Buzz

Το Ελληνικό Σινεμά γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας

στα 10

Μία πρωτοβουλία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Flix Team
Το Ελληνικό Σινεμά γιορτάζει  την Ημέρα της Γυναίκας

Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, σάς προσκαλούν να απολαύσετε δωρεάν τρεις βραβευμένες με ΙΡΙΣ 2020 ταινίες Ελληνίδων δημιουργών.

Η παγκόσμια αυτή γιορτή έχει επανανοηματοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια με την εμφάνιση και διάδοση φεμινιστικών κινημάτων όπως το #metoo και πλέον αποτελεί αφορμή για να αναδειχθούν στον δημόσιο διάλογο σύγχρονες διεκδικήσεις ισότητας που καλύπτουν όλους τους παραδοσιακά ανδροκρατούμενους χώρους. Στο πλαίσιο αυτό, η αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων για τον ρόλο της γυναίκας στην τέχνη ενισχύεται, με την ολοένα και πιο δυναμική παρουσία γυναικών στις θέσεις της σκηνοθέτριας ή/και παραγωγού, συμπαρασύροντας το σύνολο του σινεμά από τα funds και τα συνεργεία μέχρι τη διανομή, τα φεστιβάλ, τους/-τις programmers και τους/-τις κριτικούς στην αλλαγή νοοτροπιών που οδήγησαν σε δεκαετίες αποκλεισμών και προκατάληψης. Τρεις φιλόδοξες τέτοιες συνεργασίες σκηνοθετριών - παραγωγών βραβεύτηκαν πέρσι από την κινηματογραφική κοινότητα στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Οι γυναικείας υπογραφής κινηματογραφικές δημιουργίες που τιμήθηκαν πέρυσι με τα βραβεία ΙΡΙΣ στις αντίστοιχες διαγωνιστικές κατηγορίες και θα προβληθούν στο πλαίσιο αυτής της ψηφιακής εκδήλωσης είναι:

cosmic candy 607

COSMIC CANDY, της Ρηνιώς Δραγασάκη | Σε παραγωγή Φένιας Κοσσοβίτσα (Blonde S.A.).
ΙΡΙΣ Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Σκηνοθέτριας

when tomatoes met wagner 607

ΟΤΑΝ Ο ΒΑΓΚΝΕΡ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΙΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ, της Μαριάννας Οικονόμου | Σε παραγωγή Ρέας Αποστολίδη, Σπύρου Μαυρογένη, Γιούρι Αβέρωφ (Anemon Productions, Stefi & Lynx Productions σε συμπαραγωγή με Cosmote TV).
ΙΡΙΣ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ

electric swan 607

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΚΥΚΝΟΣ, της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη | Σε παραγωγή Μαρίας Δρανδάκη (Homemade Films).
ΙΡΙΣ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Οι ταινίες θα φιλοξενηθούν ΔΩΡΕΑΝ στην ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Πληροφορίες Προβολής:

  • Η προβολή των τριών ταινιών θα είναι διαθέσιμη από τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2020 στις 10.00 πμ και έως τα μεσάνυχτα (μετά τις 00.00 θα αποσυρθούν) για περιορισμένο αριθμό προβολών.
  • Δημιουργήστε έναν λογαριασμό στην πλατφόρμα.
  • Αναζητήστε την ταινία που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε.

H Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου θα είναι παρούσα και θα γιορτάζει το Ελληνικό Σινεμά καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς προγραμματίζοντας μια σειρά παρόμοιων δράσεων, πέραν των καθιερωμένων ετήσιων βραβείων ΙΡΙΣ.

eak womens day poster 607