Φεστιβάλ / Βραβεία

Φινάλε για τις Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x: στις «Μεσοτοιχίες» η Χρυσή Αθηνά

στα 10

Με την απονομή των βραβείων για το 2011 και την προβολή της ταινίας «Ενας Χωρισμός» ολοκληρώθηκε το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x.

Flix Team
Φινάλε για τις Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x: στις «Μεσοτοιχίες» η Χρυσή Αθηνά
Τα βραβεία του φεστιβάλ, περιμένοντας τους νέους ιδιοκτήτες τους

Δέκα γεμάτες μέρες γεμάτες σινεμά – οι Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x τελειώνουν απόψε με... «Εναν Χωρισμό», την ταινία του Ιρανού Ασγκάρ Φαρχαντί που σηματοδοτεί την επίσημη λήξη του φετινού φεστιβάλ.

Προλογίζοντας, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, μίλησε με καμάρι για τις δύο πρόσφατες διεθνείς επιτυχίες του ελληνικού σινεμά: τη βράβευση των «Αλπεων» του Γιώργου Λάνθιμου στο Φεστιβάλ Βενετίας και τη χθεσινή διπλή βράβευση (σκηνοθεσίας και ανδρικής ερμηνείας) του «Αδικου Κόσμου» του Φίλιππου Τσίτου στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Οι Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίζουν να στηρίζουν, με όποιον τρόπο μπορούν, τον ελληνικό κινηματογράφο. «Λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν,» είπε ο Ανδρεαδάκης, «αλλά υπάρχει πολιτισμός. Το Φεστιβάλ μπορεί να τελειώνει σήμερα, αλλά συνεχίζει να αντιστέκεται απέναντι στο ζόφο της κρίσης και των χρηματιστηρίων!»

Στη σύντομη τελετή λήξης, στο Αττικόν Cinemax Class, δόθηκαν τα βραβεία του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφους της Αθήνας:

Χρυσή Αθηνά: «Μεσοτοιχίες» του Γουστάβο Ταρέτο. Δείτε το τρέιλερ. Ο Γουστάβο Ταρέτο εμφανίστηκε σε βίντεο στην οθόνη του Αττικόν για να ευχαριστήσει για το βραβείο του. «Σας ευχαριστώ που τιμήσατε μια ταινία που είναι σχεδόν κωμωδία. Τις περισσότερες φορές μια ταινία με κωμικά στοιχεία δε θεωρείται αρκετά σοβαρή!» Δείτε στο παρακάτω βίντεο ένα μέρος από την ευχαριστία του Ταρέτο. Δώστε έμφαση στο T-shirt του!

Η Χρυσή Αθηνά απονέμεται από μια Επιτροπή Νέων, 18-25 χρόνων, πολίτες χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φοιτητές σχολών κινηματογράφου, θεάτρου, ΜΜΕ και γενικότερα του οπτικοακουστικού τομέα. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 Ευρώ. Το βραβείο-αγαλματίδιο σχεδιάστηκε από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου και είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS.

Μουσική και Φιλμ Χρυσή Αθηνά: «Michel Petrucianni» του Μάικλ Ράντφορντ. Δείτε το τρέιλερ.Η Κριτική Επιτροπή θεμελίωσε την επιλογή της λέγοντας ότι «η ταινία κατάφερε να μας ενώσει όλους. Είναι μια ταινία που είπε την ιστορία της χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς.» Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Μάικλ Ράντφορντ δήλωσε: «Εμαθα ότι η Αθηνά βγήκε από το κεφάλι του Δία. Νομίζω ότι το ίδιο συνέβη και μ' αυτήν την ταινία. Δε γνώριζα τίποτε για τον Πετρουτσιανι. Ελπίζω ότι αυτό το φιλμ θα τον συστήσει στον κόσμο.»

Το Βραβείο απονέμεται από πενταμελή Διεθνή Επιτροπή, που φέτος αποτελούνταν από τους Χάνα ΜακΓκιλ, Μάικλ Μπο, Ματίας Ντάλστρομ, Μαρία Μαρκουλή και Κριστίνα Νορντ. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 Ευρώ.

Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών: στον Γουίλιαμ Γιούμπανκ, για την ταινία «Αγάπη». Δείτε το τρέιλερ. Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο Γιούμπανκ είπε ότι αισθάνθηκε πολύ ταπεινός: «Προσπαθήσαμε να κάνουμε μια ταινία για την ανθρώπινη επικοινωνία και, βλέποντας στο Μουσείο της Ακρόπολης τι έχετε κάνει εδώ κι αιώνες, νοιώσαμε πολύ μικροί!»

Βραβείο Σεναρίου: στον Σάιμον Αρθουρ, για την ταινία «Ασημένιες Γλώσσες». Δείτε το τρέιλερ.

Βραβείο Κοινού: «Φυσική Επιλογή» του Ρόμπι Πίκερινγκ. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο σκηνοθέτης δήλωσε ότι «στην Ελλάδα πολλοί άνθρωποι βλέπουν ταινίες, οι Ελληνίδες είναι πανέμορφες και όλοι τώρα είμαστε μια οικογένεια!». Δείτε το τρέιλερ.

Η ταινία επιλέγεται με βάση τις καθημερινές ψηφοφορίες του κοινού. Εάν αγοραστεί από ελληνική εταιρεία διανομής κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος του φεστιβάλ, προσφέρεται διαφημιστικός χώρος αξίας 6.000 ευρώ.

Διαβάστε τα Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων Ελλήνων, που απονεμείθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, εδώ.

Στο photo gallery, με τη σειρά, στη σκηνή του Αττικόν Cinemax Class: Ορέστης Ανδρεαδάκης, η Κριτική Επιτροπή Νέων, η Κριτική Επιτροπή του Τμήματος Μουσική & Φιλμ, ο Γουστάβο Ταρέτο... εξ αποστάσεως, ο Μάικλ Ράντφορντ, ο Γουίλιαμ Γιούμπανκ και ο Ρόμπι Πίκερινγκ.