (Louis Vuitton), Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη και Βασιλεία Ροζάνα / πρωταγωνιστούν: Αριάν Λαμπέντ, Κλεμένς Ποεζί, Ιζόλντα Ντισόκ, Ευαγγελία Ράντου, Αουρόρα Μαριόν, Ντενίζ Γκαμζέ Εργκουβέν, Σοφία Ντόνα / διεύθυνση φωτογραφίας: Θύμιος Μπακατάκης / καλλιτεχνική διεύθυνση: Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη / κομμώσεις: Ντάνιελ Μπάμπεκ / μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου / μοντάζ: Ματ Τζόνσον / animation και οπτικά εφέ: Ζίνα Παπαδοπούλου και Πέτρος Παπαδόπουλος (Oval Image) / σχεδιασμός ήχου: Λέανδρος Ντούνης / artwork: Αλεξάνδρα Βαλιτσέφσκα / σχεδιασμός installation: Σοφία Ντόνα και Δημήτρης Θεοδωρόπουλος (hiboux.gr), Ματ Τζόνσον (Haos Film) / creative engineering: Ματ Μόρτον, Ντάνιελ Πίπενγκερ και Γιέλμερ Στινχούις / παραγωγή: Μαρία Χατζάκου, Κυριάκος Καρσεράς και Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη (Haos Film)