Φεστιβάλ / Βραβεία

«Garbage in the Garden of Evil»: To «πράσινο» docu-thriller του Φατίχ Ακίν

στα 10

Το ντοκιμαντέρ του για την μάχη των κατοίκων ενός τουρκικού χωριού εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης, να δημιουργήσει μια τεράστια χωματερή στην περιοχή, ετοιμάζεται να ταξιδέψει στις Κάννες. Δείτε τρέιλερ και φωτογραφίες.

«Garbage in the Garden of Evil»: To «πράσινο» docu-thriller του Φατίχ Ακίν

Πριν δέκα χρόνια, η Τουρκικη κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει σε τεράστια χωματερή έναν λόφο στο χωριό Καμπουρνού, στα παράλια της Μάυρης Θάλασσας. Οι κάτοικοί του αγωνίζονται από την πρώτη στιγμή εναντίον αυτής της απόφαση που εκπορεύεται κυρίως από οικονομικά συμφέροντα που δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψιν τους την φυσική ομορφιά της περιοχής και την για πολλούς λόγους λάθος θέση της προτεινόμενης χωματερής.

Ο Φατίχ Ακίν ακολουθεί την ιστορία τους από πολύ νωρίς, ξέροντας από πρώτο χέρι όχι μόνο την περιοχή αλλά και πολλούς κατοίκους, αφού το Καμπουρνού είναι το χωριό από το οποίο κατάγεται ο πατέρας του. O ίδιος το επισκέφτηκε στα γυρίσματα της «Ακρης του Ουρανού», αφού εκεί είναι γυρισμένη η τελευταία σκηνή της ταινίας και από την αρχή υπήρξε θερμός υποστηρικτής του αγώνα των κατοίκων να εμποδίσουν την κατασκευή της χωματερής.

Από το 2007, ο Ακίν υπήρξε σταθερός επισκέπτης του χωριού, καταγράφοντας αυτή τη μάχη του κρατικού Γολιάθ με τον τοπικό Δαβίδ σε μια ταινία που περιγράφει σαν «ένα εξαιρετικά συναισθηματικό αλλά και πολιτικό θρίλερ και μαζί, ένα ντοκιμαντέρ στην κλασσική φόρμα ταινιών σαν το “Ο Νανούκ του Βορρά”. Ακολουθούμε την ιστορία του αγώνα αυτών των ανθρώπων, αλλά είναι σαφές ότι πολλά πράγματα που ορίζουν την πορεία του συμβαίνουν στο παρασκήνιο».

Λίγο πριν η ταινία την πρεμιέρα της στο τμήμα «Un Certain Regard» του φεστιβάλ, δημοσιοποιώντας σε ολόκληρο τον πλανήτη τον άνισο αγώνα των κατοίκων του Καμπουρνού, πάρτε μια γεύση από το φιλμ μέσα από το τρέιλερ του και μια σειρά φωτογραφίες.

Διαβάστε περισσότερα για το 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών