Φεστιβάλ / Βραβεία

Η 62η Μπερλινάλε τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο

στα 10

Το Φεστιβάλ Βερολίνου, που πολλές φορές φιλοξένησε τον Ελληνα σκηνοθέτη, θα τον αποχαιρετήσει με ειδική προβολή της ταινίας «Τριλογία: Το Λιβάδι που Δακρύζει».

Η 62η Μπερλινάλε τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο
«Τριλογία: Το Λιβάδι που Δακρύζει»

Η 62η Μπερλινάλε θ’ αφιερώσει τις δικές της, ειδικές μνήμες στον Ελληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο που τόσο συχνά βρέθηκε στις αίθουσές της. Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ έστειλαν μόλις αυτήν την ξεχωριστή ενημέρωση:

«Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος θεωρούνταν ως ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες στο Ευρωπαϊκό σινεμά του δημιουργού. Φιλοξενήθηκε πολλές φορές από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Πιο πρόσφατα, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος παρουσίασε τη «Σκόνη του Χρόνου» στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 2009. Το Φεστιβάλ Βερολίνου θα προβάλλει την «Τριλογία: Το Λιβάδι που Δακρύζει» σε μια ειδική προβολλή – στην πρωτότυπη βερσιόν της με γερμανικούς υποτίτλους – στο CinemaxX9 στην Πλατεία Ποτσντάμερ στις 16 Φεβρουαρίου 2012, στις 9 μ.μ. Ο Ελληνας συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, που δούλεψε με τον Αγγελόπουλο σε πολλά από τα σενάρια των ταινιών του και η Φοίβη Οικονομοπούλου, σύζυγος του σκηνοθέτης και παραγωγός πολλών έργων του, αναμένεται ότι θα παρευρεθούν στην προβολή.»

Επιπλέον, το Φεστιβάλ Βερολίνου θα διοργανώσει μια ακόμα ειδική, τιμητική προβολή, αφιερωμένη στη μνήμη του Βαντίμ Γκλάουνα, του ηθοποιού και σκηνοθέτη που εκπροσώπησε το Νέο Γερμανικό Σινεμά και πέθανε πριν λίγες μέρες, στις 24 Ιανουαρίου. Το Φεστιβάλ θα προβάλλει το «Desperado City», την ταινία του που τιμήθηκε το 1981 με τη Χρυσή Κάμερα του Φεστιβάλ Καννών, στις 11 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με τη Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου.