Φεστιβάλ / Βραβεία

«Fynbos» του Χάρη Πατραμάνη: «Μίλα μόνο αν μπορείς να βελτιώσεις τη σιωπή»

στα 10

Γυρισμένη εξ ολοκλήρου στη Νότιο Αφρική, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Χάρη Πατραμάνη με τίτλο «Fynbos» ταξιδεύει εκεί όπου γεννήθηκε, έτοιμη για την παγκόσμια πρεμιέρα της ως επίσημη συμμετοχή στο 33ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ντουρμπάν.

«Fynbos» του Χάρη Πατραμάνη: «Μίλα μόνο αν μπορείς να βελτιώσεις τη σιωπή»

Fynbos ονομάζεται η θαμνώδης βλάστηση της Νοτίου Αφρικής, ειδικά στην περιοχή του Δυτικού Ακρωτηρίου, χαρακτηριστική τόσο για τη φυσική της αγριότητα όσο και για την αφοπλιστική όμορφιά της.

«Fynbos» ονομάζεται και η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Χάρη Πατραμάνη, μετά από μια μεγάλη και επιτυχημένη θητεία στη διαφήμιση και τις ταινίες μικρού μήκους, που αφηγείται την ιστορία ενός φιλόδοξου εργολάβου, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ο οποίος ταξιδεύει μαζί με τη σύζυγο του σε μία απομονωμένη περιοχή του Δυτικού Ακρωτηρίου με σκοπό να κλείσει μια συμφωνία που πιστεύει ότι θα του σώσει τη ζωή.

Ο.τι θα συναντήσει εκεί, ωστόσο, θα είναι κάτι που δεν είχε φανταστεί, αφού θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα μυστήριο που θα τον απομακρύνει από τον κόσμο του χρήματος μέσα στον οποίο ζει και θα τον βυθίσει στις άγνωστες ζώνες της ανεξιχνίαστης ανθρώπινης κατάστασης.

1

Οπως δηλώνει ο ίδιος ο Πατραμάνης: «Βλέπουμε έξι ξεχωριστές ζωές να ενώνονται γύρω από μια εργολαβική συμφωνία, αν και όλα όσα συμβαίνουν δεν έχουν καμία σχέση με το χρήμα ή τα υλικά αγαθά, αλλά με την ανθρώπινη κατάσταση. Με το "Fynbos" ήθελα να κάνω μια ταινία που να αμφισβητήσει την ιδέα της καθαρής, γνωστής πραγματικότητας. Με το "Fynbos" ξεκίνησα να κάνω μια ταινία - άσκηση στο μινιμαλισμό. Οχι σαν καλλιτεχνική άποψη, αλλά σαν ένα τρόπο να επιτρέψω σε φαινομενικά συγκεκριμένα πράγματα που συμβαίνουν στην ταινία να μείνουν ανοιχτά σε πολλαπλές ερμηνείες. Ηθελα να προσκαλέσω το κοινό σε ένα ρεαλιστικό κόσμο γεμάτο από αντιπερισπασμούς και δύσκολες ερωτήσεις χωρίς καθαρές απαντήσεις. Η φαντασία ενός θεατή είναι πολύ πιο δυνατή από οποιαδήποτε σεναριακή πλοκή ή οποιαδήποτε αποκάλυψη μπορεί να συλλάβει ένας σκηνοθέτης. Το κοινό είναι συν-δημιουργός στην ταινία. Και αυτό είναι που φιλοδοξεί η τέχνη - να είναι μια πρόσκληση για συνεργασία. Αν και λέγεται συχνά πως οι κινηματογραφιστές λένε ιστορίες, αυτό που πιστεύω ότι κάνουν στην πραγματικότητα είναι να χτίζουν περιβάλλοντα. Δημιουργείς ένα μέρος που δεν υπάρχει. Επιλέγεις περιστάσεις όπου η βαθιά, φυσική ψυχή της ιστορίας μπορεί να γεννηθεί.»

Γυρισμένο με μικρό συνεργείο και με αποκλειστικά νοτιοαφρικανούς ηθοποιούς, στο «Fynbos» o μεγάλος πρωταγωνιστής είναι το τοπίο της Νοτίου Αφρικής, ένα μέρος όπου ο Πατραμάνης και η σύζυγος του και παραγωγός Ελένη Ασβεστά γνωρίζουν κάτι περισσότερο από καλά: «Το Δυτικό Ακρωτήρι έχει μια απίστευτη ενέργεια. Είχα εντυπωσιαστεί με το πως τα φύλλα από τα fynbos έκαναν το νερό να γίνεται βαθύ κόκκινο, πως μια απλή βουτιά έμοιαζε με ένα σοκαριστικό. λουτρό αίματος. Η Ελένη και εγώ ερχόμαστε στη Νότια Αφρική συχνά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Νιώθουμε ότι ανήκουμε σε αυτό το μέρος του κόσμου. Ποτέ όμως δεν θέλησα να εισβάλλω στο τοπίο. Θέλαμε να ακούμε τη σιωπή κατά τη διάρκεια του γυρίσματος. Λίγο πριν το γύρισμα, είδαμε σε ένα τοίχο του Γιοχάνεσμπουργκ ένα γκράφιτι που έγραφε "Μίλα μόνο αν μπορείς να βελτιώσεις τη σιωπή".»

2

Στην πρώτη του παγκόσμια πρεμιέρα, μετά την ολοκλήρωση του, το «Fynbos» συμμετέχει επίσημα ως νοτιοαφρικάνικη ταινία στο 33ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ντουρμπάν, το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Νοτίου Αφρικής, υποψήφιο σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων του, ανάμεσα στις οποίες και για καλύτερη νοτιοαφρικάνικη ταινία. Η πρεμιέρα του θα γίνει στις 22 Ιουλίου, παρουσία των συντελεστών του.

Δείτε παρακάτω ένα teaser του «Fynbos» αλλά και φωτογραφίες της ταινίας στο gallery, ενδεικτικές της περιγραφής της ταινίας στον επίσημο κατάλογο του Φεστιβάλ του Ντουρμπάν: «Πανέμορφα φωτογραφημένο, αυτό το έντονο ψυχολογικό δράμα διατηρεί τις αινιγματικές του τάσεις μέχρι τα ανησυχητικά τελευταία του λεπτά.»

Fynbos - Info

Παραγωγή: A Four Letter Word / Σκηνοθεσία: Χάρης Πατραμάνης / Παραγωγός: Ελένη Ασβεστά / Σενάριο: Τζόναθαν Κάιλ Γκλέιτζερ, Χάρης Πατραμάνης / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ντίτερ Ντέβεντερ / Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης / Μουσική: Coti K / Πρωταγωνιστούν: Τζέσικα Χέινς, Γουόρικ Γκρίερ, Σθαντίγουε Κγκορότζε, Σούζαν Ντάνφορντ, Τζον Χέρμπερτ, Κάρα Ρόμπερτς, Τσαντ Φίλιπς