Industry

«Ντοκιμαντέρ – Eκπαίδευση - Δημιουργία»: Η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με το βλέμμα στην εκπαίδευση

στα 10

Η Eνωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ διοργανώνει σεμινάριο με τον τίτλο «Ντοκιμαντέρ – Eκπαίδευση - Δημιουργία» με σκοπό των επιμόρφωση εκπαιδευτικών.

Flix Team
«Ντοκιμαντέρ – Eκπαίδευση - Δημιουργία»: Η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με το βλέμμα στην εκπαίδευση

Το σεμινάριο «Ντοκιμαντέρ – Eκπαίδευση - Δημιουργία» που διοργανώνει η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στις 19, 20, 26 και 27 Ιουνίου, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σπουδαστές παιδαγωγικών σχολών

Στόχος του, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές του, είναι να τους βοηθήσει να γνωρίσουν τη γλώσσα του ντοκιμαντέρ, τον τρόπο κατασκευής του, να τους καταστήσει ικανούς να μεταφέρουν αυτή τη γνώση και στη σχολική τάξη

Σε μια εποχή που η χρήση της κινηματογραφικής γλώσσας ως γνωστικό εργαλείο τίθεται παγκοσμίως σε πρώτο πλάνο, με την εισαγωγή της σε όλες τις βαθμίδες της εκπαιδευτικής διαδικασίας (από το νηπιαγωγείο έως το Λύκειο), όπως και την συνακόλουθη ανάγκη στοιχειώδους οπτικοακουστικής κατάρτισης, η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ αφουγκράζεται τις ανάγκες των καιρών, και επιθυμεί να συμβάλλει στην γενικότερη προσπάθεια κάλυψης του κενού που μέχρι τώρα φαίνεται να υπάρχει, παρά τις όποιες άλλες σημαντικές μεν, αποσπασματικές δε δράσεις στον τομέα.

Το σεμινάριο θα βασίζεται σε εισηγήσεις που θα πραγματοποιηθούν από ντοκιμαντεριστές με εμπειρία στη διδασκαλία κινηματογράφου στην εκπαίδευση.

Η Δάφνη Καλαφάτη σπούδασε Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και συνέχισε τις σπουδές της στην φωτογραφία, το ντοκιμαντέρ και την θεραπεία μέσω της Τέχνης στο Μπουένος Αιρες της Αργεντινής. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Ελλάδα σαν παραγωγός ταινιών ντοκιμαντέρ, ενώ παράλληλα διδάσκει συμμετοχικό βίντεο και φωτογραφία σε ομάδες νέων.

Η Δήμητρα Κουζή είναι απόφοιτη της Γερμανικής Σχολής, σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο πανεπιστήμιο Ludwig Maximillians του Μονάχου και φωτογραφία στον Φωτογραφικό Κύκλο. Δούλεψε στην Ελλάδα και τη Γερμανία, ως δημοσιογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ, ARTE, ZDF. Το 2016 ίδρυσε το Kinderdocs.com Μιλάει Γερμανικά και Αγγλικά. Φιλμογραφία: https://kouziproductions.com/blog/about

Ο Αντώνης Τολάκης είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Σκηνοθεσίας της Σχολής Σταυράκου. Εργάζεται για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση ως σκηνοθέτης και παραγωγός. Είναι δημιουργός των βραβευμένων ντοκιμαντέρ «Ηλιόσποροι» και «Αλέξανδρος Βέλιος: Η τελευταία απόφαση». Διδάσκει παραγωγή, σκηνοθεσία και αισθητική του κινηματογράφου στη Σχολή Λυκούργου Σταυράκου.

Ο Γιάννης Σκοπετέας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Σεναριoγραφίας και Σκηνοθεσίας στις Ψηφιακές Οπτικοακουστικές Τέχνες στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ("Κινηματογραφική και τηλεοπτική γραφή" και ΣΦΠ "Σχεδιασμός Φωτισμού").

Ο Νϊκος Σταμπουλόπουλος είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος, οπερατέρ, μοντέρ και δάσκαλος κινηματογράφου. Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ψηφιακής πλατφόρμας New Diaspora, που επικεντρώνει στις ιστορίες της νέας γενιάς Ελλήνων εξωτερικού. Σύμβουλος επικοινωνίας στο πρόγραμμα SEESOX Diaspora του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Απόφοιτος Πανεπιστημίου Westminster.

Οι εισηγήσεις θα εστιάζουν στην δυνατότητα του εκπαιδευτικού να αξιοποιήσει τη γνώση που θα λάβει από το σεμινάριο στην καθημερινότητα της τάξης, όπως και στη διάδραση με τους μαθητές του

Οι υποψήφιοι εκπαιδευόμενοι οφείλουν να συμπληρώσουν μια αίτηση συμμετοχής όπου θα πρέπει να υποβάλλουν μια ιδέα για μικρού μήκους ντοκιμαντέρ.

Οι προτεινόμενες ιδέες ντοκιμαντέρ θα τεθούν σε μια διαδικασία ανάλυσης, και θα καταστούν αντικείμενο διεξοδικής επεξεργασίας, μέσα από την οποία ο επωφελούμενος θα προσεγγίζει δυο βασικά συστατικά στοιχεία του ντοκιμαντέρ τα μέσα αφήγησης (γλώσσα της εικόνας) και την δημιουργική διαδικασία.

Από το σύνολο των αιτήσεων που θα υποβληθούν, θα επιλεγούν 20. Την επιλογή θα κάνει η ομάδα της ΕΕΝ που έχει αναλάβει τη διοργάνωση του σεμιναρίου.

Σεμινάριο

Αιτήσεις συμμετοχής εδώ.

Επιδίωξή της ΕΕΝ είναι το σεμινάριο να διεξαχθεί συνδυάζοντας τη φυσική παρουσία με την διαδικτυακή. Το διαδικτυακό μέρος αφορά τις εκτός Αθηνών συμμετοχές. Φυσικά όλα θα εξαρτηθούν από τις υγειονομικές συνθήκες.

Οι 20 επιλεγμένες προτάσεις των ντοκιμαντέρ μικρού μήκους θα αναπτυχθούν με την επίβλεψη των πέντε εκπαιδευτών – κινηματογραφιστών. Άξονες ανάπτυξης:

ιδέα / θέμα
έρευνα
σχέδιο σεναρίου γυρίσματος
ολοκλήρωση σεναρίου στο post production

Από το σύνολο των σχεδίων που θα έχουν τύχει επεξεργασίας μέσα από τη διαδικασία των 20 ωρών του σεμιναρίου, θα επιλεγούν πέντε για να γυριστούν πέντε μικρές ταινίες – ντοκιμαντέρ (διάρκειας περίπου 10 λεπτών η κάθε μία) με επίκεντρο τη συνέντευξη και με καταληκτική ημερομηνία προβολής τον Δεκέμβριο του 2021 σε ειδική εκδήλωση.

Το γύρισμα θα γίνει με μέσα που θα διαθέσει η ΕΕΝ και τεχνικούς που θα διαθέσει η ΕΕΝ και με την επίβλεψη των εκπαιδευτών

Η επιλογή των 5 ντοκιμαντέρ θα γίνει μέσα από την διαδικασία του «Pitching», δηλαδή της παρουσίασης των σχεδίων από τους εκπαιδευόμενους σε πάνελ με συμμετοχή των πέντε εκπαιδευτών και δύο μελών του ΔΣ της ΕΕΝ.

Τις εισηγήσεις θα συμπληρώσουν master classes από καταξιωμένους επαγγελματίες κινηματογραφιστές. Θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση.
Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι δωρεάν και στο τέλος θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 20 ώρες διδασκαλίας στις 19, 20, 26 και 27 Ιουνίου Προθεσμία λήξεως υποβολής συμμετοχών: 9/6/2021.Το εργαστήριο διεξάγεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.Το σεμινάριο θα κλείσει με την διαδικτυακή προβολή της ταινίας της Δήμητρας Κουζή «Passage to Europe» στις 27 Ιουνίου μετά το τέλος των εισηγήσεων και του Pitching. Η προβολή αυτή θα αποτελέσει και το έναυσμα για ειδική ημερίδα με θέμα «Ντοκιμαντέρ και σχολείο ή ντοκιμαντέρ στο σχολείο;» στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι σημαντικοί φορείς που προωθούν την οπτικοακουστική εκπαίδευση στα σχολεία, καθώς και εκπρόσωποι αντίστοιχων φορέων του εξωτερικού. Θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση.

Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο στην επίσημη σελίδα της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στο Facebook και στο e-mail greekdocumentaryassociation@gmail.com 
Υπ’ όψιν Ξενοφώντα Αγγελόπουλου.