Φεστιβάλ / Βραβεία

To Ethnofest 14 συνεχίζεται και online!

στα 10

Μάθετε τα πάντα για τις διαδικτυακές προβολές του 14ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας.

To Ethnofest 14 συνεχίζεται και online!

Μπορεί οι δια ζώσης προβολές να ολοκληρώθηκαν, αλλά το 14ο Ethnofest - Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας συνεχίζεται!

Περιηγηθείτε στο διαδικτυακό πρόγραμμα και (ξανα)δείτε μια επιλογή από τις ταινίες του φετινού προγράμματος. Οι διαδικτυακές προβολές ξεκίνησαν σήμερα και συνεχίζονται μέχρι και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου. Εκτός από τις ταινίες που προβλήθηκαν στις αίθουσες, υπάρχει μία επιλογή ταινιών τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε αποκλειστικά ...

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Ethnofest στο επίσημο site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στο λογαριασμό του στο Instagram.

20 Χρόνια Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Μέσα στον Κόσμο | 2 ταινίες μικρού μήκους | Διάρκεια Προβολής: 107' | Χωρίς Ελληνικούς Υπότιτλους

puppeteer

J.C. Abbey, Ο Κουκλοπαίχτης της Γκάνα

J.C. Abbey, Ghana's Puppeteer | Σκηνοθεσία: Steven Feld. 55' (Γκάνα)

Η ταινία αποτυπώνει μια πενηντάχρονη καλλιτεχνική πορεία, από τους δρόμους της Άκκρα και τα χωριά της Γκάνα ως τη διεθνή τηλεόραση. Μέσα από 15 παραστάσεις κουκλοθέατρου, ο κ. Άμπεϋ, μαζί με άλλους μουσικούς και τους σκηνοθέτες, καταγράφει τη μουσική της Γκάνα από την ανεξαρτησία της το 1957. Οι μαριονέτες αφηγούνται, χορεύουν, τραγουδούν λαϊκά τραγούδια, άφρο-τζαζ, άφρο-ροκ, ρέγκε και σύγχρονη χιπ-χοπ. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει ιστορικά αρχεία από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση όπως και νέες συνθέσεις.

O som dos sino

Ο Hχος Από Τις Καμπάνες

O som dos sinos | Σκηνοθεσία: Marcia Mansur, Marina Thomé. 52' (Βραζιλία)

Στη Μίνας Ζεράις της Βραζιλίας, οι ήχοι από τις καμπάνες ορίζουν το ρυθμό της καθημερινότητας από την ώρα για δουλειά και για ξεκούραση ως την ώρα για προσευχή και εορτασμό. Πάνω από σαράντα τέτοιοι ήχοι αποτελούν μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Βραζιλίας. Οι καμπανοκρούστες έχουν μεταμορφώσει τους ήχους αναμειγνύοντας τις αποικιοκρατικές ρίζες τους με την αφρικανική κληρονομιά της Βραζιλίας. Η ταινία αποτελεί μια ποιητική αναπαράσταση της καθημερινής θρησκευτικής εμπειρίας.

Μεγάλου μήκους Ταινία | Διάρκεια Προβολής: 72'

margot

Margot

Σκηνοθεσία: Catarina Alves Costa. 72' (Πορτογαλία)

Η Γερμανίδα μουσικός Margot Dias κατέγραψε τη ζωή στη Μοζαμβίκη, τότε πορτογαλική αποικία. Τα φιλμ και οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν ένα άνευ προηγουμένου οπτικό και ηχητικό υλικό του πολιτισμού Makonde. Ενώ η σκηνοθέτρια τα φέρνει πίσω στην κοινότητα, σύγχρονοι μουσικοί, καλλιτέχνες και μέλη της νέας γενιάς αναστοχάζονται μέσα από αυτά την περίοδο της αποικιοκρατίας.


Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία | 3 ταινίες μικρού μήκους | Διάρκεια Προβολής 89' | Χωρίς Ελληνικούς Υπότιτλους

domy

domy + ailucha: CENAS KETS !

Σκηνοθεσία: Ico Costa. 30' (Γαλλία, Πορτογαλία)

Το 2020, ο Ico Costa δεν κατάφερε να ταξιδέψει στη Μοζαμβίκη λόγω της πανδημίας. Γι’ αυτό, ζήτησε από την Ailucha και τον Domingos να κινηματογραφήσουν την καθημερινότητά τους με μια κάμερα που είχε ο ίδιος ξεχάσει εκεί. Η κάμερα, αποκτώντας μια ιδιαίτερη παρουσία ανάμεσα στην παρέα, καταγράφει την εφηβική ζωή, τη δουλειά, το παιχνίδι, το τραγούδι, το χορό, την επιθυμία.

αναλογ

Αναλογικές Πρακτικές σε Ψηφιακά Τοπία

Analogue Practices in Digital Landscapes | Σκηνοθεσία: Işıl Karataş. 39' (Αυστρία)

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ταχύτατες εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνολογίες, η ταινία συλλαμβάνει τις καθημερινές ζωές καλλιτεχνών, πωλητών και επισκευαστών που ασχολούνται με ξεπερασμένες τεχνολογίες. Ένα πειραματικό εθνογραφικό φιλμ που εξερευνά οπτικοακουστικές μεθόδους έρευνας με δημιουργικό τρόπο και αποτυπώνει κοινότητες που ασχολούνται με το αναλογικό φιλμ στο Βερολίνο και τη Βιέννη αλλά και καταστήματα επισκευών στην Ιστανμπούλ.

γρ

Τα Κορίτσια Σώζουν Τον Κόσμο

The World Saved By Girls | Σκηνοθεσία: Maria Luisa Usai. 20' (Ιταλία)

Μια σουρεαλιστική εμβύθηση στις ζωές και τη φαντασία πέντε κοριτσιών από τη Σαρδηνία. Τα κορίτσια θέλουν να σώσουν τον κόσμο, άραγε θα το πετύχουν; Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι έχουν υπερδυνάμεις, απρόβλεπτες επιθυμίες και κάτι να πουν. Η εφηβεία είναι πάντοτε ένας αγώνας και η φαντασία ανέκαθεν επαναστατική.


Initiations: Διεθνείς Σπουδαστικές Ταινίες | 4 Ταινίες Μικρού Μήκους | Διάρκεια Προβολής: 78' | Χωρίς Ελληνικούς Υπότιτλους

one of us now

Μια Από Εμάς

One Of Us Now | Σκηνοθεσία: Maya Steinberg. 30' (Γερμανία, Ισραήλ)

Η Μάγια Στάινμπεργκ είναι κοσμική Ισραηλίτισα. Ο πατέρας της όμως, είχε μια αργοπορημένη θρησκευτική αφύπνιση. Ενώ ο ίδιος δεν εμφανίζεται στην ταινία, η σκηνοθέτρια προσεγγίζει την πίστη του και τη δική της δυσκολία να την κατανοήσει μέσα από μια επίσκεψη στον τόπο ταφής του ραβίνου Σιμόν Μπαρ Γιοχάι στη Γαλιλαία όπου παρατηρεί τους πιστούς Ορθόδοξους, αυστηρούς και μη, και διερωτάται: υπάρχει καθόλου χώρος για τις γυναίκες εδώ; Για τις κουήρ γυναίκες;

esther

Esther

Σκηνοθεσία: Ana Scheu Amigo. 19' (Ελβετία)

Η Εστέρ μεγάλωσε σε μια ορεινή απομακρυσμένη φάρμα. Από τότε που μετακόμισε στην πόλη, πολλά άλλαξαν ριζικά για εκείνη. Όμως ο τόπος των παιδικών της χρόνων παρέμεινε ο ίδιος. Πώς μπορεί να υπερασπίσει τις αρχές της χωρίς να απομακρυνθεί από τους γονείς της; Μια ιστορία ενηλικίωσης όπου ο φεμινισμός συγκρούεται με τον καθολικισμό.

στη Βαλτική

Στη Βαλτική!

Σκηνοθεσία: Στέλλα Σκιαδοπούλου. 6' (UK)

Μια ζωηρή παρέα μεσήλικων γυναικών ξεκινούν κολύμβηση στα παγωμένα νερά της ακτής της Βόρειας Ιρλανδίας. Με τρανταχτά γέλια στο κρύο και ζεστές κούπες τσάι πασπαλισμένες με άμμο, αφήνουν πίσω έγνοιες, πιάνουν φιλίες και επαναδιαπραγματεύονται την ιδέα της μακροζωίας.


ek merous

Πανόραμα | Mεγάλου Μήκους Ταινία | Διάρκεια Προβολής: 105' | Χωρίς Ελληνικούς Υπότιτλους

Εκ Μέρους Των Ζωντανών

On Behalf Of The Living | Σκηνοθεσία: Christian Suhr, Gary Kildea, Ton Otto. 105' (Δανία)Ένας ανθρωπολόγος επιχειρεί ένα πείραμα πίστης. Μετά από χρόνια εμβύθισης σε συμμετοχική έρευνα στο νησί Baluan στην Παπούα Νέα Γουινέα, ο Ton Otto επιθυμεί να έρθει σε επαφή με τον εκλιπόντα θετό πατέρα του με τη βοήθεια μελών της οικογένειάς του. Έτσι στήνεται μια σύνθετη διαπολιτισμική δοκιμιακή ταινία πάνω στην ανθρώπινη παρόρμηση της σύνδεσης με το θείο.

5 dreamers

Πανόραμα | Μεγάλου Μήκους Ταινία | Διάρκεια Προβολής: 82'

5 Ονειροπόλοι κι Eνα Άλογο

5 Dreamers and a horse | Σκηνοθεσία: Aren Malakyan, Vahagn Khachatryan. 82' (Armenia, Δανία, Georgia, Γερμανία, Ελβετία)Μία ταινία πορτραίτο τεσσάρων χαρακτήρων από την Αρμενία που αποτυπώνονται με έξυπνο και ευαίσθητο τρόπο. Όλοι τους επιθυμούν τα πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Ο χειριστής ασανσέρ σε ένα νοσοκομείο θέλει να ταξιδέψει στο διάστημα, ο αγρότης αναζητά την ιδανική σύζυγο και οι νεαρές φεμινίστριες το μόνο που ζητούν είναι να ζήσουν τη ζωή τους.


Initiations: Διεθνείς Σπουδαστικές Ταινίες | 4 Ταινίες Μικρού Μήκους | Διάρκεια Προβολής: 88' | Χωρίς Ελληνικούς Υπότιτλους

δρόμοι

Οι Δρόμοι Του Νερού

Waterways | Σκηνοθεσία: Geerte Cornelia Catharina Rietveld. 32' (Ολλανδία)

Φορτηγά, πλοία, αεροπλάνα και τρένα περνούν καθημερινά. Οικογένειες μεγαλώνουν σε πλοία, ζώντας σε διαφορετικούς ρυθμούς από αυτούς της υπόλοιπης κοινωνίας. Η φυσική τους ορατότητα σε αντίθεση με την κοινωνική τους αφάνεια είναι το κεντρικό σημείο της ταινίας. Το ντοκιμαντέρ, βασισμένο σε πορτραίτα, εξερευνά την έννοια του “νομά των μεταφορικών μέσων”, που βρίσκεται μέσα στο δυτικό καπιταλισμό αλλά συγκρούεται με τις προσδοκίες της κοινωνίας για μια καθιστική ζωή.

diemplokew

Διεμπλοκές: Παρατηρώντας Τις Σχέσεις Στις Παραλίες

Entanglements: Observations On Beach Relations | diemplokew Σκηνοθεσία: Lena Drukker. 23' (Ισπανία, Ολλανδία)

Ποια είναι η σχέση μεταξύ μαζικού τουρισμού και παραλίας; Στην ισπανική παραλιακή πόλη Καλέγια ντε Παλαφρουγέλ, ο ανερχόμενος τουρισμός άλλαξε το τοπίο και την σχέση της ανθρώπινης εμπειρίας με τη φύση. Η ταινία αποτελεί μια συλλογή παρατηρήσεων της παραλίας ως μέρους ανάπαυλας και της σχέσης των επισκεπτών με τον περιβάλλον γύρω τους.

polla

Πολλαπλή Αγάπη: Μια Συλλογή Μη-Γονογαμικών Παραμυθιών

MultiLove : A Collection of Non-Monogamous Tales | Σκηνοθεσία: Mowgli Legein. 33 (Netherlands)

Ένα αναστοχαστικό ντοκιμαντέρ πάνω στη “συναινετική μη-μονογαμία” και τις διάφορες μορφές ρομαντικών σχέσεων, σχεσιακότητας και σεξουαλικότητας που εμπεριέχει. Μέρος ανθρωπολογικής έρευνας, αντικατοπτρίζει τις αλληλοεπικαλυπτόμενες και αντικρουόμενες ιστορίες ενός αριθμού ατόμων, συμπεριλαμβανομένης και της σκηνοθέτριας, μέσα από σχέδια και συνεντεύξεις.


L'Ordre Des Choses

Πανόραμα | Μεγάλου Μήκους Ταινία | Διάρκεια Προβολής: 72'

Η Τάξη των Πραγμάτων

L'Ordre Des Choses | Σκηνοθεσία: Jeff Silva, Ramona Badescu. 72' (Γαλλία, Ρουμανία, U.S.A.)

Στα ενενήντα του, ο Αλεξάντρου ασχολείται με την κηπουρική, κάνει αστεία και επιδιορθώνει ρολόγια στο εργαστήριο του πατέρα του που λειτουργεί από το 1909, κάπου στη νότια Ρουμανία. Κανείς δεν γνωρίζει ότι το παρελθόν του ως πολιτικού κρατούμενου τον έχει καθορίσει. Μια ωδή στην ανθεκτικότητα, η ταινία επιχειρεί να καταγράψει την θραυσματική μνήμη ενός από τους τελευταίους πολιτικούς κρατούμενους σε στρατόπεδα εξαναγκαστικής εργασίας.


porte de clichy

**Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία | Μεγάλου Μήκους Ταινία | Διάρκεια Προβολής: 77'

Porte de Clichy

Σκηνοθεσία: Sébastien Marziniak. 77' (Γαλλία)

Για πολλά χρόνια, το Porte de Clichy, μια περιοχή στα περίχωρα του Παρισιού, έχει υποβληθεί σε μια άνευ προηγουμένου αστική μεταμόρφωση. Σε αυτή την ταχύτατα μεταβαλλόμενη γειτονιά, ανακαλύπτουμε στιγμές από τις ζωές των ελάχιστων κατοίκων μέσα από ένα πορτραίτο της συνοικίας και της εποχής μας.


20 Χρόνια Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Μέσα στον Κόσμo | 2 ταινίες | Διάρκεια Προβολής 93'

γκάιντα

Η Ιερή Γκάιντα

Σκηνοθεσία: Μιράντα Τερζοπούλου, Σωτήρης Αναστασιάδης. 12' (Ελλάδα)

Το 1997, στο πλαίσιο μιας διεπιστημονικής έρευνας του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής για την μουσική της Θράκης, ερευνητές, μουσικοί και αναστενάρηδες από την Ελλάδα επισκέπτονται το Τσερνοπόλιε της Κριμαίας. Καταγράφουν μία αναστενάρικη τελετής Θρακιωτών προσφύγων της Αν. Ρωμυλίας που εγκαταστάθηκαν εκεί μάλλον στο πρώτο μισό του 19ου αι.. Ο τελευταίος γκαϊντατζής της κοινότητας είχε πεθάνει χωρίς διάδοχο πριν από αρκετά χρόνια. Η γκάιντα ως ιερό αντικείμενο κρεμόταν, άφωνη πλέον, πλάι στα εικονίσματα του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης. Η νέα παρουσία και το άκουσμά της από μέλος της ομάδας προκαλεί έντονη εκστατική συγκίνηση, δεδομένου ότι η μουσική αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά των αναστενάρικων πανηγυριών. Ένας μοναδικός εθνογραφικός θησαυρός.

φωτιές

Πολλές φωτιές με κυνηγούν μα μια με κοντοφτάνει. Αμανέδες στο Β. Αιγαίο

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σπάθης, Δημήτρης Παπαγεωργίου. 81' (Ελλάδα)

Μια ταινία για τους αμανέδες του Β. Αιγαίου- την παραδοσιακή αυτοσχεδιαστική μουσική με στοιχεία από την οθωμανική μουσική κουλτούρα. Με συνεντεύξεις και ηχογραφήσεις από τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία, αυτό το πειραματικό ντοκιμαντέρ αναστοχάζεται τη σημασία της έρευνας και της ερευνητικής εμπειρίας, ενώ παράλληλα υιοθετεί μια κριτική ματιά απέναντι στο ίδιο το περιεχόμενο της έρευνας.


Village

20 Χρόνια Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Μέσα στον Κόσμο | Μεγάλου Μήκους Ταινία | Διάρκεια Προβολής:70'

Το Χωριό

The Village | Σκηνοθεσία: Mark McCarty. 70’ (Ιρλανδία)

Μια ενδόμυχη μελέτη της αργόσυρτης καθημερινότητας στο Ντάνκιν, στην περιοχή του Κέρρυ της Ιρλανδίας, το δυτικότερο χωριό της Ευρώπης και μιας από τις τελευταίες κοινότητες που μιλούν γαελικά. Την περίοδο της κινηματογράφησης το 1967, οι κάτοικοι του χωριού ήταν μόνο 180 – κυρίως ηλικιωμένοι και φτωχοί. Ένα πορτραίτο της αγροτικής κοινωνίας στο μεταίχμιο της έλευσης τουριστών από την πόλη. Η γλώσσα, τα έθιμα και οι παραδοσιακές τεχνικές επιβίωσης καταγράφονται δίχως σχολιασμό ή αφήγηση. Ένα άγνωστο διαμάντι -προπομπός του κινηματογράφου της παρατήρησης- όπου ένωσαν τις δυνάμεις τους τα εμβληματικά ονόματα για τις κινηματογραφικές σπουδές και την ανθρωπολογία, Colin Young και Paul Hockings υπό τη ματιά του Mark McCarty.


kenya

Πανόραμα

Kένυα

Σκηνοθεσία: Gisela Delgadillo. 88’ (Μεξικό)

Ένα ενδόμυχο πορτραίτο μιας τρανς εργάτριας του σεξ που έρχεται αντιμέτωπη με την τρανσφοβική γυναικοκτονία της συνεργάτιδάς της. Μια ιστορία για τη βία που υφίστανται οι τρανς γυναίκες στο Μεξικό, τη δεύτερη χώρα σε αριθμό εγκλημάτων μίσους στον κόσμο. Η ταινία μας φέρνει κοντά σε ένα κόσμο σκότους που όμως γεμίζει φως μέσα από την πρωταγωνίστρια, το πείσμα της για αντίσταση και την ανθρωπινότητά της.


santeros

20 Χρόνια Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Μέσα στον Κόσμο | Πρώτη Προβολή | Αποκλειστικά Online | Διάρκεια Προβολής: 66' | Χωρίς Ελληνικούς Υπότιτλους

Σαντέρος

Santeros | Σκηνοθεσία: Marco Lutzu. 66’ (Κούβα, Ιταλία)

Μια ταινία για τον κοινωνικό ρόλο της μουσικής στην Αφρο-κουβανέζικη Σαντερία. Η Ιουλιέττα, πνευματίστρια από τα παιδικά της ήδη χρόνια και ο Αλέν, ένας ταλαντούχος μουσικός που έχει αφιερώσει τη ζωή του να παίζει τα ιερά τύμπανα κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών τελετών, είναι οι βασικοί χαρακτήρες του ντοκιμαντέρ.


Carang pring wulung: the journey of a bamboo

20 Χρόνια Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Μέσα στον Κόσμο | Πρώτη Προβολή | Αποκλειστικά Online | Διάρκεια Προβολής: 63'

Καράνγκ Πρινγκ Γουλούνγκ: Το Ταξίδι Του Οργανοπαίχτη Γκαμελάν

Carang pring wulung: the journey of a bamboo | Σκηνοθεσία: Daniele Zappatore. 63' (Ιταλία)

Ενα εθνομουσικολογικό ντοκιμαντέρ για τα σύνολα ξυλόφωνων από μπαμπού στην Κεντρική Ιάβα. Μια παράδοση που παρουσιάζεται μέσα από την οπτική του Ντάρνο, ενός μουσικού, συνθέτη και δασκάλου που ασχολείται με την προώθηση και τη διάδοση της μουσικής καλούνγκ. Η αυτοβιογραφική αφήγηση εξυπηρετεί την εξερεύνηση των χαρακτηριστικών της μουσικής αυτής, όπως περιγράφονται μέσα από κινούμενα σχέδια και απομαγνητοφωνήσεις.


20 Χρόνια Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Μέσα στον Κόσμο | Πρώτη Προβολή | Αποκλειστικά Online | Διάρκεια Προβολής: 90'

χασάπικο

Το Κουλουριώτικο Χασάπικο

Σκηνοθεσία: Σίλας Μιχάλακας. 45' (Ελλάδα)

Το κουλουριώτικο χασάπικο έχει ιστορία πολλών δεκαετιών στις ταβέρνες και στα γλέντια. Δεν είναι ένας απλός χορός, αλλά ένας τρόπος να ανήκεις, να φαίνεσαι και να σε καμαρώνουν. Το Λύκειο των Ελληνίδων, Παράρτημα Σαλαμίνας, το έχει κάνει γνωστό σε όλον τον κόσμο. Τρεις γενιές χορευτών μας εξηγούν γιατί και πώς χορεύεται και μαθαίνεται.

λουκούμι

Συριανό Λουκούμι: 200 Χρόνια Ιστορίας

Σκηνοθεσία: Κωνστατίνος Αϊβαλιώτης, Σίλας Μιχάλακας. 45' (Ελλάδα)

Το Συριανό Λουκούμι δεν είναι μόνο ένα προϊόν που συμβολικά ταυτίζεται με τη Σύρο. Είναι συνυφασμένο με την ιστορία των προσφύγων που έφτασαν στο νησί και το έφεραν μαζί τους. Οι λουκουμοποιοί σήμερα είναι φορείς αυτής της παράδοσης και με σεβασμό υπηρετούν το πιο ταπεινό και συνάμα το πιο “ακρίβό” γλυκό.


zagros

20 Χρόνια Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Μέσα στον Κόσμο | Δεύτερη Προβολή | Αποκλειστικά Online | Διάρκεια Προβολής: 90'

Zagros

Σκηνοθεσία: Ariane Lorrain, Shahab Mihandoust. 58' (Καναδάς)

Η ταινία αποτυπώνει την παρασκευή χαλιών στα δυτικά βουνά του Ιράν, τη χώρα της φυλής Μπαχτάρι. Το μαλλί είναι το νήμα που διασχίζει πολιτισμούς, αποκαλύπτοντας τον κόσμο των υφαντών, των χρωμάτων και της εργασίας των βοσκών. Τα χαλιά υφαίνουν το κοινωνικό ύφασμα της ζωής τους, δίνοντάς τους μορφή και χρώμα. Το έργο είναι σκληρό αλλά εξαργυρώνεται μέσω της αγάπης για τις παραδόσεις.


İstanbul Makamı

20 Χρόνια Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Μέσα στον Κόσμο | Δεύτερη Προβολή | Αποκλειστικά Online | Διάρκεια Προβολής: 70' | Χωρίς Ελληνικούς Υπότιτλους

Νότες της Κωνσταντινούπολης

İstanbul Makamı | Σκηνοθεσία: Özlem Sariyildiz, Yunus Emre Aydin. 70' (Τουρκία)

Η ταινία Νότες της Κωνσταντινούπολης είναι ένας κινηματογραφικός αυτοσχεδιασμός με πέντε μουσικούς από το εξωτερικό, που ερωτεύονται τη μουσική Μακάμ (κλασική οθωμανική μουσική) και αποφασίζουν να ζήσουν στην Τουρκία, πιστεύοντας ότι η μουσική μαθαίνεται καλύτερα στη γη όπου γεννήθηκε. Ο καθένας τους κουβαλάει διαφορετικές ιστορίες, αλλά η επιθυμία να βρουν τα δικά τους μονοπάτια πέρα από τις υποχρεώσεις της «σύγχρονης ζωής» είναι το σημείο που ενώνει τους δρόμους τους. Κατασκευάζοντας τρία επίπεδα ─μουσική, Κωνσταντινούπολη, και συνδυασμός των δύο στην κινηματογραφική πλατφόρμα─ η ταινία είναι ένα σύγχρονο παραμύθι, ύμνος για την Κωνσταντινούπολη και την κλασική μουσική της. Μια ταινία για την επιμονή, την επιθυμία, την αναζήτηση του λόγου ύπαρξης (raison d’etre) του καθενός, τα ταξίδια, τους πολίτες του κόσμου, και τη δύναμη της μουσικής να κατανοεί τον Άλλο και να προσφέρει αυτοέκφραση στην αναζήτηση του πάθους. Αφηγείται μοναδικές ιστορίες για τα κοινά όνειρα που φοβόμαστε να αγγίξουμε και, έτσι, προσπαθεί να μας εμπνεύσει ώστε να απελευθερωθούμε.


ama san

20 Χρόνια Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Μέσα στον Κόσμο | Δεύτερη Προβολή | Αποκλειστικά Online | Διάρκεια Προβολής: 112' | Χωρίς Ελληνικούς Υπότιτλους

Aμα-Σαν

Ama - San | Σκηνοθεσία: Cláudia Varejão. 112' (Ιαπωνία, Πορτογαλία, Ελβετία)

Μία βουτιά, το μεσημεριανό φως του ήλιου σχίζει το νερό στα δύο. Ο αέρας στα πνευμόνια θα πρέπει να επαρκεί για να τραβήξεις το θαλάσσιο σαλιγκάρι από τα βράχια στο βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού. Χωρίς φιάλες οξυγόνου, χωρίς καθόλου εργαλεία που να σου επιτρέπουν να αναπνέεις κάτω από το νερό, το σώμα ως όλον ωθείται στα όριά του. Στο Γουαγκού, ένα ψαροχώρι στην Χερσόνησο Ίσε, η Ματσούμι, η Μαγιούμι και η Μασούμι βουτούν καθημερινά χωρίς να γνωρίζουν τι θα βρουν. Κάτω από το νερό, τα λεπτεπίλεπτα κορμιά τους μεταμορφώνονται σε σώματα κυνηγών. Οι Άμα-Σαν βουτούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στην Ιαπωνία για περισσότερα από 2000 χρόνια.


through culture

20 Χρόνια Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Μέσα στον Κόσμο | Δεύτερη Προβολή | Αποκλειστικά Online | Διάρκεια Προβολής: 59' | Χωρίς Ελληνικούς Υπότιτλους

Ενότητα μέσω του Πολιτισμού

Unity Through Culture | Σκηνοθεσία: Christian Suhr, Ton Otto. 59' (Αυστραλία, Δανία, Παπούα Νέα Γουινέα)

Ο Soanin Kilangit είναι αποφασισμένος να ενώσει τους ανθρώπους και να προσελκύσει διεθνή τουρισμό μέσα από την αναβίωση του πολιτισμού στο νησί Μπαλούαν στον Νότιο Ειρηνικό. Οργανώνει το μεγαλύτερο πολιτιστικό φεστιβάλ που έχει γίνει ποτέ στο νησί, αλλά κάποιοι παραδοσιακοί ηγέτες ισχυρίζονται ότι το Μπαλούαν δεν είχε ποτέ πολιτισμό και ότι ο πολιτισμός έρχεται από τους λευκούς και τώρα καταστρέφει την παλιά τους παράδοση. Άλλοι, όμως, υποδέχονται το φεστιβάλ ως μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία να επαναστατήσουν ενάντια σε «70 χρόνια πολιτιστικής καταπίεσης» από τον Χριστιανισμό. Μια μάχη να ορίσουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της κουλτούρας του Μπαλούαν ξεσπάει υπό τους ήχους των βροντερών ρυθμών των τυμπάνων.


issa

20 Χρόνια Aϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Μέσα στον Κόσμο | Δεύτερη Προβολή | Αποκλειστικά Online | Διάρκεια Προβολής: 63' | Χωρίς Ελληνικούς Υπότιτλους

Το Μήνυμα του Ποταμού Νίγηρα

The Message of Issa Ber | Σκηνοθεσία: Quino Piñero. 63 λεπτά (Μάλι, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο)

Το μήνυμα του ποταμού Νιγήρα κατά μήκος των έρημων ακτών του καταγράφηκε από τον μηχανικό ήχου Quino Piñero και μια ομάδα μουσικολογικής έρευνας. Οι ήχοι που αναδύονται από την περιοχή του Βόρειου Μάλι είναι οι βασικοί χαρακτήρες της ταινίας, ένα ταξίδι μέσα από τη μουσική διαφορετικών πολιτισμών και ειδών που συνυπάρχουν στο Νίγηρα και μοιράζονται μια κοινή αλληλεπίδραση με το ίδιο ποτάμι. Η ταινία είναι το αποτέλεσμα πέντε ετών μουσικής παραγωγής και έρευνας από τη SolySombra Recordings στο Μάλι, με χρηματοδότηση των Bibliographic Archives της Junta de Andalucia. Όλο το υλικό αυτών των χρόνων, έχουν συνδυαστεί με ένα δείγμα των ηχητικών έργων, για να μοιράσει το μουσικό σύμπαν της απομακρυσμένης αυτής περιοχής.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Ethnofest στο επίσημο site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στο λογαριασμό του στο Instagram.