Φεστιβάλ / Βραβεία

Γούντι Αλεν vs. Ξαβιέ Τζιανολί: Ο Κλέψας του Κλέψαντος;

στα 10

Αν διαβάζετε τις ανταποκρίσεις του Flix από το 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Βενετίας, γνωρίζετε ήδη την υπόθεση του «Superstar» του Ξαβιέ Τζιανολί. Αυτό που δεν γνωρίζετε όμως είναι πως στο «Στη Ρώμη με Αγάπη» του Γούντι Αλεν, υπάρχει μια ιστορία με ακριβώς το ίδιο θέμα. Σκάνδαλο ή απλές συμπτώσεις της μοίρας;

Γούντι Αλεν vs. Ξαβιέ Τζιανολί: Ο Κλέψας του Κλέψαντος;

Στο «Superstar» του Γάλλου Ξαβιέ Τζιανολί, που διαγωνίζεται για το Χρυσό Λέοντα στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ένας απλός, ασήμαντος καθημερινός άνθρωπος γίνεται εν μια νυκτί ο πιο διάσημος άνθρωπος στον κόσμο (διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ).

To ίδιο ακριβώς παθαίνει και ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Ρομπέρτο Μπενίνι στο «Στη Ρώμη με Αγάπη» του Γούντι Αλεν, που θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 6 Σεπτεμβρίου (διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ).

Οσο παράξενο κι αν ακούγεται, ο Τζιανολί υποστήριξε στις συνεντεύξεις που έδωσε εδώ στη Βενετία πως η ιδέα ήταν δική του και πως ο ατζέντης του Γούντι Αλεν είναι ο μεσάζων που ευθύνεται για την «κλοπή». Συγκεκριμένα δήλωσε: «Συνάντησα τον ατζέντη του Γούντι Αλεν, του ανέφερα το πρότζεκτ του "Superstar". Ηθελε να με δει και έτσι συναντηθήκαμε στο Παρίσι. Και μετά τίποτα. Μέχρι τη στιγμή που ένας φίλος που μόλις είχε δει το "Στη Ρώμη Με Αγάπη" μου τηλεφώνησε και μου περιέγραψε το επεισόδιο με τον Ρομπέρτο Μπενίνι. Εμεινα άφωνος. Δεν μπορώ να φανταστώ πως ένας σκηνοθέτης αυτού του διαμετρήματος θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο. Τον θαυμάζω τόσο πολύ... Νιώθω ντροπή και ελπίζω να είναι απλά μια σύμπτωση. Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα παραπάνω.»

Χωρίς, φυσικά, να μπορούμε να διαλευκάνουμε περισσότερο το μυστήριο, το γεγονός είναι πως το «Superstar» του Ξαβιέ Τζιανολί δεν είναι πρωτότυπο σενάριο και βασίζεται στο «L' Idole» του Σερζ Ζονκούρ που κυκλοφόρησε το 2005 και έτσι σε κάθε περίπτωση αν ο Γούντι Αλεν «έκλεψε» από κάπου αυτό είναι από την ιδέα του βιβλίου.

Το περιστατικό, ωστόσο, σχολιάστηκε ιδιαίτερα, ειδικά από τον ιταλικό Τύπο, σε μια προσπάθεια να «γεννηθεί» ένα μικρό σκάνδαλο σε σχέση με το Φεστιβάλ και φυσικά με την ταινία του Γούντι Αλεν που είναι γυρισμένη σε ιταλικό έδαφος και μάλιστα εφόσον το επίμαχο επεισόδιο αφορά έναν Ιταλό της φήμης του Ρομπέρτο Μπενίνι.

Δεν νομίζουμε πως ο Γούντι Αλεν θα ασχοληθεί να απαντήσει ή να διευκρινήσει τι ακριβώς συνέβη, αλλά ακόμη και αν «έκλεψε» την ιδέα του Τζιανολί (χωρίς να το επικροτούμε!), αυτό μόνο καλό θα κάνει στον Γάλλο σκηνοθέτη και την ταινία του που βγαίνει αυτές τις ημέρες στη Γαλλία, αναμένοντας να κάνει ένα αρκετά συμπαθητικό box-office χιτ.

Διαβάστε τα πάντα για το 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ειδικό τμήμα του Flix!