Φεστιβάλ / Βραβεία

Διαδικτυακές φιλανθρωπικές προβολές για την υποστήριξη Ουκρανών κινηματογραφιστών

στα 10

Οι Διαδικτυακές Φιλανθρωπικές Προβολές στην πλατφόρμα FILMMAKERS-FOR-UKRAINE φέρνουν ουκρανικές ταινίες πιο κοντά στο κοινό και υποστηρίζουν Ουκρανούς κινηματογραφιστές.

Διαδικτυακές φιλανθρωπικές προβολές για την υποστήριξη Ουκρανών κινηματογραφιστών

Οι FILMMAKERS-FOR-UKRAINE παρουσιάζουν μια σειρά από διαδικτυακές φιλανθρωπικές προβολές ταινιών μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους από Ουκρανούς σκηνοθέτες και/ή για την Ουκρανία, ξεκινώντας την Πέμπτη 14 Ιουλίου. Περισσότερες ταινίες θα προστίθενται στο πρόγραμμα κάθε εβδομάδα.

Οι Διαδικτυακές Φιλανθρωπικές Προβολές οργανώθηκαν για να υποστηρίξουν την Ουκρανική κινηματογραφική βιομηχανία και για να ενθαρρύνουν τη διεθνή κοινότητα των φίλων του κινηματογράφου να μάθουν την ιστορία της χώρας και των ανθρώπων της μέσα από την κινηματογραφική τέχνη.

Οι προβολές είναι το αποτέλεσμα πολύμηνης εντατικής εργασίας των FILMMAKERS-FOR-UKRAINE, της πλατφόρμας που υποστηρίζεται από την CREW UNITED. Μια πρωτοβουλία η οποία ξεκίνησε κατά τις πρώτες ημέρες της Ρωσικής εισβολής. Μαζί με μια ομάδα αφοσιωμένων εθελοντών από όλη την Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων επαγγελματικών ενώσεων, ιδρυμάτων και αναρίθμητων συναδέλφων από την κινηματογραφική βιομηχανία – κατάφεραν να προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες και πρακτική βοήθεια σε Ουκρανούς που είχαν ανάγκη. Η πλατφόρμα βοήθησε πολλούς να βρουν στέγαση, εργασία και τα απαραίτητα εργαλεία για την καθημερινή ζωή τους.

ukraine

Πρόσκληση για δράση

Από τις αρχές Απριλίου, όταν βόμβες άρχισαν να πέφτουν στην Ουκρανία, οι FILMMAKERS-FOR-UKRAINE απηύθυναν έκκληση για δράση προς τους Ουκρανούς κινηματογραφιστές, ζητώντας την υποβολή των ταινιών τους για φιλανθρωπικές προβολές. Η πρόσκληση απευθύνθηκε επίσης σε παραγωγούς, διανομείς και sales agents διεθνών συμπαραγωγών με θέμα την Ουκρανία, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να διαθέσουν τις ταινίες τους για την υποστήριξη των κινηματογραφιστών της χώρας. Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τις διαδικτυακές φιλανθρωπικές προβολές πρόκειται να διατεθούν σε κινηματογραφιστές που βρίσκονται σε δραματική κατάσταση για να τους παρασχεθεί ουσιαστική βοήθεια.

Οι φιλανθρωπικές προβολές προκύπτουν από την συνεργασία μεταξύ των FILMMAKERS-FOR-UKRAINE και του συνεργάτη τους PANTAFLIX, μιας καθιερωμένης πλατφόρμας video-on-demand με έδρα τη Γερμανία, με παγκόσμια ομάδα και παγκόσμιο κοινό. Η PANTAFLIX λειτουργεί ως μια διαδικτυακή πλατφόρμα για πολλά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου (όπως το DOK.fest Munich και το Filmfest Oldenburg) από το 2016.

Όλα τα έσοδα θα συγκεντρωθούν και θα τα διαχειριστεί η νεοσύστατη ΜΚΟ FILMMAKERS-FOR-REFUGEES. Μια επιτροπή διεθνών επαγγελματιών του κινηματογράφου με εκτεταμένη γνώση θα διαθέσει τις συγκεντρωμένες δωρεές στην ουκρανική κινηματογραφική βιομηχανία και τις ανάγκες της.

Η δημιουργός Agnieszka Holland υποστηρίζει την δράση: «Θέλουμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία και ο κινηματογράφος είναι ιδιαιτέρως βοηθητικός, καθώς ανοίγει δρόμους σε μια βαθύτερη γνώση και συναισθηματική εμπειρία. Συνεπώς, το να βλέπεις Ουκρανικό κινηματογράφο στις φιλανθρωπικές προβολές της πλατφόρμας FILMMAKERS-FOR-UKRAINE είναι μια κατάσταση win-win: βλέπεις υπέροχες ταινίες και υποστηρίζεις Ουκρανούς κινηματογραφιστές. Πρέπει να τους δούμε, να τους στηρίξουμε και να τους δώσουμε την ευκαιρία να συνεχίσουν να εργάζονται».

Ένα διαδικτυακό Q&Α είναι επίσης διαθέσιμο στην πλατφόρμα. Ο Δανός δημιουργός Simon Lereng Wilmont – του οποίου το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ THE DISTANT BARKING OF DOGS (2017) ανοίγει το πρόγραμμα των προβολών – μιλάει για την δημιουργία αυτής της ταινίας στην Ουκρανία και για το πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε τις αφηγήσεις ζωντανές σε πληγείσες από τον πόλεμο περιοχές.

Η πρώτη επιλογή των διαδικτυακών προβολών διαθέσιμων στην πλατφόρμα FILMMAKERS-FOR-UKRAINE περιλαμβάνει ταινίες από καταξιωμένους σκηνοθέτες, καθώς και ανακαλύψεις από την νέα γενιά κινηματογραφιστών και διεθνείς τίτλους που δείχνουν την Ουκρανία από την οπτική γωνία ενός εξωτερικού παρατηρητή:

  • THE DISTANT BARKING OF DOGS (2017), του Simon Lereng Wilmont – *Ταινία Έναρξης (παραχώρηση της CINEPHIL International Sales, της παραγωγού Monica Hellström και της FINAL CUT FOR REAL)
  • NOT NOW (2020), μικρού μήκους ταινία του Andrew Liulko (παραχώρηση του Andrew Liulko)
  • THE FORGOTTEN (2019), της Daria Onyshchenko (παραχώρηση της Wide Management, της παραγωγού Claudia Lehmann και της σκηνοθέτριας Daria Onyshchenko)
  • FALLING (2017), της Marina Stepanska (παραχώρηση της TVCO International Sales)
  • THE RAIN PROJECT (2016), μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Oleg Chorny (παραχώρηση του Oleg Chorny)
  • MR PILIPENKO AND HIS SUBMARINE (2006), των Jan Hinrik Drevs και René Harder (παραχώρηση της nonfictionplanet film & television GmbH, του παραγωγού Jens Fintelmann)

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα των FILMMAKERS-FOR-UKRAINE.

Δείτε παρακάτω το μήνυμα της Agnieszka Holland