Οσο δεν μπορούμε να πάμε σινεμά, δεν σταματάμε να βλέπουμε ταινίες. Και επιλέγουμε για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.
120 Χτύποι το Λεπτό του Ρομπέν Καμπιγιό
Οι «120 Χτύποι το Λεπτό» στον τίτλο της ταινίας του Ρομπέν Καμπιγιό (2017) αναφέρονται στο σημείο εκείνο που η καρδιά χτυπάει πλέον σε επικίνδυνο ρυθμό: όταν η επιθυμία γίνεται εμμονή, η χαρά ελευθερώνει ενέργεια, ο θυμός μετατρέπεται σε βία και το μόνο που έχει σημασία είναι να καταφέρεις να μην περάσεις το όριο - για να μην χάσεις τη στιγμή αλλά κυρίως την ίδια σου τη ζωή. Δεν είναι τυχαίο ότι στους ίδιους χτύπους μετράνε και τα beats της house μουσικής που εμφανίστηκε ως μια (όχι μόνο μουσική) επανάσταση στις αρχές της δεκαετίας του '80, ακριβώς, δηλαδή την ίδια εποχή που ένα ιός άρχισε να εξαπλώνεται στην γκέι κοινότητα σκορπώντας το θάνατο, πρώτα στην Αμερική και στη συνέχεια στην Ευρώπη. Προβάλλεται σήμερα, στις 23.50, στην ΕΡΤ2, ακριβώς μετά από το «Dallas Buyers Club», σ' ένα double feature που τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS.
I'm Positive από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Για τρίτη χρονιά στη Στέγη, άνθρωποι με αληθινές ιστορίες μιλούν για τη διαφορετικότητα, την ορατότητα και την αποδοχή σε μία ανοιχτή συζήτηση, με τη σφραγίδα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS. Στο φετινό Ι’m Positive πρωταγωνιστεί η αποδοχή, μέσα από πέντε αληθινές ιστορίες ανθρώπων που ζουν με ή χωρίς τον HIV. Oι ηθοποιοί Μιχάλης Οικονόμου και Γιώργος Μακρής είναι ένα ομόφυλο ζευγάρι που ανοίγει τη συζήτηση για την υιοθεσία και την αναδοχή. Ο Μάριος Ατζέμης, ένας οροθετικός, πρώην χρήστης ουσιών, μιλάει για την αποδοχή από την κοινωνία. Ο ηθοποιός Γιώργος Καρκάς, που φυλακίστηκε και στοχοποιήθηκε από αρχές και ΜΜΕ λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, εμφανίζεται μαζί με τους γονείς του και μιλούν για τη δύναμη της αποδοχής από την οικογένεια. Η Ερωφίλη Κόκκαλη μιλάει για την αποδοχή και τη συμπερίληψη σε έναν κόσμο που κερδίζεται μέσα από καθημερινές «μάχες» με τα στερεότυπα και τις διακρίσεις. Ο Ogundimu Olamide Olatunde, ένας Νιγηριανός που έφυγε από το σπίτι του επειδή είναι ομοφυλόφιλος και διώχθηκε από τη χώρα του επειδή εργαζόταν για την υποστήριξη ατόμων με HIV, μιλάει για το στίγμα στη δική του κοινωνία. Στη συζήτηση, με συντονιστές τον Δημήτρη Θεοδωρόπουλο και τη Λυδία Παπαϊωάννου, συμμετέχουν οι Αντώνης Καρκάς, Γιώργος Καρκάς, Μαρία Κανταρτζόγλου, Μάριος Ατζέμης, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Μακρής, Ερωφίλη Κόκκαλη, Ogundimu Olamide Olatunde και ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Σωτήριος Τσιόδρας, με πολύχρονη εμπειρία με τον HIV. Το I'm Positive προβάλλεται στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση.
Red, White and Blue του Στιβ ΜακΚουιν
Η αληθινή ιστορία του Λιρόι Λόγκαν που στην δεκαετία του 80 εγκατέλειψε την επιστημονική αρένα για να γίνει ένας από τους πρώτους μαύρους αστυνομικούς της Βρετανίας, δίνει στον Στιβ ΜακΚουιν την αφορμή για μια ακόμη σπουδαία ταινία στην ανθολογία του «Small Axe», την τρίτη από τις πέντε που ανυπομονούμε να δούμε. Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για το «Red, White and Blue». To «Small Axe» του Στιβ ΜακΚουιν προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 μέσα από το COSMOTE TV PLUS.
Ελληνικές μικρού μήκους που δεν πρέπει να χάσετε
Στο ειδικό αφιέρωμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, με τίτλο «Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο», θα βρείτε κάποιες από τις ωραιότερες φετινές ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που ίσως δεν είχατε ευκαιρία να δείτε στα φεστιβάλ του φθινοπώρου, από το «Τέλος του Πόνου» της Ζακλίν Λέντζου και το «Φυσαρμόνικα Μαν» του Αλέξανδρου Σκούρα, ως τη «Βούτα» του Δημήτρη Ζάχου και το «Pashka» του Ολτιόν Λίπε. Μην χάσετε την ευκαιρία, οι ταινίες προβάλλονται δωρεάν στο 23ο Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
Černobílá των Ανα Μπένερ, Ελουνέντ Ζόι Αϊάνο
Η μικρή τσεχική πόλη Τρέμπον βρέθηκε στο κέντρο απροσδόκητης διεθνούς προσοχής όταν κυκλοφόρησε στον διεθνή Τύπο ένας ασαφής αστικός θρύλος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εν λόγω ιστορία περιλαμβάνει νοσοκόμες, Ναζί, αποπλάνηση και σύφιλη, αλλά κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει για το τι πραγματικά συνέβη. Η ομάδα Black&White εξερευνά αυτόν το θρύλο με ένα κολάζ συνεντεύξεων με μια ομάδα ντόπιων. Η ταινία διερευνά πώς ξεκίνησε η ιστορία και πώς εξελίχθηκε αφού προβλήθηκε στις ειδήσεις. Ενα 20λεπτο διαμάντι στην ενδιαφέρουσα ενότητα «Focus on Archive» του φετινού, 11ου Ethnofest. _Η ταινία προβάλλεται δωρεάν στο Eθνογραφικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας
Εκδρομή του Τάκη Κανελλόπουλου, 1966
1941 και ο πόλεμος κορυφώνεται. Η γυναίκα ενός υπολοχαγού κι ένας λοχίας ερωτεύονται παράφορα. Οι καιροί και οι συνθήκες - στρατιωτικό καθήκον, γάμος, η φιλία μεταξύ των δύο αντρών - απαγορεύουν αυτό τον έρωτα, όμως δεν τον αναιρούν. Οταν ο υπολοχαγός τραυματίζεται και οδηγείται στο νοσοκομείο, οι δυο εραστές, ενάντια σε κάθε ηθική υποχρέωση, αποτολμούν τη μόνη δυνατή διέξοδο: αυτός λιποτακτεί, εκείνη εγκαταλείπει τον άντρα της, και ξεκινούν μια πορεία χωρίς επιστροφή προς τα σύνορα. Το αριστουργηματικό μελόδραμα του Τάκη Κανελλόπουλου, στο αφιέρωμα στη φιλμογραφία του από το φετινό Πανόραμα. _Δείτε την «Εκδρομή» δωρεάν στην πλατφόρμα Cinesquare στο πλαίσιο του 33ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.