Buzz

To ΕΣΡ δηλώνει «Παρούσα» στο φετινό Athens Pride... υπό περιορισμούς

στα 10

Γι ακόμη μια φορά το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο αποδεικνύεται ανοιχτόμυαλο... υπό προϋποθέσεις, αφού ενέκρινε μεν την προβολή του φετινού τηλεοπτικού σποτ του Athens Pride, την όρισε δε μόνο σε βραδυνές ώρες.

To ΕΣΡ δηλώνει «Παρούσα» στο φετινό Athens Pride... υπό περιορισμούς

Το σύνθημα του Athens Pride 2018 που ετοιμάζεται για τη μεγάλη παρέλαση που θα γίνει στις 9 Ιουνίου στο Σύνταγμα είναι «Δηλώνω Παρούσα», αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τις διακρίσεις φύλου - ειδικά φέτος με έμφαση στη διαχρονική ταύτιση της θηλυκότητας με ως μια κατώτερη, επικίνδυνη και διωκώμενη έκφραση όλων.

Athens Pride 2018

Οπως αναφέρει και η ίδια η οργανωτική επιτροπή του Pride για την επιλογή του φετινού συνθήματος:

Το φετινό Athens Pride επανερχόμαστε στα βασικά: στη θηλυκότητα. Όχι ως (αυθαίρετη) συνέπεια της βιολογίας, αλλά όπως βιώνεται, μαθαίνεται, ορίζεται, προβάλλεται, γιορτάζεται, αγαπιέται, λατρεύεται, εξιδανικεύεται, βιάζεται, καταδικάζεται και δολοφονείται κάθε μέρα σε μια βαθιά μισογύνικη κοινωνία.

Η ταύτιση με τη θηλυκότητα είναι απειλητική και επικίνδυνη ταυτόχρονα, επανάσταση και συμβιβασμός. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την ελέγξουμε, γιατί φοβόμαστε ότι μπορεί να στραφεί και εναντίον μας.

Η θηλυκότητα μας ορίζει άσχετα με το φύλο. Είναι παρούσα σε κάθε έκφραση φύλου, σε κάθε σκέψη, κίνηση, ματιά, που έχουμε καταπιέσει, και που έχουμε σκεφτεί ότι θα έπρεπε να καταπιέσουμε.

Στο φετινό Athens Pride γιορτάζουμε όλες τις θηλυκότητες, αυτές που επιλέξαμε και αυτές που αρνηθήκαμε.

Κάθε θηλυκότητα που αγκαλιάσαμε και κάθε θηλυκότητα που προσπαθήσαμε να ξεφορτωθούμε: Παρούσα.

Κάθε θηλυκότητα που πρώτα μας φορτώθηκε ως κοινωνική σύμβαση πριν τη φέρουμε στα μέτρα μας με τους όρους μας: Παρούσα.

Κάθε θηλυκότητα που καταπιέστηκε και κάθε θηλυκότητα που καταπιέσαμε: Παρούσα.

Κάθε θηλυκότητα που κρύβουμε και κάθε θηλυκότητα που εκφράζουμε: Παρούσα.

Athens Pride 2018

Το σκεπτικό και το πόστερ του Athens Pride συνοδεύει και ένα σποτ που δείχνει τέσσερις χαρακτηριστικές εκφράσεις των παραπάνω: μια γυναίκα, ένα ζευγάρι λεσβιών, μια τρανσέξουαλ και ένα ζευγάρι γκέι ανδρών να δηλώνουν «Παρούσα».

To Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, στο οποίο κατατέθηκε το όλο σκεπτικό αλλά και το τηλεοπτικό σποτ του Athens Pride 2018 αποφάσισε την προβολή του, αλλά υπό περιορισμούς (δηλαδή επιτρέπει την προβολή του μετά τις 22:30 και σε Παρασκευές, Σάββατα και τις παραμονές αργιών μετά τις 23:00 , με τη δικαιολογία πως τα μηνύματα του μεταφέρει μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση και απορία σε πρόσωπα κάτω των 15 ετών.

Δείτε εδώ την επίσημη απάντηση του ΕΣΡ για την υπό περιορισμούς προβολή του σποτ του Athens Pride 2018.

Δείτε εδώ το τηλεοπτικό σποτ του Athens Pride 2018:

Φυσικά και δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΣΡ έχει τόσο συγκεκριμένη άποψη για θέματα της LGBTQI κοινότητας, ενώ αδιαφορεί πλήρως για όλα τα κηρύγματα μίσους που λέγονται ελεύθερα από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι και αργά το βράδυ στην ελληνική τηλεόραση - και που προφανώς δεν προκαλούν σύγχυση στα 15χρονα, αφού τα μαθαίνουν να είναι πιστοί συνεχιστές του οράματος μιας χώρας βαθιά ομοφοβικής που υποκρίνεται ότι ενδιαφέρεται για τα ίσα δικαιώματα των πολιτών της.

Θυμηθείτε κι αυτό: Με μια ιστορική απόφαση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αναγνωρίζει (επιτέλους) το τηλεοπτικό σποτ του Athens Pride ως «κοινωνικό μήνυμα»

Athens Pride 2018