Buzz

H Αμερικανική τριλογία του Ρασίντ Μπουσαρέμπ

στα 10

Θέλοντας να εξερευνήσει τις σχέσεις της Αμερικής με τον Αραβικό κόσμο, ο Αλγερινός σκηνοθέτης έχει στα σκαριά τρεις ταινίες κι ολοκλήρωσε μόλις τα γυρίσματα της πρώτης «Just Like a Woman», στην οποία η Σιένα Μίλερ, χορεύει το χορό της κοιλιάς.

H Αμερικανική τριλογία του Ρασίντ Μπουσαρέμπ
Η Σιένα Μίλερ και η Γκολσιφτέ Φαραχανί, σε σκηνή από το «Just Like a Woman»

Πάντα με ενδιέφερε η δυναμική της σχέσης ανάμεσα στον Αραβικό κόσμο και τη Δύση» λέει ο τρεις φορές υποψήφιος για Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας σκηνοθέτης (πιο πρόσφατα για το «Πέρα από το Νόμο»), για την ιδέα πίσω από την τριλογία του. «Κατάγομαι από τη Βόρεια Αφρική, ζω στο Παρίσι, αλλά οι ιστορίες αυτών των τριών ταινιών που ετοιμάζω είναι παγκόσμιες».

Δηλαδή αμερικάνικες.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη όμως η απόφασή του να γυρίσει τις ταινίες στην Αμερική και στα Αγγλικά, δεν είχε να κάνει με την επιθυμία του να προσεγγίσει ένα μεγαλύτερο κοινό.

Ο Μπουσαρέμπ πιστεύει ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με τον αραβικό κόσμο είναι ριζικά διαφορετικές από αυτές στον υπόλοιπο πλανήτη και συν τοις άλλοις, βρίσκονται σε μια διαδικασία έντονης μετάλλαξης.

«Μετά τον Ομπάμα, υπάρχουν σαφώς περισσότερα ανοιχτά μυαλά, μεγαλύτερη κατανόηση» λέει. «Εχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και η αντίδραση των Αμερικάνων στην Αραβική Επανάσταση στην Τυνησία και την Αίγυπτο, ήταν εντυπωσιακή. Οι ερωτήσεις που θέτω με αυτές τις τρεις ταινίες , είναι “που βρισκόμαστε;”, “που πάμε;” και “γιατί πρέπει να πιστέψουμε στο μέλλον αυτής της σχέσης”».

Στην πρώτη ταινία της τριλογίας το «Just like a Woman», η Σιένα Μίλερ και η Ιταλίδα ηθοποιός Γκολσιφτέ Φαραχανί, υποδύονται δυο γυναίκες που συναντιούνται στο δρόμο ανάμεσα στο Σικάγο και το Νέο Μεξικό. Η Φαραχανί υποδύεται μια αραβικής καταγωγής σύζυγο που το έχει σκάσει από το σπίτι της και η Μίλερ, μια γυναίκα που επίσης έχει εγκαταλείψει τον άντρα της και που ονειρεύεται να γίνει οριεντάλ χορεύτρια.

Κι αν το «Just Like a Woman», ακούγεται σαν το «Θέλμα και Λουίζ» με χορό της κοιλιάς, το δεύτερο φιλμ Belleville's Cop» είναι μια αστυνομική κωμωδία με τον Τζαμέλ Ντεμπούζ στον ρόλο ενός Γάλλου αστυνομικού αραβικής καταγωγής, που βρίσκεται στο Λος Αντζελες και αναγκάζεται να συνεργαστεί με μια γυναίκα συνάδελφό του. Γραμμένο από τον Λάρι Γκρος του «48 Ωρες», το φιλμ θα γυριστεί μέσα στο 2012.

«Είναι μια κωμωδία σαν τα αμερικάνικα φιλμ που μου αρέσουν τόσο» λέει ο σκηνοθέτης. «Με ενδιαφέροντες χαρακτήρες και διάλογους στη θέση των stunt και της ασταμάτητης δράσης».

Οσο για την τελευταία ταινία της τριλογίας, μπορεί να μην έχει ακόμη τίτλο, αλλά απέκτησε μόλις πρωταγωνιστή στο πρόσωπο του Φόρεστ Γούιτακερ. Ο ρόλος του είναι αυτός ενός μουσουλμάνου πρώην κατάδικου που αποφασίζει να ζήσει σε μια μικρή πόλη στα σύνορα της Αριζόνα με το Μεξικό, στην οποία η αντιπάθεια για τους Αραβες αγγίζει τα όρια της υστερίας.

«Η ιστορία αφορά στην ουσία τρεις χαρακτήρες και θα μπορούσε να συμβαίνει οπουδήποτε» λέει ο Μπουσαρέμπ, «αλλά βρήκα πολύ ενδιαφέρον να την τοποθετήσω στα σύνορα της Αμερικής καθώς αποκτά αμέσως έναν διαφορετικό πολιτικό τόνο».

Τα γυρίσματα του φιλμ πρόκειται να ξεκινήσουν το 2013.