Industry

Πώς μπορεί το «Frozen» της Disney να βασίζεται σε πραγματική ιστορία;

στα 10

Και όμως, η Αμερικανίδα Ιζαμπέλα Τανικούμι μηνύει το στούντιο για αντιγραφή της προσωπικής της ιστορίας!

Πώς μπορεί το «Frozen» της Disney να βασίζεται σε πραγματική ιστορία;

Στο «Frozen», το τελευταίο, υπερεπιτυχημένο animation της Disney, ηρωίδες είναι δυο πριγκίπισσες: η μεγαλύτερη, η Ελσα, έχει τη μαγική ιδιότητα να μεταμορφώνει τα πάντα σε πάγο. Οταν όμως το χάρισμά της προκαλέσει μοιραίο κακό στο πριγκιπάτο της και στους αγαπημένους ανθρώπους της, η μικρή αδελφή της, η Ανα, ερωτευμένη και με τον πρίγκιπα Χανς, θα συμμαχήσει με τον ξυλοκόπο Κριστόφ και τον χιονάνθρωπο Ολαφ για να διασώσουν την Ελσα και ολόκληρη την πολιτεία. Μπορεί το «Frozen» να εξελίχθηκε σ’ ένα θαυμάσιο κινηματογραφικό παραμύθι, αλλά τίποτα από την πλοκή του δε μοιάζει αληθινό. Ή μήπως κάνουμε λάθος;

Η Ιζαμπέλ Τανικούμι, Αμερικανίδα συγγραφέας που ζει στο Νιου Τζέρσεϊ, υπέβαλλε μήνυση εναντίον της Disney, ισχυριζόμενη ότι το «Frozen» είναι αντιγραφή δυο δικών της βιβλίων, με τους τίτλους «Living My Truth» και «Yearning of the Heart», τα οποία αφηγούνται την ιστορία της ζωής της ίδιας της Τανικούμι. Σύμφωνα με την καταγγελία, η ταινία «δανείζεται» ήρωες, την ιστορία, την πλοκή και τις παράλληλες πλοκές των βιβλίων.

Η μήνυση υποβλήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου και παρουσιάζει 18 ξεχωριστά σημεία των βιβλίων που εμφανίζονται στο «Frozen», ανάμεσά τους την απεικόνιση της πόλης – πριγκιπάτου, τις δυο αδελφές, το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αδελφή κατά λάθος τραυματίζει τη μικρότερη, ότι η μικρότερη χάνει τη μνήμη της, ακόμη και τα ονόματα των ανδρών ηρώων της ιστορίας, Κριστόφ και Χανς, που υπάρχουν επίσης στα βιβλία της Τανικούμι. Στο ένα από τα βιβλία της συγγραφέως, άλλωστε, υπάρχει κι η φράση «hands to the sky with sprinkles» που παραπέμπει απ’ ευθείας στο εξώφυλλο του DVD του «Frozen»:

frozen dvd 607

Το αίτημα της Τανικούμι είναι ασφαλιστικά μέτρα προς την Disney και η παύση κάθε πώλησης, διανομής και προώθησης κάθε προϊόντος που σχετίζεται με το “Frozen” και αποζημίωση ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως και κάλυψη των νομικών εξόδων. Η Disney δεν έχει απαντήσει, προς το παρόν, δημόσια, αλλά το βέβαιο είναι ότι εάν γίνει η δίκη και την κερδίσει η Ιζαμπέλ Τανικούμι, μετά θα έχει μια πολύ διαφορετικού είδους βιογραφία να γράψει, μια που σίγουρα θ’ αξίζει να γίνει ταινία!