Φεστιβάλ / Βραβεία

9o Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου: Ανοίξτε τα μάτια στον κόσμο!

στα 10

Tο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας - Ethnofest επιστρέφει για 9η χρονιά από τις 21 μέχρι και τις 25 Νοεμβρίου, βάζοντας στο κέντρο του τον άνθρωπο και το σινεμά που ανοίγει τα μάτια στον άγνωστο γύρω μας κόσμο.

Flix Team
9o Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου: Ανοίξτε τα μάτια στον κόσμο!

Στην ένατη χρονιά του, το πιο ανήσυχο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, δεν χρειάζεται συστάσεις. Με περισσότερες από 40 ταινίες απ' όλον τον κόσμο, αφιερώματα, masterclasses, συζητήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, το Ethnofest γίνεται χρόνο με το χρόνο ένα ολόκληρο σύμπαν από εικόνες, λέξεις, ιδέες και ατόφια κινηματογραφική εμπειρία.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές και τις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας στο επίσημο site του.

Από την Παπούα Νέα Γουινέα στην Ινδική πλευρά του Κασμίρ. Από την Αθήνα στο Παρίσι. Από τη ρωσική επαρχία στις παραγκουπόλεις της Βραζιλίας. Με επίκεντρο βιωμένες πραγματικότητες ανά τον κόσμο, οι ταινίες του Ethnofest λειτουργούν σαν ένα καλειδοσκόπιο της ανθρώπινης κατάστασης. Το φετινό πρόγραμμα μοιράζεται σε επτά κατηγορίες: Πανόραμα, δύο Θεματικές Ενότητες, Φοιτητικές Ταινίες, Aϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά, Ειδικές Προβολές και, για πρώτη φορά, Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία.


Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Platzkart 607

Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με το «Ταξίδι στη Γ' Θέση» (Platzkart) του Ρόντιον Ισμαΐλοφ, όπου στα βαγόνια του Υπερσιβηρικού, στη μακρύτερη σιδηροδρομική γραμμή του κόσμου, ταξιδιώτες απ' όλον τον κόσμο μοιράζονται, σκέψεις, συναισθήματα και προσωπικές στιγμές, σκιαγραφώντας παράλληλα ένα σύγχρονο, κινηματογραφικό πορτρέτο μιας χώρας σε αέναη κίνηση.


ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

Vais Cair Θα Πέσει Περισσότερη Γη

Στο τμήμα που προβάλλονται οι αρτιότερες και πλέον πρωτότυπες παραγωγές εθνογραφικού κινηματογράφου από τη σύγχρονη παγκόσμια παραγωγή, ξεχωρίζουν ταινίες όπως η «Αναστάτωση» (Unsettling), στην οποία η σκηνοθέτης Αϊρις Ζάκι εμβαθύνει σε πτυχές της ζωής των εποίκων στη Δυτική Οχθη, το «Αίμα και Αμμος» (Sand und Blut), στο οποίο οι Ματίας Κρεπ και Αντζέλικα Σπάνγκελ, μέσα από τη συρραφή ερασιτεχνικών βίντεο με αφηγητές πρόσφυγες που πλέον ζουν στην Αυστρία, δημιουργούν ένα νέο επίπεδο θεώρησης της πρόσφατης ιστορίας στη Συρία και στο Ιράκ, το «Changa Revisited» στο οποίο οι Πέτερ Μπιελά και Λέοναρντ Κάμερλινγκ έχοντας πλούσιο αρχειακό υλικό από τη δεκαετία του 1980 επισκέπτονται ξανά ύστερα από 30 χρόνια μια οικογένεια Μασσάι. Στο «Θα Πέσει Περισσότερη Γη» (Vais Cair Mais Terra) των Σαμ Λίμπμαν και Λι ΜακΚάρκιελ ακολουθούμε την καθημερινή επισφάλεια στη ζωή μιας οικογένειας στο ορεινό Ρίο της Βραζιλίας, ενώ στο «Η Επιστροφή Ενός Καλοκαιριού» (Reprendre l’ éte) οι Σεβερίν Ενζολράς και Μαγκαλί Μπραγκάρντ επιχειρούν ένα remake του «Χρονικού ενός Καλοκαιριού», πενήντα χρόνια μετά τη διάσημη ταινία των Ζαν Ρους και Εντγκαρ Μορίν.


ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Regarding Gravity Σχετικά με τη Βαρύτητα

Κρίσιμες Συναντήσεις: η Ευρωπαϊκή Προσφυγική Κρίση: Μια επιλογή εθνογραφικών ταινιών με θέμα την προσφυγική κρίση των τελευταίων ετών και τον τρόπο που αυτή αναπαρίσταται, υπό την επιμέλεια των ανθρωπολόγων Κατερίνας Ροζάκου και Ιφιγένειας Αναστασιάδη. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει δύο πάνελ συζητήσεων με παρουσία ειδικών, όπως και προσφύγων και εκπροσώπων συλλογικοτήτων, που έχουν εργαστεί πάνω στο θέμα. Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας θα προβληθούν το βραβευμένο «Ηταν το Αύριο» (It Was Tomorrow) και το «Αφήνοντας την Ελλάδα» (Leaving Greece).

Εθνογραφικές Οπτικές στην Υγεία: Μια επιλογή ταινιών με σκοπό την ανάδειξη πολιτιστικά ιδιαίτερων και μεθοδολογικά διαφοροποιημένων τρόπων θεώρησης της σωματικής και ψυχικής υγείας, σε ποικίλα πολιτισμικά και θεσμικά πλαίσια. Στο αφιέρωμα ξεχωρίζουν ταινίες όπως το συγκινητικό και βαθιά προσωπικό «Βυζιά» των Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη, μιας ταινίας που βασίστηκε στην ιδέα και στην έρευνα της ανθρωπολόγου Λιόπης Αμπατζή που δεν είναι πια κοντά μας, αλλά και το «Σχετικά με τη Βαρύτητα» (Regarding Gravity) του Ματιέ Μπρουιγιάρντ, η απροσδόκητη και συγκινητική ιστορία δύο ηλικιωμένων φίλων με χρόνια προβλήματα υγείας και έναν κοινό σκοπό: να καταφέρουν να πετάξουν. Το αφιέρωμα Εθνογραφικές Οπτικές στην Υγεία υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό, οι μη ελληνόφωνες ταινίες είναι υποτιτλισμένες στα ελληνικά και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ, ενώ οι τρεις από τις ταινίες που εντάσσονται στο αφιέρωμα προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

After Prayers 607 Μετά τις Προσευχές

Στο πλαίσιο μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στην Οπτική Ανθρωπολογία και σε συναφή αντικείμενα παράγονται κάθε χρόνο δεκάδες ταινίες σε όλο τον κόσμο και το Φεστιβάλ παρουσιάζει μια επιλογή των πιο άρτιων δειγμάτων από αυτές. Στη φετινή ενότητα ξεχωρίζουν ταινίες όπως το συγκινητικό και ανθρώπινο «Η Λίμνη» (The Lake) της Μπλοκίνα Ντάρια Αλεκσέεβνα , για τη ζωή μιας οικογένειας στην απομονωμένη βόρεια ρωσική ύπαιθρο, και το «Μετά τις Προσευχές» (After Prayers) του Σιμόν Μεστρόνι, μια διεισδυτική ματιά στον κομβικό ρόλο που παίζουν τα τζαμιά στο ταραγμένο Κασμίρ, όπου ένοπλες συγκρούσεις μαίνονται για περισσότερα από 30 χρόνια.

ΑΫΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

«στον μέτρο», Τρανός Χορός στη Βλάστη Κοζάνης «στον μέτρο», Τρανός Χορός στη Βλάστη Κοζάνης

Το 2018 είναι το Ευρωπαϊκό Ετος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το Ethnofest συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη λίστα των δράσεων που έχουν επιλεγεί στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ.Α., το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ειδικές προβολές για τη γνωριμία του κοινού με στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο καθώς και ειδικές προβολές για σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, αλλά και φοιτητές από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.


ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Cannibal Tours Cannibal Tours

Κάθε χρόνο το Ethnofest επιφυλάσσει επετειακές προβολές ταινιών που κατέχουν ξεχωριστή θέση στην ιστορία του Εθνογραφικού Κινηματογράφου. To 2018 σειρά έχει το «Cannibal Tours» του Αυστραλού δημιουργού Dennis O’Rourke, 30 χρόνια μετά την πρώτη του προβολή και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπου το ταξίδι εύπορων δυτικών στην Παπούα Νέα Γουινέα καταλήγει σε μια μεταφυσική περιπλάνηση στον τόπο του «Άλλου» στη λαϊκή φαντασία. Επιπλέον, ο «Ο Ανθρωπος που Ενόχλησε το Σύμπαν», το εμβληματικό ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη, γυρισμένο στο Ψυχιατρείο των Χανίων 20 χρόνια πριν, θα προβληθεί στο πλαίσιο της ενότητας «Εθνογραφικές Oπτικές στην Υγεία».


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΪ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΑ

κνοτσ Κόμποι και Τρύπες: Μια Ταινία Δοκίμιο στη Ζωή των Διχτυών

Ο Ματίς βαν ντε Πορτ επιστρέφει φέτος στο Φεστιβάλ με την παγκόσμια πρεμιέρα του «Κόμποι και Τρύπες: Μια ταινία δοκίμιο στη ζωή των διχτυών» (Knots and Holes. An essay film on the life of nets και μας ταξιδεύει στην Μπαΐα της Βραζιλίας, όπου διερευνώντας τις πολλαπλές σημασίες και χρήσεις των διχτυών. Στο Ζαουάουα, ο ήχος του ζαχαροκάλαμου στον άνεμο / Zawawa, the sound of sugar cane in the wind, αποτέλεσμα της πολύχρονης συνεργασίας ενός καλλιτέχνη τοπιογράφου, ενός επιστήμονα της ακουστικής και ενός ανθρωπολόγου, οι λέξεις αναμειγνύονται με εικόνες και ήχους φυσικών στοιχείων, στρατιωτικών μηχανών και τελετουργικών πρακτικών, μεταφέροντας τις εμπειρίες των κατοίκων της Οκινάουα στην Ιαπωνία.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ MASTERCLASSES

Zawawa Ζαουάουα, Ο Ηχος του Ζαχαροκάλαμου στον Ανεμο

Πλήρως εναρμονισμένα με την εκπαιδευτική διάσταση του Φεστιβάλ, τα masterclasses δίνουν την ευκαιρία τόσο σε φοιτητές όσο και στο ευρύτερο κοινό να μοιραστεί την εμπειρία κορυφαίων επαγγελματιών του κλάδου. Στο φετινό πρόγραμμα ο Ρούπερτ Κοξ, διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στην Οπτική Ανθρωπολογία στο Granada Centre for Visual Anthropology, θα μιλήσει για τον ρόλο του ήχου στον εθνογραφικό κινηματογράφο με αφορμή την προβολή της νέας του ταινίας «Ζαουάουα, Ο Ηχος του Ζαχαροκάλαμου στον Ανεμο» (Zawawa, The Sound of Sugar Cane in the Wind), ενώ η Αλεξάντρα Ντ' Ονόφριο θα μιλήσει για τις σύνθετες τεχνικές αφήγησης και παρουσίασης των ιστοριών που μοιράζονται με τους ερευνητές όσοι συμμετέχουν στην έρευνά τους, με παραδείγματα από την ταινία της «Ηταν το Αύριο» («It Was Tomorrow»).

Η ενότητα Summer School, όπως κάθε χρόνο, θα προβάλει μια επιλογή από ταινίες φοιτητών από διάφορες χώρες του κόσμου που προέκυψαν από την συμμετοχή τους στο Θερινό Σχολείο Οπτικής Εθνογραφίας, που συνδιοργανώνουν το Ethnofest με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών. Οι ταινίες παρουσιάζουν γνωστές και άγνωστες πτυχές του αστικού τοπίου, ιδωμένες μέσα από τον ανθρωπολογικό φακό.


9o Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας - Info | 21 έως 25 Νοεμβρίου | Κινηματογράφος ΑΣΤΟΡ, Σταδίου 28 (είσοδος εντός στοάς Κοραή) (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο) | Τιμές εισιτηρίων: 2 ευρώ ανά προβολή, 5 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο, 10 ευρώ περιορισμένος αριθμός καρτών διαρκείας για 10 προβολές | Η είσοδος στις προβολές του αφιερώματος «Άνθρωπος και Περιβάλλον» είναι δωρεάν. | Είσοδος ελεύθερη για ΑΜΕΑ, ανέργους και φοιτητές στις προβολές και για όλους στις παράλληλες εκδηλώσεις. | Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας. | Διοργάνωση: ΑΜΚΕ Ανθρωπολογική Εταιρεία Αθηνών - Εthnofest, Υπο την Αιγίδα Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, Με την υποστήριξη Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Ολλανδικο Ινστιτούτο Αθηνών, Εθνική Ασφαλιστική, Innovathens powered by Samsung – Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων

Ethnofest 2018