Φεστιβάλ / Βραβεία

Τα Επόμενα Βήματα του Ethnofest

στα 10

To Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας παραμένει πιστό στους στόχους του και σταθερά πιστό στον συναρπαστικό τρόπο που βλέπει τον κόσμο.

Flix Team
Τα Επόμενα Βήματα του Ethnofest

Υπό άλλες συνθήκες, το άρθρο αυτό θα αναφερόταν στο πρόγραμμα και τις δράσεις του Ethnofest, του φεστιβάλ που χρόνο με το χρόνο έπεισε τους θεατές της Αθήνας πως εκεί έξω υπάρχει και ένα άλλο σινεμά που μιλάει με συναρπαστικά λόγια για τον άνθρωπο, τη θέση του στο σύγχρονο γίγνεσθαι, το παρελθόν του και το μέλλον του.

Με την πανδημία να ανατρέπει ακόμη και αυτήν την ίδια την εθνογραφική παρατήρηση του πλανήτη, το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας δηλώνει την παρουσία του και μας προετοιμάζει για όλα όσα θα συμβούν στη φετινή του online διοργάνωση από τις 26 Νοεμβρίου μέχρι και τις 6 Δεκεμβρίου αλλά και στο μέλλον.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση του Φεστιβάλ.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ethnofest στο info@ethnofest.gr, αλλά και να παρακολουθείτε τα νέα του Ethnofest στο site και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook.


Τα Επόμενα Βήματα του Ethnofest

Διανύοντας ήδη την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ενός μήνα που για το Ethnofest είναι ταυτισμένο με το φεστιβάλ του, η ανάγκη να απευθυνθούμε στις φίλες και τους φίλους μας είναι πιο άμεση από ποτέ.

Ο μήνας αυτός, του πολυπαθούς 2020, είναι μια καλή αφορμή να επικοινωνήσουμε τα νέα του Ethnofest, τις αλλαγές και τα επόμενά μας βήματα.

Οι μεταβολές στον κόσμο γύρω μας, μετέβαλαν και τον κόσμο μέσα μας, την ανθρώπινη κατάσταση και τον τρόπο αντίληψης της επικοινωνίας, της αμεσότητας, της τεχνολογίας. Η ανάγκη όμως για ανθρώπινη επαφή, διάχυση γνώσης και η σημασία της κοινότητας παραμένει η ίδια - ίσως και πιο επείγουσα.
Στο πλαίσιο αυτό, το Ethnofest αναδιαμορφώνεται και ανακατανέμει τις δραστηριότητές του, διατηρώντας ταυτόχρονα σταθερούς τους στόχους με τους οποίους ξεκίνησε.

Μέσα στο έτος που διανύουμε, το Ethnofest έχει βρει το νέο του σπίτι και στεγάζει πλέον την έδρα του στο χώρο δημιουργικής μάθησης Faro Creative Learning, όπου - και σε συνεργασία με αυτό - μπορεί να αναπτύξει τις δράσεις του με μεγαλύτερη ευελιξία.

Καθώς πολλές από τις συνεργασίες μας βρίσκονται εκτός Ελλάδος αλλά και στην προσπάθεια προσαρμογής στο νέο παράδειγμα επικοινωνίας, εμπλουτίζουμε τον εξοπλισμό μας με τα απαραίτητα εργαλεία για μια ολοκληρωμένη μεταφορά των δράσεων που άλλοτε γίνονταν δια ζώσης. Γνωρίζουμε καλά την σπουδαιότητα της φυσικής παρουσίας και της βιωματικής εμπειρίας ως μέσου ανταλλαγής ιδεών, γνώσεων και αλλαγών. Και αν οι παρούσες συνθήκες δεν μας την επιτρέπουν, τουλάχιστον επιδιώκουμε την αμεσότητα που οι διαδικτυακές πλατφόρμες μας προσφέρουν.

Έτσι λοιπόν, το Ethnofest και η ομάδα του ετοιμάζεται για τα επόμενα του βήματα. Η 11η έκδοση του φεστιβάλ βρίσκεται προ των πυλών, το θερινό σχολείο παίρνει νέα μορφή και θα επιστρέψει τον Ιούλιο του 2021 ανανεωμένο και δυναμικό ενώ νέες ενδιαφέρουσες παραγωγές εθνογραφικών ντοκιμαντέρ βρίσκονται στην προεργασία τους.

Στόχος του Ethnofest είναι να συνεχίσει να αποτελεί μια ενεργή πλατφόρμα προβολής και έναν τόπο συνάντησης και προώθησης της οπτικής ανθρωπολογίας και της πολυμεσικής εθνογραφίας, μέσα από παραγωγές, ερευνητικά προγράμματα, εκπαιδευτικές δράσεις και σεμινάρια, μέσα από τον εμπλουτισμό του αρχείου του αλλά και από το φεστιβάλ του ως ενός τόπου σύγκλισης και εορταστικής μετουσίωσης σχεδόν όλων των μορφών των δραστηριοτήτων του.
Επιθυμούμε η παρουσία μας να είναι σταθερή και ουσιαστική εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας, με σκοπό τη δυναμική και δημιουργική συσπείρωση όλων όσων ενδιαφέρονται για τον εθνογραφικό κινηματογράφο εντός αλλά και εκτός του ακαδημαϊκου πλαισίου.


ethnofest 2020