Φεστιβάλ / Βραβεία

21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Η άνοιξη έρχεται φέτος online

στα 10

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει online 6 έως και 14 Απριλίου, με προβολές και συναντήσεις με δημιουργούς γαλλόφωνων ταινιών. Δείτε εδώ το πρόγραμμα.

Flix Team
21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Η άνοιξη έρχεται φέτος online

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας, προσκαλεί στα 21α του γενέθλια τους σινεφίλ από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Κύπρου, να γιορτάσουν μαζί του με ένα διαδικτυακό ταξίδι στον κόσμο του γαλλόφωνου σινεμά!

Η πανδημία ήρθε ξαφνικά και έπληξε όλη τη γη, έκλεισε τον κόσμο στα σπίτια του και έθεσε περιορισμούς στη διασκέδαση. Γι’ αυτό το λόγο το φεστιβάλ «έχασε» ένα χρόνο από τη συνεχή του παρουσία στα δρώμενα της πρωτεύουσας.
Επειδή όμως το Φεστιβάλ αποτελείται από ανθρώπους, που όπως όλοι δεν παύουν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο και να προσπαθούν να βρίσκουν λύσεις και τρόπους για να ξεπερνούν τις δυσκολίες, αποφάσισε να μην ξαναλείψει από το κοινό του, να μείνει ενεργό μέσα από την ευελιξία που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και αυτή τη φορά, αντί να μείνει στην πρωτεύουσα, να φτάσει διαδικτυακά σε κάθε σπίτι, σε κάθε πόλη και επαρχία της Ελλάδας και να κάνει νέες γνωριμίες.
Στο ρυθμό της εποχής το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ανανεώνει τις συμμαχίες του, τις φιλίες του, τους δεσμούς του με το κοινό, τις συνεργασίες του με τους διανομείς, τους φορείς, τις γαλλόφωνες πρεσβείες και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα – ελπίδα για αντάμωση και επικοινωνία.

notre dame 607 Νοτρ Νταμ της Βαλερί Ντονζελί

Οι τρεις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος έχουν κερδίσει βραβεία και διακρίσεις: To «Ντε Γκολ», Swann d’or καλύτερου ηθοποιού στον Lambert Wilson, στο Φεστιβάλ Cabourg 2020. To «Ενας Γιός», César 2021 καλύτερου ηθοποιού και βραβείο Orizzonti καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στη Βενετία το 2019 για τον Σαμί Μπουαλά. Το «Καλοκαίρι του ‘85» 2 βραβεία καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού στους Félix Lefebvre & Benjamin Voisin, και βραβείο φωτογραφίας, στα Lumières de la presse étrangère 2020. Η συμμετοχή αυτών των ταινιών στο φεστιβάλ σηματοδοτεί κυρίως την ελπίδα και την αισιοδοξία των διανομέων που τις επέλεξαν και θα τις προβάλλουν στις αίθουσες μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, για ένα καλύτερο αύριο στο χώρο του σινεμά.

Το προσκεκλημένο γαλλικό φεστιβάλ «Champs-Élysées Film Festival» που έχει φέτος το προνόμιο της λευκής κάρτας στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, και συγχρόνως γιορτάζει τα 10 του χρόνια, παρουσιάζει τέσσερις ταινίες που εκπροσωπούν επάξια την στόχευσή του στον ανεξάρτητο γαλλικό σινεμά.

Το καθιερωμένο Πανόραμα γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών, παρουσιάζει 18 θησαυρούς, από τους οποίους οι έξι είναι συμμετοχές των γαλλόφωνων πρεσβειών στην Αθήνα, διαμαντάκια εγχώριας παραγωγής που ξεχωρίζουν.

Μια ακόμα ελπιδοφόρα συμμαχία ανανεώνεται με τη συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση, του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, με τέσσερις μικρού μήκους ταινίες για εφήβους, που μαζί με άλλες δυο μεγάλου μήκους συνθέτουν τις Νεανικές προβολές που θα διασκεδάσουν αλλά και θα προσκαλέσουν τη νέα γενιά να ανακαλύψει την κινηματογραφική έκφραση των προβληματισμών της εφηβείας.

Τέλος αυτήν την επετειακή για την Ελλάδα χρονιά, δεν θα μπορούσε να λείψει από το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ένα αφιέρωμα στα ιερά τέρατα της 7ης τέχνης. Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σταθερό υποστηρικτή της γαλλόφωνης παραγωγής ξεκινά το αφιέρωμα «Ελλάδα-Γαλλία: κινηματογραφικές συναντήσεις». Η πρώτη από τις τέσσερις θεματικές του αφιερώματος, καλεί οκτώ Έλληνες και Ελληνίδες σκηνοθέτες να επιλέξουν γαλλικές ταινίες-σταθμούς στην ιστορία του σινεμά.


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 21ο Φεστιβάλλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας στο επίσημο site του Φεστιβάλ και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook. Γραφτείτε στο νέο newsletter του Φεστιβάλ για ακόμη περισσότερα νέα και εκπλήξεις.


mouchette 607 Μουσέτ του Ρομπέρ Μπρεσόν

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και στην 21η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στηρίζει τους Ελληνες συνεργάτες και δημιουργούς:

  • Συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Gros Plan για τη δημιουργία ενός ερωτηματολογίου με σκοπό να γνωρίσει καλύτερα τους θεατές του και τη γνώμη τους για τις ταινίες. Τα ερωτηματολόγια θα είναι διαθέσιμα μετά την αγορά εισιτηρίου στην πλατφόρμα προβολών.
  • Συνεργάζεται για το εικαστικό του επικοινωνιακού υλικού με το δημιουργικό γραφείο Nowhere Studio
  • Αναθέτει τη δημιουργία του spot του Φεστιβάλ στoν νέο Έλληνα σκηνοθέτη, Kωνσταντίνο Αντωνόπουλο
  • Προσκαλεί νέα παιδιά, μαθητές και μαθήτριες του Ομίλου Κινηματογράφου του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Αθηνών και της Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά να συμμετέχουν ως μέλη της κριτικής επιτροπής που θα δώσει ένα από τα δύο βραβεία.

Τα Βραβεία

Θα απονεμηθούν και φέτος δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος:

  • Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά του ΟΠΑΝΔΑ. Οι φορείς αυτοί υποστηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.
  • Το Βραβείο Κοινού, το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών με την ολοκλήρωση της θέασης των ταινίων που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το Βραβείο Κοινού είναι και φέτος προσφορά της Fischer, της πιο σινεφίλ μπύρας στην Ελλάδα, σταθερού υποστηρικτή του θεσμού του βραβείου κοινού του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου πάνω από 10 χρόνια. Συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ. Το πόσο θα δοθεί στην εταιρεία διανομής σαν ενίσχυση για την προώθηση της νικήτριας ταινίας όταν βγει στις αίθουσες.
    Tα δύο βραβεία είναι δημιουργίες του Οίκου ZOLOTAS.


Tο τρέιλερ

H επιθυμία της αντάμωσης, συναίσθημα που πλημμυρίζει κάθε άνθρωπο αυτή την εποχή σε όλο τον πλανήτη, αποτυπώνεται με συγκλονιστικό τρόπο στο τρέιλερ του φεστιβάλ, από το οποίο η Nowhere Studio εμπνεύστηκε και το εικαστικό της φετινής διοργάνωσης. Ο δημιουργός του τρέιλερ, νέος και πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, περιγράφει με λίγα λόγια την έμπνευσή του για το σενάριο αυτής της στιγμής μηδέν της συνάντησης κοινού και μεγάλης οθόνης: «Ο κόσμος ήρθε ανάποδα. Το πάνω κάτω, το έξω μέσα, το δίπλα μακριά. Σε βλέπω, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι είσαι εκεί. Αυτή την περίοδο κάνουμε διδακτορικό στην παράλογη γεωγραφία. Διασχίζουμε κόσμους για να μην συναντηθούμε. Ευτυχώς υπάρχει το σινεμά.»

ffrancophone 2021 607

H Αφίσα

O Μαρίνος Κολοκοτσάς, καλλιτεχνικός διευθυντής της Nowhere Studio, παρουσιάζει την ιδέα της δημιουργίας του εικαστικού της φετινής διοργάνωσης: «Ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, μέσα από το τρέιλερ του φεστιβάλ αποδίδει το κυρίαρχο συναισθήματα όλων μας στον καιρό της πανδημίας. Σε μια εποχή περιορισμών και ανατροπών, η μεγαλύτερη προσμονή μας, είναι να συναντηθούμε! Για το κύριο εικαστικό της επικοινωνίας του Φεστιβάλ, επιλέξαμε το στιγμιότυπο του τρέιλερ που απεικονίζει την στιγμή πριν την ένωση των δύο πρωταγωνιστών. Η συνέχεια στα σινεμά!»

de gaulle 607

H Tαινία Εναρξης

Το 1940, ο Στραγηγός Ντε Γκολ αντιτάσσεται στην προτεινόμενη ανακωχή και πιέζει να συνεχιστεί η στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του Χίτλερ. Καθώς η ανακωχή είναι προ των πυλών, ο Ντε Γκολ διαφεύγει στη Βρετανία, αφήνοντας πίσω την οικογένειά του η οποία θα αναγκαστεί να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Εκεί, με σύμμαχο τον Τσόρτσιλ, και στην προσπάθειά του να ενθαρρύνει τα εκατομμύρια των συμπατριωτών του θα εκφωνήσει ένα πύρινο λόγο στο BBC που θα τον μετατρέψει στο σύμβολο της Γαλλικής Αντίστασης.

Αυτή είναι η ιστορία που αφηγείται το «Ντε Γκολ» του Γκαμπριέλ Λε Μπομάν με την καταπληκτική ερμηνεία στον ομότιτλο ρόλο από τον Λαμπέρ Γουιλσόν.

Διαδικτυακές Συναντήσεις με Συντελεστές του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου**

  • Μεχντί Μ. Μπαρσαουί, σκηνοθέτης της ταινίας Un fils / Ένας γιος
  • Καμίλ Κοτάν, ηθοποιός στην ταινία Les Éblouis / Έκθαμβοι
  • Στεφάν Ντεμουστιέ, σκηνοθέτης της ταινίας La fille au bracelet / Το κορίτσι με το βραχιόλι
  • Βαλερί Ντονζελί, σκηνοθέτης της ταινίας Notre Dame / Νοτρ Νταμ
  • Μαρκ Φιτουσί, σκηνοθέτης της ταινίας Les Apparences / Τα προσχήματα
  • Γκαμπριέλ Λε Μπομάν, σκηνοθέτης της ταινίας De Gaulle / Ντε Γκωλ
  • Λαμπέρ Γουιλσόν, ηθοποιός στην ταινία De Gaulle / Ντε Γκωλ
  • Γκρεγκορί Μοντέλ, ηθοποιός στην ταινία Les parfums / Αρώματα
  • Γκρεγκορί Μανιέ, σκηνοθέτης της ταινίας Les parfums / Αρώματα
  • Φρανσουά Οζόν, σκηνοθέτης της ταινίας Été 85 / Καλοκαίρι του ‘85
  • Ντενί Πονταλιντές, ηθοποιός στην ταινία Effacer l’historique / Διαγραφή Ιστορικού
  • Κερέν Μπεν Ραφαέλ, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας À cœur battant / Ένας χτύπος μακριά
  • Σαρά Σουκό, σκηνοθέτις της ταινίας Les Éblouis / Έκθαμβοι

Εισιτήρια

Τιμή εισιτηρίου ταινιών εκτός Διαγωνιστικού: 3€ η κάθε προβολή.
Οι ταινίες όλων των τμημάτων του Φεστιβάλ εκτός του Διαγωνιστικού, είναι διαθέσιμες για όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, μέχρι εξαντλήσεως των εισιτηρίων. Μπορείτε να αγοράσετε ένα εισιτήριο για μια ταινία για να διασφαλίσετε την θέση σας. Όταν αποφασίσετε να ξεκινήσετε την θέαση (όταν πατήσετε Play), έχετε στη διάθεσή σας 48 ώρες για να την ολοκληρώσετε. Όλες οι θεάσεις θα σταματήσουν αυτόματα τα μεσάνυχτα της 14ης Απριλίου.

Τιμή εισιτηρίου ταινιών Διαγωνιστικού: 4€ η κάθε προβολή.
Οι ταινίες του διαγωνιστικού θα είναι διαθέσιμες για συγκεκριμένες ημερομηνίες: η καθεμία για δυο μέρες. Η θέαση θα πρέπει να γίνει μέσα στις 48 ώρες διαθεσιμότητας.

Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός πακέτων εισιτηρίων για ενότητες του Φεστιβάλ σε προνομιακή τιμή. Η προπώληση ξεκινά Δευτέρα 5 Απριλίου στις 12:00 το μεσημέρι.


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 21ο Φεστιβάλλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας στο επίσημο site του Φεστιβάλ και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook. Γραφτείτε στο νέο newsletter του Φεστιβάλ για ακόμη περισσότερα νέα και εκπλήξεις.


un fils 607 Un Fils

Διαγωνιστικό Τμήμα (Ταινίες με διανομή στην Ελλάδα)

  • De Gaulle (Ντε Γκολ) του Γκαμπριέλ Λε Μπομάν | 1940. Ο Ντε Γκολ αντιτάσσεται στον Pétain καθώς επιθυμεί να συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση εναντίον των δυνάμεων του Χίτλερ. Στο Κολομπέ, η γυναίκα του Ιβόν και η οικογένεια του αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς μέχρι την Βρετάνη. Καθώς η ανακωχή πλησιάζει, ο Ντε Γκολ αποφασίζει να φύγει στο Λονδίνο, όπου ο Τσόρτσιλ που γίνεται σύμμαχός του, του επιτρέπει να εκφωνήσει λόγο στο BBC, στις 18 Ιουνίου.
  • Été 85 (Καλοκαίρι του ‘85) του Φρανσουά Οζόν | Το καλοκαίρι των 16 χρόνων του, ο Αλεξίς, κατά την διάρκεια μιας εκδρομής με σκάφος στην θάλασσα, στις ακτές της Νορμανδίας, γλιτώνει το ναυάγιο χάρη στην ηρωική επέμβαση του 18 χρονου Νταβίντ. Ο Αλεξίς μόλις γνώρισε τον φίλο των ονείρων του. Αλλά θα κρατήσει άραγε το όνειρο περισσότερο από ένα καλοκαίρι; Το καλοκαίρι του ’85.
  • Un Fils (Ενας Γιος) του Μεχντί Μ. Μπαρσαουί | Ο Φαρές και η Μεριέμ αποτελούν μαζί με τον γιο τους Αζίζ, μια μοντέρνα ευκατάστατη τυνησιακή οικογένεια. Κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής στο νότο της Τυνησίας, το αυτοκίνητο τους γίνεται στόχος μιας τρομοκρατικής επίθεσης και ο δεκάχρονος γιος τους τραυματίζεται σοβαρά. Ξεκινά για το ζευγάρι ένας ξέφρενος αγώνας για να σώσουν τον Αζίζ, που θα τους φέρει αντιμέτωπους με αβάσταχτα διλήμματα.

a coeur battant 607 À Cœur Battant

Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

  • Une vie Démente (Παράφορη ζωή) των Αν Σιρό, Ραφαέλ Μπαλμπονί | Ο Alex και η Noémie, τριαντάχρονοι, θέλουν να αποκτήσουν παιδί. Τα σχέδια τους όμως ανατρέπονται όταν η Suzanne, η μητέρα του Alex, αρχίζει να κάνει χοντρές βλακείες. Κι αυτό γιατί εμφανίζει ξαφνικά συμπτώματα "σημασιολογικής άνοιας", μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει την συμπεριφορά. Ξοδεύει ανεξέλεγκτα, επισκέπτεται αργά το βράδυ τους γείτονές της για να φάει φέτες ψωμί, φτιάχνει μόνη της πλαστό δίπλωμα οδήγησης, με κόλλα και ψαλίδι. Η μαμά Suzanne γίνεται ανεξέλεγκτο αγριόπαιδο. Μια ασυνήθιστη εκπαίδευση για τους υποψήφιους γονείς Noémie και Alex!
  • À Cœur Battant (Ενας Χτύπος Μακριά) της Κερέν Μπεν Ραφαέλ | Η Julie και ο Yuval αγαπιούνται με πάθος. Από την μια μέρα στην άλλη, το δεμένο αυτό ζευγάρι αναγκάζεται να χωριστεί. Αυτός στο Τελ Αβίβ, τη γενέτειρά του, και αυτή στο Παρίσι, με το μωρό τους, συνεχίζουν να ζουν μαζί μέσα από τις οθόνες τους. Γρήγορα θα ανακαλύψουν τα όρια μιας σχέσης μέσω διαδικτύου. Η απόσταση θα δοκιμάσει σκληρά τον έρωτα τους.
  • Felicità του Μπρούνο Μερλ | Για τον Τιμ και την Κλοέ ευτυχία είναι η μποέμικη χωρίς δεσμούς ζωή. Αλλά κάποτε όλα έχουν ένα τέλος. Η κόρη τους Τόμι, ξεκινάει το Γυμνάσιο αυτή τη χρονιά και δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει την πρώτη μέρα στο σχολείο. Αλλά αυτό ήταν πριν εξαφανιστεί η Κλοέ, πριν ο Τιμ κλέψει ένα αυτοκίνητο και πριν εμφανιστεί ένας αστροναύτης.
  • La Fille au Bracelet (Το Κορίτσι με το Βραχιόλι) του Στεφάν Ντεμουστιέ | Η Λιζ, 18 χρονών, ζει σε μια σύγχρονη συνοικία και μόλις πήρε το απολυτήριό της. Αλλά εδώ και δυο χρόνια φοράει ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι διότι κατηγορείται ότι σκότωσε την καλύτερή της φίλη.
  • Vif-Argent (Ασημένιο Πνεύμα) του Στεφάν Μπατούτ | Ο Ζιστ περιπλανιέται στο Παρίσι προς αναζήτηση προσώπων που μόνο αυτός μπορεί ναβλέπει. Συλλέγει την τελευταία τους ανάμνηση πριν τους βοηθήσει να περάσουν στον άλλο κόσμο. Μια μέρα, μια νεαρή γυναίκα, η Αγκάτ, τον αναγνωρίζει. Εκείνη είναι ζωντανή, αυτός είναι φάντασμα. Πως θα μπορέσουν να αγαπηθούν, να εκμεταλλευτούν αυτή την δεύτερη ευκαιρία;
  • Les Parfums (Τα Αρώματα) του Γκρεγκορί Μαν | Η Anne Walberg είναι πασίγνωστη στον κόσμο της αρωματοποιίας. Δημιουργεί αρώματα και πουλάει το απίστευτο ταλέντο της σε κάθε είδους επιχείρηση. Είναι ντίβα, εγωίστρια, με δυνατό ταπεραμέντο. Ο Guillaume είναι ο καινούριος της σοφέρ και ο μόνος που δεν φοβάται να της εναντιωθεί. Αναμφίβολα αυτός είναι και ο λόγος που η Anne δεν τον απολύει.
  • Les Éblouis (Εκθαμβοι) της Σαρά Σουκό | H δωδεκάχρονη Camille, παθιασμένη με τις τέχνες του τσίρκου, είναι η πρωτότοκη μιας πολύτεκνης οικογένειας. Οι γονείς της αποφασίζουν να ενταχθούν σε μια καθολική κοινότητα που πρεσβεύει τον κοινό βίο και την αλληλεγγύη, στην οποία αφοσιώνονται πλήρως. Η νεαρή κοπέλα αναγκάζεται να αποδεχτεί έναν νέο τρόπο ζωής που θέτει σε αμφισβήτηση τις προσωπικές της επιθυμίες, την κοινωνική της ζωή και τους προσωπικούς προβληματισμούς της. Η Camille ξεκινά έναν αγώνα για να ξεφύγει από την επήρεια της κοινότητας, να επανακτήσει την ελευθερία της και να σώσει τα αδέρφια της.
  • Les Apparences (Τα Προσχήματα) του Μαρκ Φιτουσί | Η Βιέννη, τα αυτοκρατορικά της παλάτια, ο γαλάζιος Δούναβης… Και η πολύ προνομιούχα κοινότητά της Γάλλων απόδημων. Ένα εμβληματικό ζευγάρι, η Ève και ο Henri έχουν τα πάντα για να είναι ευτυχισμένοι. Αυτό είναι διάσημος διευθυντής ορχήστρας, εκείνη δουλεύει στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Μια φαινομενικά αψεγάδιαστη ζωή, μέχρι την ημέρα που η Ève βλέπει το προστατευμένο της περιβάλλον να ραγίζει και αυτά που θεωρούσε δεδομένα να καταρρέουν. Πρόθυμη να κάνει τα πάντα για να μη θίξει την υπόληψή της και να κρατήσει τα προσχήματα, θα αποδειχθεί απόλυτα διαβολική.
  • Louloute του Ουμπέρ Βιέλ | Με την ευκαιρία της πώλησης της οικογενειακής φάρμας, η Louise ξαναζεί τις παιδικές της αναμνήσεις. Είκοσι χρόνια πριν, ήταν η Louloute, ένα ανέμελο και άτακτο κοριτσάκι. Θυμάται εκείνες τις γλυκές στιγμές ευτυχίας, που αμαυρώθηκαν γρήγορα από τα χρέη των γονιών της...
  • Notre Dame (Νοτρ Νταμ) της Βαλερί Ντονζελί | Η Maud Crayon είναι αρχιτεκτόνισσα, μητέρα δύο παιδιών και λόγω μιας τεράστιας παρεξήγησης, νικήτρια του μεγάλου διαγωνισμού του Δήμου Παρισίων για την αναδιαμόρφωση της πλατείας της Notre-Dame... Μεταξύ αυτής της καινούργιας ευθύνης, της πρόσφατης επανασύνδεσής της με τον νεανικό της έρωτα και πατέρα των παιδιών της, τον οποίο δεν καταφέρνει να παρατήσει εντελώς, η Maud Crayon θα βιώσει μια καταιγίδα. Μια καταιγίδα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει για να καταξιωθεί και να απελευθερωθεί.
  • Thalasso (Θαλασσοθεραπεία) του Γκιγιόμ Νικλού | Πέντε χρόνια έχουν περάσει από την Απαγωγή του Μισέλ Ουελμπέκ. Ο Michel συναντά ξανά τον Gérard Depardieu στα θεραπευτικά λουτρά του Cabourg. Προσπαθούν μαζί να επιβιώσουν στο πρόγραμμα υγείας που σκοπεύει να τους επιβάλλει το θεραπευτικό κέντρο. Ενώ ο Michel βρίσκεται πάντοτε σε επαφή με τους πρώην απαγωγείς του, μια σειρά απρόοπτων γεγονότων θα έρθει να διαταράξει το πρόγραμμα τους…

Filles de joie 607 Filles de Joie

Πανόραμα σε συνεργασία με τις Πρεσβείες των Γαλλόφωνων Χωρών

Ελβετία - Les Particules (Τα σωματίδια) του Μπλεζ Χαρισόν | Pays de Gex, γαλλο-ελβετικά σύνορα, στα περίχωρα της Γενεύης. Ο P.A. και η παρέα του ζουν την τελευταία τους χρονιά στο λύκειο. Εκατό μέτρα κάτω από τα πόδια τους, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC), ο ισχυρότερος επιταχυντής σωματιδίων στο κόσμο, προκαλεί συγκρούσεις πρωτονίων ώστε να δημιουργηθούν οι ενεργειακές συνθήκες του Big Bang και να εντοπιστούν άγνωστα, μέχρι σήμερα, σωματίδια. Καθώς μπαίνει ο χειμώνας και ο P.A. βλέπει τον κόσμο γύρω του να αλλάζει, αρχίζει να παρατηρεί περίεργα φαινόμενα. Αρχικά οι μεταβολές στο περιβάλλον είναι ανεπαίσθητες αλλά στη συνέχεια ολόκληρος ο κόσμος του φαίνεται να καταρρέει…

Ελβετία - Le milieu de l’horizon (Πέρα απ’ τον ορίζοντα) της Ντελφίν Λεχερισί | Η ξηρασία του 1976. Κάτω από τον αδίστακτο ήλιο εκείνου του καλοκαιριού, ο Gus μπαίνει στην εφηβεία. Η φύση αποσυντίθεται, τα πνεύματα οξύνονται, ο οικογενειακός πυρήνας εκρήγνυται: όλα σπάνε και διαρρηγνύονται μέχρι να συμβεί το αδιανόητο. Οι πολυαναμενόμενες μπόρες θα σαρώσουν τον εξαντλημένο αγρό και θα πάρουν μαζί τους έναν ολόκληρο κόσμο.

Καναδάς - Kuessipan της Μιριάμ Βερεό | H Mikuan και η Shaniss είναι δυο φίλες που μεγαλώνουν μαζί μέσα σε μια σφιχτά δεμένη κοινότητα Innu του Κεμπέκ όπου οι παραδόσεις επιβιώνουν σε ελάχιστα τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Mikuan ζει σε μια αγαπημένη οικογένεια ενώ η Shaniss κολλάει τα κομμάτια μιας ποδοπατημένης παιδικής ηλικίας. Υπόσχονται να παραμείνουν για πάντα μαζί. Αλλά η φιλία τους θα ραγίσει όταν η Mikuan θα ερωτευτεί έναν λευκό και θα αρχίσει να ονειρεύεται την ζωή πέρα από τον οικισμό. Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει την αντίσταση των δικών της απέναντι σε όσους επιλέγουν να αφήσουν την κοινότητα…

Βέλγιο - Filles de joie (Κορίτσια της πιάτσας) της Φρεντερίκ Φοντέιν και Αν Πολίσεβιτς | Η Axelle, η Dominique και η Conso μοιράζονται ένα μυστικό. Ζουν διπλές ζωές. Συναντιούνται κάθε πρωί στο πάρκινγκ του συγκροτήματος κατοικιών τους για να διασχίσουν μαζί τα σύνορα προς το Βέλγιο οπού και εργάζονται. Εκεί, σε ένα οίκο ανοχής; μεταμορφώνονται στην Αθηνά, την Κίρκη και την Ήρα. Κορίτσια της πιάτσας, ηρωίδες της καθημερινότητας, η κάθε μία αγωνίζεται για την οικογένειά της, για να διατηρήσει την αξιοπρέπεια της. Όταν όμως η ζωή της μίας κινδυνεύει, θα ενωθούν για να αντιμετωπίσουν την αντιξοότητα.

Μαρόκο - Catharsys of the Afina Τales of the Lost World (Κάθαρσις) του Γιασίν Μακρό Μαροκού | Στον Xαμένο Kόσμο, τον οποίο θερίζει μια ξηρασία άνευ προηγουμένου, ο Πρόεδρος παρουσιάζει το "Morning Dark Show", μια ραδιοφωνική εκπομπή με μεγάλη ακρόαση. Οι έντονες εκρήξεις του μοιάζουν με κηρύγματα. Βρίζει, κατηγορεί, μετανιώνει και ανακοινώνει το τέλος του κόσμου στους κακόμοιρους ακροατές του. Όταν επιλέγει τυχαία τον Jamal Afina για να μοιραστεί την ιστορία του στον αέρα, ο κόσμος ολόκληρος συντονίζεται και παρακολουθεί την απίστευτη αυτή οδύσσεια.

Λουξεμβούργο - Demain, je traverse (Αύριο Περνάω Απέναντι) της Σεπιντέ Φαρσί | Η Μαρία -στυνομικός, μάνα και μοναχοκόρη- ακροβατεί ανάμεσα στα οικονομικά της προβλήματα, την έφηβη κόρη της, την ηλικιωμένη μητέρα της και την κρίση που εξαιτίας της χάνει τη δουλειά της στην Αθήνα και πρέπει να δεχτεί μια θέση στο Νησί της Λέσβου. Ο νεαρός Yussof, πρόσφυγας από τη Συρία φτάνει στο νησί και θέλει να προχωρήσει στην Ευρώπη. Θα βρεθούν στην Αθήνα όπου η Μαρία αναγκάστηκε να επιστρέψει για να ψάξει την κόρη της που εξαφανίστηκε. Τα πεπρωμένα τους διαστραυρώνονται στιγμιαία, σε μια φαινομενικά ειρηνική Ελλάδα. Αυτός που φαίνεται να είναι ο πιο ελεύθερος από τους δύο, μπορεί να μην είναι, τελικά.

miss chazelles 607 Miss Chazelles

Νεανικές Προβολές

  • Un vrai bonhomme (Γίνε άντρας!) του Μπενζαμάν Παρέντ
  • Calamity, une enfance de Martha Jane Canary (Καλάμιτι, το κορίτσι συμφορά) του Ρεμί Σαγιέ

Προβολές σε συνεργασία με το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

  • Miss Chazelles (Μις Σαζέλ) του Τομά Βερνέ
  • Lavande (Λεβάντα) της Αλεξάντρα Ναούμ
  • Entracte (Διάλειμμα) του Αντονί Λεμέτρ
  • Mardi de 8 à 18 (Τρίτη 8 με 6) της Σεσίλια ντε Αρς

les amants 607 Les Amants du Pont-Neuf

Ελλάδα - Γαλλία: Κινηματογραφικές Συναντήσεις
Πρώτη ενότητα του αφιερώματος σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

  • Ο Γιάννης Οικονομίδης επέλεξε την ταινία J’Embrasse Pas (Δεν φιλώ… στο Στόμα) του Αντρέ Τεσινέ
  • Ο Χρήστος Νίκου επέλεξε την ταινία Les Amants du Pont-Neuf (Οι Εραστές της Γέφυρας) του Λεός Καράξ
  • Η Εύα Στεφανή επέλεξε την ταινία *Au hasard Balthazar (Στην τύχη ο Μπαλταζάρ) του Ρομπέρ Μπρεσόν *
  • Ο Πάνος Χ. Κούτρας επέλεξε την ταινία «Mouchette» του Ρομπέρ Μπρεσόν
  • Η Ευαγγελία Κρανιώτη επέλεξε την ταινία La Jetée (Σταθμός Αποχαιρετισμού) του Κρις Μαρκέρ
  • Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη επέλεξε την ταινία À nos amours (Στους Ερωτές Μας) του Μορίς Πιαλά
  • Ο Σύλλας Τζουμέρκας επέλεξε την ταινία L’inconnu du Lac (Ο Αγνωστος της Λίμνης) του Αλέν Γκιροντί
  • Η Στέλλα Θεοδωράκη επέλεξε την ταινία Le Mépris (Η Περιφρόνηση) του Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Daniel Fait Face 607 Ντανιέλ, το Ξύπνημα της Ανοιξης

Λευκή Κάρτα στο Champs-Élysées Film Festival

Το Φεστιβάλ Champs-Élysées Film Festival υπερασπίζεται με δύναμη και θάρρος τα ανερχόμενα ταλέντα, την ελευθερία του ύφους, τους τομείς και τα κινηματογραφικά δοκίμια και παρουσιάζει κάθε χρονιά τολμηρές, ανέκδοτες και στρατευμένες ταινίες.
Το να λάβουμε μια τόσο όμορφη πρόσκληση, στον τόνο του «Ανταμώματος» (που τόσο περιμένουμε), εκ μέρους του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, μας έφερε τόσο φως και όνειρα. Και την ευκαιρία, να σκεφτούμε αυτόν τον όρο και να αισθανθούμε τις απηχήσεις του.
Μας έκανε να ονειρευτούμε ταξίδια, να ονειρευτούμε γιορτές, να ονειρευτούμε τον έρωτα και τις φιλίες που ξαναβρήκαμε, να ονειρευτούμε θερινά φεστιβάλ, να ονειρευτούμε ότι γιορτάζουμε.
Για αυτή τη Λευκή κάρτα, που σηματοδοτεί τα 10α γενέθλια του Champs-Elysées Film Festival, επιλέξαμε να σας πάρουμε μαζί μας σε ταξίδια, ένα οδοιπορικό από την μια χρονιά του Φεστιβάλ στην άλλη, από το Παρίσι στην Κορσική, ώστε να ερωτευτούμε μαζί, να προκαλέσουμε συζητήσεις και συναισθήματα, ανακαλύψεις και συγκινήσεις τόσο ανθρώπινες όσο και καλλιτεχνικές. Και να ανταμώσουμε εν τέλει.
Χάρη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, είναι τιμή και χαρά μας, να σας προτείνουμε να ανακαλύψετε αυτή την εβδομάδα τις ταινίες «Η Ακαδημία της Ευτυχίας», «Ντανιέλ, το Ξύπνημα της Ανοιξης», «Παραμύθια του Ιούλη» και «Ετών Δεκατεσσάρων», τέσσερα έργα που αγαπάμε πολύ και που μαρτυρούν την ανάγκη μας να ανακαλύψουμε, να αναρωτηθούμε, να δούμε διαφορετικά, να ανακαλύψουμε εκ νέου και να ξαναχτίσουμε τον κόσμο μας με την βοήθεια του σινεμά, της εικόνας και της δημιουργίας.
Ζήτω ο ανεξάρτητος κινηματογράφος και ευχές για ένα υπέροχο ταξίδι σε όλους σας.
Justine Lévêque – Καλλιτεχνική διευθύντρια – Champs-Elysées Film Festival

  • Bonheur Académie (Η Aκαδημία της Eυτυχίας) των Αλεν Ντεζά Νεγκρά, Καορί Κινοσίτα | Αποφασισμένες να βρουν την αδερφή ψυχή τους, η Lily και η Dominique ταξιδεύουν στην ηλιόλουστη Κροατία για την ετήσια καλοκαιρινή κατασκήνωση που διοργανώνει ο Raël. Μεταξύ των εργαστηρίων αφύπνισης, διαλογισμού και αναζήτησης της ευτυχίας, οι δύο νεαρές γυναίκες ανταγωνίζονται για τη προσοχή ενός επιτυχημένου τραγουδιστή, τον Arnaud Fleurent-Didier.
  • Quatrorze Ans | Ετών Δεκατεσσάρων) της Μπαρμπαρά Καρλοτί | Καλοκαίρι του 1988, στην Κορσική. Η δεκατετράχρονη Vanina κάνει εφηβικές τρέλες μαζί με τη ξαδέρφη και τη δεκαεξάχρονη αδερφή της. Οι έφηβες βγαίνουν στα κλεφτά για να χορέψουν και να συναντήσουν αγόρια, στη μοναδική ντισκοτέκ της περιοχής. Για να φτάσουν στο κέντρο διασκέδασης περπατούν κατά μήκος της εθνικής, μέσα από άγρια μονοπάτια, διασχίζουν το πέρασμα του Venaco κάτω από τον έναστρο ουρανό, μια διαδρομή εννέα χιλιομέτρων με τα πόδια.
  • Contes de Juillet (Παραμύθια του Ιούλη) του Γκιγιόμ Μπρακ | To Παρίσι και τα προάστιά του. Πέντε κορίτσια, πέντε αγόρια. Δύο ιστορίες. Μια καλοκαιρινή μέρα.
  • Danier Fait Face (Ντανιέλ, το Ξύπνημα της Ανοιξης) της Μαρίν Ατλάν | Καθώς η τάξη του προετοιμάζεται για την παράσταση του τέλους της σχολικής χρονιάς, ο δεκάχρονος Daniel περιπλανιέται στους διαδρόμους του σχολείου. Στα αποδυτήρια, αιφνιδιάζει την Marthe και από εκείνη τη στιγμή δημιουργείται ένας νέος δεσμός μεταξύ των δύο παιδιών.


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 21ο Φεστιβάλλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας στο επίσημο site του Φεστιβάλ και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook. Γραφτείτε στο νέο newsletter του Φεστιβάλ για ακόμη περισσότερα νέα και εκπλήξεις.

francophone 2021 poster