Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεμινίστριες εναντίον Φεστιβάλ Καννών!

στα 10

Η φεμινιστική ομάδα «La Barbe» επιτέθηκε με μια επιστολή της εναντίον του 65ου Φεστιβάλ Καννών. Αιτία; Η πλήρης απουσία γυναικών δημιουργών στο Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ!

Φεμινίστριες εναντίον Φεστιβάλ Καννών!

Με τον τίτλο «Στις Κάννες, οι γυναίκες δείχνουν αποσπάσματα των ταινιών τους, οι άντρες τις ταινίες τους», η φεμινιστική οργάνωση Le Barbe υπογράφει ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Monde, κατηγορώντας το Φεστιβάλ Καννών για την πλήρη απουσία γυναικών δημιουργών από το φετινό του Διαγωνιστικό τμήμα.

Η «Le Barbe» ιδρύθηκε την εποχή που η Σεγκολέν Ρουαγιάλ κατέβηκε ως υποψήφια Πρόεδρος εναντίον του Νικολά Σαρκοζί προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη σεξιστική αντιμετώπιση των μέσων μαζικής ενημέρωσης στο πρόσωπο της σοσιαλίστριας υποψηφίου.

Με συντάκτριες την Φανί Κοτενσόν (παραγωγό και ηθοποιό), την Βιρζίνι Ντεσπάντ (σκηνοθέτη) και την Κολίν Σερό (σκηνοθέτη και ηθοποιό), το άρθρο επιτίθεται κατά του Φεστιβάλ και του Προέδρου του, Ζιλ Ζακόμπ αναφέροντας πως οι 22 ταινίες που είναι υποψήφιες για το Χρυσό Φοίνικα στη φετινή 65η διοργάνωση είναι όλες σκηνοθετημένες από άνδρες.

Ενα χαρακτηριστικό απόσπασμα του άρθρου αναφέρει: «Το Φεστιβάλ Καννών επιτρέπει στον Γουες, τον Ζακ, τον Ντέιβιντ, τον Λι, τον Αντριου, τον Ματέο, τον Μίκαελ, τον Τζον, τον Χονγκ, τον Αμπάς, τον Κεν, τον Σεργκέι, τον Κριστιάν, τον Γιουσρί, τον Τζεφ, τον Αλέν, τον Κάρλος, τον Βάλτερ, τον Ούρλιζ, τον Τόμας να αποδείξουν ξανά πως "οι άντρες γνωρίζουν τον ψυχισμό μιας γυναίκας, αλλά μόνο μέχρι τον λαιμό της".»

Και συνεχίζουν τονίζοντας πως οι οικοδέσποινες του Φεστιβάλ είναι κάθε χρόνο γυναίκες - σαν να είναι ικανές μόνο γι' αυτό το ρόλο - πως μόνο μια γυναίκα έχει πάρει ποτέ τον Χρυσό Φοίνικα (η Τζέιν Κάμπιον για τα «Μαθήματα Πιάνου»), πως οι γυναίκες παραμένουν υποδεέστερο είδος σκηνοθετών σε σχέση με τους άνδρες.

Σκοπός τους είναι να «ενοχλήσουν» το Φεστιβάλ οργανώνοντας μια από τις κλασικές τους διαμαρτυρίες που περιλαμβάνει γυναίκες που φορούν ψεύτικο μούσι κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, δηλώνοντας πως δεν θα ανεχτούν τις διακρίσεις σιωπηλά και πως κάθε φορά που οι γυναίκες θα αγνοούνται από κάποιο θεσμό αυτές θα δυναμώνουν τη φωνή τους.

Δείτε περισσότερα για τις δράσεις της ομάδας στο επίσημο site τους, υπογράψτε τη διαμαρτυρία «Ενας Αντρας είναι Ενας Αντρας» στο Ιντερνετ και γνωρίστε τους 22 κυρίους που συμμετέχουν στο φετινό Διαγωνιστικό πρόγραμμα του 65ου Φεστιβάλ Καννών.

Διαβάστε περισσότερα για το 65ο Φεστιβάλ Καννών που ξεκινάει την Τετάρτη 16 Μαΐου

Tags: Cannes 2012