Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δρόπολης «δημιουργεί γέφυρες» για τέταρτη συνεχή χρονιά

στα 10

Η τέταρτη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δρόπολης υπόσχεται πολλά περισσότερα από ένα τυπικό φεστιβάλ κινηματογράφου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δρόπολης «δημιουργεί γέφυρες» για τέταρτη συνεχή χρονιά

Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δρόπολης πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 6 ως τις 9 Αυγούστου, σε χωριά της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, με επίκεντρο τη Δερβιτσάνη, υπό τη στήριξη του Δήμου Δρόπολης, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Κέντρου Κινηματογράφου της Αλβανίας και άλλων φορέων.

Ο θεσμός, ο οποίος φέτος συμπληρώνει τα τέσσερα χρόνια του, μένει πιστός στο αρχικό του όραμα, λειτουργώντας ως αφορμή για στενότερη πολιτιστική συνεργασία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, κυρίως μέσω της ανάδειξης των ανθρώπινων αξιών, του πολιτισμού και της παράδοσης της Δρόπολης, «δημιουργώντας γέφυρες» για μία ακόμη χρονιά. Οι παραπάνω στόχοι αντικατοπτρίζονται τόσο στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο περιλαμβάνει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα 40 ταινίες μικρού μήκους Ελλήνων και Αλβανών σκηνοθετών, όσο και στις μικτές κριτικές επιτροπές, στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά (όπως κάθε χρόνο θα υπάρχει εργαστήριο κινουμένων σχεδίων και εργαστήριο ντοκιμαντέρ) και τέλος στις παράλληλες δραστηριότητες.

kosmos-xoris-xroma

Στιγμιότυπο από το «Κόσμος χωρίς χρώμα», μία εκ των δύο ταινιών κινουμένων σχεδίων που φτιάχτηκαν στα εργαστήρια Academia MadiArt στο πλαίσιο του Φεστιβάλ

Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ, προβλέπεται πλουσιότερη από κάθε προηγούμενη, καθώς πολλά νέα στοιχεία έχουν προστεθεί στο πρόγραμμά του. Συγκεκριμένα, ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα κάνει την εμφάνισή του, με ταινίες που έχουν δημιουργήσει σπουδαστές κινηματογράφου, ενώ για πρώτη φορά θα προβληθούν ταινίες που δημιούργησαν παιδιά και νέοι της Δρόπολης και των Τιράνων από τα κινηματογραφικά εργαστήρια που διοργάνωσε η Ακαδημία MadiArt. Οι νεανικές δημιουργίες συμπληρώνονται με την ταινία ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε μέσα από το εργαστήριο ντοκιμαντέρ του 3ου Φεστιβάλ Δρόπολης με τίτλο «Οι πόρτες της Δερβιτσάνης».

ekkofantiki-siopi

Στιγμιότυπο από την ταινία «Εκκωφαντική σιωπή», η οποία δημιουργήθηκε από καθηγητές και μαθητές του Ενιαίου Σχολείου Βουλιαρατών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ

Ακόμη, διευρύνοντας τη συνεργασία του με αντίστοιχες διοργανώσεις, το Φεστιβάλ Δρόπολης εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Διεθνές Φεστιβάλ του Τετόβου (Βόρεια Μακεδονία). Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, ο πλανόδιος κινηματογράφος Tetova International Film Festival θα περιοδεύσει στα χωριά της Ελληνικής μειονότητας προβάλλοντας την ταινία του Δημήτρη Σπύρου «Ο Ψύλλος».

Η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ θα γίνει στις 6 Αυγούστου στο ανακαινισμένο Πολιτιστικό Κέντρο της Δερβιτσάνης και θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Πωγωνιώτη ζωγράφου Νίκο Ντάλες που ζει και εργάζεται στο Παρίσι με τίτλο «Από το Παρίσι στη Δρόπολη».

Οι προβολές της τελετής έναρξης θα ολοκληρωθούν με την πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους του Νεριτάν Ζιντζιρία «Φῶς ἐκ Φωτός».

Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.