Φεστιβάλ / Βραβεία

22 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

στα 10

Προτάσεις για γαλλικό σινεμά από τις επιλογές του 22ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος που ξεκινάει σήμερα 29 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 6 Απριλίου 2022.

Flix Team
22 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος επιστρέφει και πάλι στις αίθουσες, μετά από την περσινή online εκδοχή του, στο καθιερωμένο ανοιξιάτικο ραντεβού του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από τις 29 Μαρτίου έως και τις 6 Απριλίου 2022.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 22ο Φεστιβάλλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας στο επίσημο site του Φεστιβάλ και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook. Γραφτείτε στο νέο newsletter του Φεστιβάλ για ακόμη περισσότερα νέα και εκπλήξεις.

Το Flix διαλέγει 22 ταινίες από το πλούσιο πρόγραμμά του, με γαλλικές και γαλλόφωνες ταινίες που ξεχώρισαν μέσα στο χρόνο που διανύουμε, διακρίθηκαν και - με τις περισσότερες από αυτές - να μην έχουν διανομή στην Ελλάδα.

la dernierer

Ο Τελευταίος Πειρασμός των Βέλγων (La Dernière Tentation des Belges) του Γιαν Μπουκόι

Ο Γιαν είναι ένας προκλητικός καλλιτέχνης που έχει γνωρίσει αρκετές επιτυχίες με την τέχνη του, τις γυναίκες και τις πολλές προσπάθειές του να αλλάξει τον κόσμο. Η Μαρί, η μοναχοκόρη του, τον κατηγορεί ότι ως πατέρας ήταν απών κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας και πάντα μπλεγμένος σε τρελές περιπέτειες. Σήμερα, στην άκρη ενός γκρεμού, έχουν πολλά να συζητήσουν...

A Plein Temps

Full Time (À Plein Temps) του Ερίκ Γκραβέλ

Η Ζουλί παλεύει μόνη της για να μεγαλώσει τα δύο της παιδιά στην επαρχία και να διατηρήσει τη δουλειά της σε ένα παρισινό πεντάστερο ξενοδοχείο. Οταν καταφέρνει επιτέλους να κλείσει μια συνέντευξη για μια δουλειά που την ενδιαφέρει, μια γενική απεργία παραλύει όλα τα μέσα συγκοινωνίας. Η εύθραυστη ισορροπία της κλονίζεται. Ξεκινάει ένα ξέφρενο αγώνα δρόμου, με κίνδυνο να μην τα καταφέρει.

Les Amants

Εραστές (Les Amants) της Νικόλ Γκαρσιά

Η Λιζά και ο Σιμόν είναι νέοι, ερωτευμένοι και αχώριστοι. Ζουν έντονα τη ζωή τους στο σημερινό Παρίσι, οδηγώντας τον έρωτά τους πολλές φορές στα άκρα. Οταν μια βραδιά θα πάρει μια απρόσμενη και για τους δυο τους τροπή, ο Σιμόν θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει άμεσα τη χώρα. Λίγα χρόνια αργότερα, σε ένα νησί του Ινδικού Ωκεανού, οι δρόμοι τους διασταυρώνονται ξανά. Όμως, τίποτα δεν είναι πια ίδιο.

antoinette

O Γάιδαρος, ο Εραστής μου κι Εγώ (Antoinette dans les Cévennes) της Καρολίν Βινιάλ

Μήνες τώρα η Antoinette περιμένει το καλοκαίρι για μια ρομαντική εβδομάδα με τον εραστή της Vladimir. Τελευταία στιγμή εκείνος ακυρώνει: η γυναίκα του κανόνισε οικογενειακή εκδρομή στην οροσειρά Cévennes με γάιδαρο! Παρατημένη, η Antoinette αποφασίζει να ακολουθήσει κι αυτή το "μονοπάτι του Stevenson". Όταν φτάνει, πουθενά ο Vladimir, παρά μόνο κάποιος Patrick – ένας ανυπάκουος γάιδαρος – που θα τη συνοδεύσει στο περίεργο ταξίδι της...

Boite Noire

Το Μαύρο Κουτί (Boîte Noire) του Γιαν Γκοζλάν

Τι συνέβη στην πτήση Ντουμπάι-Παρίσι πριν συντριβεί στις Άλπεις; Ο Mathieu Vasseur, τεχνικός της Διεύθυνσης Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας, ερευνά μια πρωτοφανή καταστροφή. Σφάλμα πιλότου; Τεχνική βλάβη; Τρομοκρατική ενέργεια; Η ανάλυση των μαύρων κουτιών θα ωθήσει τον Mathieu να διεξάγει τη δική του έρευνα μυστικά. Δεν ξέρει ακόμη πόσο μακριά θα τον οδηγήσει η αναζήτησή του για την αλήθεια...

La Fracture

La Fracture της Κατρίν Κορσινί

Η Ραφ και η Ζουλί, ζευγάρι στα πρόθυρα του χωρισμού, φτάνουν στα Επείγοντα ενός ασφυκτικά γεμάτου νοσοκομείου, το βράδυ μιας διαδήλωσης των Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι. Η συνάντησή τους με τον Γιαν, έναν θυμωμένο και τραυματισμένο διαδηλωτή, θα καταρρίψει τις βεβαιότητες και τις προκαταλήψεις όλων. Εξω ανεβαίνει η ένταση. Το νοσοκομείο υπό πίεση, αναγκάζεται να κλείσει τις πόρτες του. Το προσωπικό είναι καταβεβλημένο. Η νύχτα αναμένεται δύσκολη...

les amours d' anais

Οι Ερωτες της Αναΐς (Les Amour D' Anais) της Σαρλίν Μπουρζουά-Τακέτ

Η Αναΐς είναι τριάντα ετών και δεν έχει αρκετά χρήματα. Εχει ένα σύντροφο με τον οποίο δεν είναι πια σίγουρη ότι είναι ερωτευμένη. Γνωρίζει τον Ντανιέλ, στον οποίο αμέσως αρέσει. Ομως ο Ντανιέλ συζεί με την Εμιλί... που επίσης αρέσει στην Αναΐς. Η ιστορία μιας ανήσυχης γυναίκας, αλλά και μια ιστορία μεγάλης επιθυμίας.

madeleine collins

Madeleine Collins του Αντουάν Μπαρό

Η Τζουντίθ ζει διπλή ζωή μεταξύ Ελβετίας και Γαλλίας. Από τη μία ο Abdel, με τον οποίο μεγαλώνει ένα κοριτσάκι, και από την άλλη ο Μελβίλ, με τον οποίο έχει δύο μεγαλύτερα αγόρια. Σταδιακά, αυτή η εύθραυστη ισορροπία φτιαγμένη από ψέματα, μυστικά και πηγαινέλα ραγίζει επικίνδυνα. Παγιδευμένη, η Τζουντίθ επιλέγει την φυγή, σε μια ιλιγγιώδη αποκορύφωση.

ousitreham

Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους (Ouistreham) του Εμανουέλ Καρέρ

Η Marianne Winckler, γνωστή συγγραφέας, γράφει ένα βιβλίο για την επισφαλή εργασία. Εγκαθίσταται κοντά στην Caen και, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά της, εντάσσεται σε μια ομάδα καθαριστριών. Αντιμέτωπη με την οικονομική αδυναμία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ανακαλύπτει την αλληλοβοήθεια και την αλληλεγγύη που ενώνουν αυτές τις αφανείς εργάτριες.

l' ennemi

Δωμάτιο 108 (L' Ennemi) του Στεφάν Στρεκέρ

Ένας διάσημος πολιτικός κατηγορείται ότι σκότωσε τη γυναίκα του, η οποία βρίσκεται νεκρή ένα βράδυ σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου κοντά στη θάλασσα. Είναι ένοχος ή αθώος; Κανείς δεν το γνωρίζει. Ίσως ούτε και ο ίδιος.

ibrahim

Ιμπραΐμ (Ibrahim) του Σαμίρ Γκουεσμί

Η ζωή του νεαρού Ιμπραΐμ μοιράζεται ανάμεσα στον πατέρα του, Αχμέντ – έναν σοβαρό και συγκρατημένο υπάλληλο στο μπιστρό Royal Opéra – και τον φίλο του Ασίλ – μεγαλύτερός του και ειδικός στα «μπλεξίματα». Το όνειρο του Αχμέντ να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του θα καταρρεύσει όταν αναγκάζεται να εξοφλήσει το λογαριασμό για μια αποτυχημένη κλοπή που διέπραξε ο γιος του. Οι σχέσεις γίνονται τεταμένες και ο Ibrahim αποφασίζει να πάρει κάθε ρίσκο για να επανορθώσει...

la traversee

Η Φυγή (La Traversée) του Φλοράνς Μιαλέ

Ένα λεηλατημένο χωριό, μια οικογένεια σε φυγή και δύο παιδιά που χάνονται στο δρόμο της εξορίας... Η Kyona και ο Adriel προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτούς που τους κυνηγούν για να φτάσουν σε μια χώρα με πιο επιεικές καθεστώς. Κατά τη διάρκεια του μυητικού ταξιδιού τους, από την παιδική ηλικία στην εφηβεία, θα περάσουν από πολλές δοκιμασίες, φανταστικές και πραγματικές, για να φτάσουν στον προορισμό τους.

animals

Κτήνη (Animals) του Ναμπίλ Μπεν Γιαντίρ

Ο Μπραίμ είναι ένας νεαρός άντρας, που κρύβει την ομοφυλοφιλία του. Στα γενέθλια της μητέρας του, η ένταση που δημιουργείται γύρω από την μη αποδεκτή σεξουαλικότητά του γίνεται ανυπόφορη. Ο Μπραίμ φεύγει από το σπίτι μέσα στη νύχτα, όπου τον περιμένει η φρίκη… Η ταινία είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

Illusions Perdues

Χαμένες ψευδαισθήσεις (Illusions Perdues) του Ξαβιέ Τζιανολί

Ο Λουσιέν, νεαρός ασήμαντος ποιητής, αφήνει την επαρχία όπου μεγάλωσε για να δοκιμάσει την τύχη του στο Παρίσι κοντά στην προστάτιδά του. Σύντομα αφήνεται στην τύχη του για να ανακαλύψει έναν κόσμο παραδομένο στο κέρδος και στις προσποιήσεις. Μια ανθρώπινη κωμωδία όπου τα πάντα αγοράζονται και πωλούνται, η λογοτεχνία όπως ο Τύπος, η πολιτική όπως τα συναισθήματα, η φήμη όπως οι ψυχές. Θα αγαπήσει, θα υποφέρει και θα επιβιώσει χωρίς πια ψευδαισθήσεις. Σεζάρ Καλύτερης Ταινίας.

Aline

Αλίν, η Φωνή της Αγάπης (Aline) της Βαλερί Λεμερσιέ

Κεμπέκ, τέλη της δεκαετίας του '60. Στην οικογένεια Ντιέ βασιλεύει η μουσική. Οταν μεγαλώνει το 14ο παιδί τους, η Αλίν, οι γονείς της ανακαλύπτουν πως έχει χρυσή φωνή. Με το που την ακούει, ο μουσικός παραγωγός Γκι-Κλοντ έχει μόνο μια ιδέα στο μυαλό του... να κάνει την Αλίν τη μεγαλύτερη τραγουδίστρια στον κόσμο. Με την υποστήριξη της οικογένειάς της και με οδηγό τον εκκολαπτόμενο έρωτα του Γκι-Κλοντ, θα γράψουν τις σελίδες ενός εξαιρετικού πεπρωμένου. Η ανεπίσημη βιογραφία της Σελίν Ντιόν με την υπογραφή της Βαλερί Λεμερσιέ.

entre les vagues

Ανάμεσα στα Κύματα (Entre les Vagues) της Αναΐς Βολπέ

Να ονειρεύεσαι, να ορμάς, να πέφτεις, να ξαναξεκινάς, να ονειρεύεσαι ακόμα και να ξαναρχίζεις. Εχουν την ενέργεια της νιότης τους, τη χαρά, την τόλμη και την ανεμελιά της ηλικίας τους. Δύο κολλητές φίλες και η επιθυμία τους να ανακαλύψουν τον κόσμο. Η Μαργκό και η Αλμά είναι ασταμάτητες και αχώριστες.

De son Vivante

Γαλήνια (De son Vivant) της Εμανουέλ Μπερκό

Ενας άνδρας καταδικασμένος πολύ νέος από την ασθένεια. Ο πόνος μιας μητέρας που αρνείται να το αποδεχτεί. Η αφοσίωση ενός γιατρού και μιας νοσοκόμας που τους συντροφεύουν στο μονοπάτι που οδηγεί στο αναπόφευκτο. Ενας χρόνος, τέσσερις εποχές, για να "χορέψουν" με την ασθένεια, να την εξημερώσουν και να κατανοήσουν τι σημαίνει «να πεθαίνεις όσο ζεις».

medecin de nuit

Νυχτερινός Γιατρός (Médecin de Nuit) του Ελί Γουαζεμάν

Ο Μικαέλ είναι νυχτερινός γιατρός. Φροντίζει ασθενείς σε δύσκολες γειτονιές, αλλά και εκείνους που κανείς δεν θέλει να βλέπει: τους τοξικομανείς. Διχασμένος ανάμεσα στη σύζυγό του και την ερωμένη του, παρασυρμένος από τον φαρμακοποιό ξάδελφό του σε μια επικίνδυνη διακίνηση πλαστών συνταγών Subutex, η ζωή του είναι ένα χάος. Δεν έχει άλλη επιλογή: απόψε, πρέπει να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του.

Io sto Bene

Είμαι Καλά (Io sto Bene) του Ντονάτο Ροτούνο

Ο Αντόνιο έχει περάσει όλη του τη ζωή μακριά από την πατρίδα του, την Ιταλία. Συναντά τη Leo, μια νεαρή Ιταλίδα καλλιτέχνιδα που ψάχνει την τύχη της στο εξωτερικό. Ένα αντικαθρέφτισμα ανάμεσα στον ηλικιωμένο άντρα και τη νεαρή γυναίκα προκαλεί ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και προσφέρει ένα πιο γαλήνιο μέλλον και στους δύο.

maudit

Καταραμένος! (Maudit!) του Εμανουέλ Παρό

Ο Αλίξ αναζητά τον αγνοούμενο φίλο του στα άγρια υψώματα της Ρεϊνιόν, στοιχιωμένος από την βίαιη και πολύπλοκη ιστορία του νησιού και από τα φαντάσματα της αποικιοκρατίας και της δουλείας.

l'entreinte

Πάρε με Αγκαλιά (L'étreinte) του Λουντοβίκ Μπερζερί

Η Μαργκό πενθεί τον άντρα της και ξεκινά μια καινούργια ζωή. Εγκαθίσταται στο σπίτι της αδελφής της και γράφεται στο πανεπιστήμιο για να συνεχίσει της σπουδές της στη λογοτεχνία. Αλλά γρήγορα, νιώθει την ανάγκη για άλλες συγκινήσεις. Αρχίζει να αναζητάει τον έρωτα με κίνδυνο να χαθεί...

el jaida

El Jaida της Σαλμά Μπακάρ

Οκτώ μήνες πριν την ανεξαρτησία της Τυνησίας, τέσσερις Τυνήσιες διαφορετικής ηλικίας και κοινωνικής καταγωγής βρίσκονται στη φυλακή, καταδικασμένες να συνυπάρξουν κάτω από την εξουσία και την αδικία της δεσμοφύλακά τους.


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 22ο Φεστιβάλλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας στο επίσημο site του Φεστιβάλ και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook. Γραφτείτε στο νέο newsletter του Φεστιβάλ για ακόμη περισσότερα νέα και εκπλήξεις.

fff 22 poster