Industry

Greed is not so good, τελικά. Ο Γκόρντον Γκέκο συνεργάζεται με το FBI!

στα 10

Σ’ ένα διαφημιστικό σποτ κοινωνικής επαγρύπνησης, ο Μάικλ Ντάγκλας ξαναγίνεται Γκόρντον Γκέκο αλλά προειδοποιεί για τους κινδύνους της χρηματιστηριακής αγοράς.

Greed is not so good, τελικά. Ο Γκόρντον Γκέκο συνεργάζεται με το FBI!

«Εάν μια συμφωνία σας φαίνεται υπερβολικά καλή, μάλλον είναι…» Εχουν περάσει 25 χρόνια από τον ριζοσπαστικό λόγο του Γκόρντον Γκέκο στο «Wall Street» του Ολιβερ Στόουν: «Greed, for lack of a better word, is good. Greed is right.»

Οχι και τόσο, τελικά, και στα πλαίσια της οικονομικής εξυγίανσης της Αμερικής, το FBI αποφάσισε να κάνει μια τηλεοπτική καμπάνια για ν’ αποτρέπει τους καταναλωτές από ύποπτες επενδύσεις και να προειδοποιήσει για την απληστία της Wall Street. Για να αγγίξει το σποτ τη συνείδηση του κοινού, το FBI επέλεξε τον Μάικλ Ντάγκλας, ως μετανοημένο Γκόρντον Γκέκο, να εξηγήσει στον κόσμο ότι πρέπει να προσέχει τους καρχαρίες, τον μεγαλύτερο, κλασικότερο και απολαυστικότερο από τους οποίους είχε υποδυθεί ο ίδιος στην ταινία του 1987.

Δεν είναι ότι το σποτάκι του FBI αποκαλύπτει κάτι που δεν ξέραμε για την οικονομική απάτη. Είναι απλώς ότι επιβεβαιώνει, πως ο αμερικανικός πολιτισμός είναι απόλυτα συνυφασμένος με τον κινηματογράφο κι αυτό είναι ταυτόχρονα αφελές και υπέροχο. Για να τραβήξει την προσοχή του αμερικανού πολίτη, το FBI δε έφτιαξε ένα τρομακτικό, αποτρεπτικό, εγκεφαλικό κλιπ. Επέλεξε να μιλήσει στον κόσμο κάποιος που εμπιστεύονται: μια κινηματογραφική περσόνα που είδανε εκατομμύρια και κανείς δεν ξέχασε, ένας ηθοποιός με κύρος και παρελθόν!

Φανταστείτε να γινόταν κάτι ανάλογο στην Ελλάδα για τη φοροδιαφυγή. Ποιος θα μιλούσε στον κόσμο; Προτείνουμε τον Γιώργο Σουξέ, ως απλό, καθημερινό, λαϊκό, «μικρό» πολίτη. Εσείς;