Φεστιβάλ / Βραβεία

Χρυσές Σφαίρες 2021: Γράφουν ιστορία με τρεις γυναίκες υποψήφιες για Καλύτερη Σκηνοθεσία

στα 10

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού υπάρχουν τρεις γυναίκες υποψήφιες για Καλύτερη Σκηνοθεσία και μάλιστα οι δυο από αυτές μη-λευκές.

Χρυσές Σφαίρες 2021: Γράφουν ιστορία με τρεις γυναίκες υποψήφιες για Καλύτερη Σκηνοθεσία

Ολοι θυμόμαστε αυτή την δήλωση.

Διαβάστε ακόμα: Χρυσές Σφαίρες 2021: Οι Υποψηφιότητες


Ηταν 2018 όταν η Νάταλι Πόρτμαν είχε ανέβει στη σκηνή των Χρυσών Σφαιρών για να παρουσιάσει το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, μαζί με τον Ρον Χάουαρντ λέγοντας «και αυτοί είναι οι όλοι άντρες υποψήφιοι», κατακρίνοντας έτσι την Ενωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ η οποία εδώ και πολλά χρόνια φαίνεται πως σνόμπαρε για τα καλά τις γυναίκες σκηνοθέτες.

Αλλά φέτος, μετά από έξι χρόνια απουσίας, οι Χρυσές Σφαίρες φαίνεται πως αναγνώρισαν τις γυναίκες σκηνοθέτες και έβγαλαν όχι μία, ούτε δυο αλλά τρεις υποψήφιες στην κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας: τις Κλόι Ζάο για το «Nomadland», την Εμεραλντ Φένελ για το «Promising Young Woman» και την Ρετζίνα Κινγκ για το «One Night in Miami». Θα συναγωνιστούν τους Ντέιβιντ Φίντσερ για το «Mank» και τον Ααρον Σόρκιν για την «Η Δίκη των 7 του Σικάγου». Κι όχι μόνο αυτό αλλά δυο από αυτές είναι μη-λευκές.


Oscars 2021 | Χρυσές Σφαίρες, σωματεία, λίστες, βραβεία, προγνωστικά. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε στο δρόμο για τα Οσκαρ 2020, στην ειδική ενότητα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς


chloe zhao 607 Κλόι Ζάο.

Καθ’ όλη την διάρκεια του θεσμού των Χρυσών Σφαιρών από το 1944, μόνο πέντε γυναίκες έχουν καταφέρει να πάρουν μια υποψηφιότητα για Καλύτερη Σκηνοθεσία. Αυτές ήταν η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ το 1984 για το «Γεντλ» και το 1991 για το «Ο Πρίγκιπας της Παλίρροιας», η Τζέιν Κάμπιον το 1994 για τα «Μαθήματα Πιάνου», η Σοφία Κόπολα το 2004 για το «Χαμένοι στη Μετάφραση», η Κάθριν Μπίγκελοου το 2010 για το «The Hurt Locker» και το 2013 για το «Zero Dark Thirty» και η Αβα ΝτιΒερνέ το 2013 για το «Selma».

Από όλες αυτές μόνο η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ κατάφερε να κερδίσει την Χρυσή Σφαίρα για την σκηνοθεσία της στο «Γεντλ».

Οχι ότι στην Ακαδημία τα πράγματα είναι καλύτερα. Μόνο πέντε γυναίκες κατάφεραν να πάρουν μια υποψηφιότητα για Οσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας στα 92 χρόνια του θεσμού: η Λίνα Βερτμίλερ το 1976 για το «Seven Beauties», η Τζέιν Κάμπιον το 1993 για τα «Μαθήματα Πιάνου», η Σοφία Κόπολα το 2003 για το «Χαμένοι στη Μετάφραση», η Κάθριν Μπίγκελοου το 2009 για το «The Hurt Locker» και η Γκρέτα Γκέργουιγκ για το «Lady Bird».

Ολο αυτό σημαίνει πως τα πράγματα επιτέλους αλλάζουν και επιτέλους δεν μιλάμε πια για White Male Awards, κάτι που ίσως υιοθετηθεί και φέτος και από την Ακαδημία. Θα το μάθουμε όταν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες των Οσκαρ την Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021.

Διαβάστε ακόμα:

one night in miami 607 Ρετζίνα Κινγκ.


Oscars 2021 | Χρυσές Σφαίρες, σωματεία, λίστες, βραβεία, προγνωστικά. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε στο δρόμο για τα Οσκαρ 2020, στην ειδική ενότητα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς