Buzz

Η κινηματογραφική κοινότητα στο πλευρό του Δημήτρη Ινδαρέ

στα 10

Σύσσωμος ο κινηματογραφικός κόσμος (μέχρι σήμερα, 884 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί), όλοι συνεργάτες, συνάδελφοι και φίλοι, αλλά κι επισήμως η EΣΠΕΚ και η ΕΑΚ, δηλώνουν την συμπαράσταση τους στον Δημήτρη Ινδαρέ.

Η κινηματογραφική κοινότητα στο πλευρό του Δημήτρη Ινδαρέ

Οσα συνέβησαν στην οικογένεια του Δημήτρη Ινδαρέ («Ο Τσαλαπετεινός του Γουαϊόμινγκ», «Γαμήλια Νάρκη»), κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης της κατάληψης στην Ματρόζου 45 στο Κουκάκι, έχουν σοκάρει τον κινηματογραφικό - κι όχι μόνο- κόσμο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, άνδρες της αστυνομίας ζήτησαν πρόσβαση στο σπίτι της οικογένειας, για να περάσουν στην κατάληψη, την οποία ο Ινδαρές αρνήθηκε χωρίς ένταλμα εισαγγελέα. Ενώ η αστυνομία φάνηκε αρχικά να αποδέχεται το αίτημα της οικογένειας, μετά από λίγο άκουσαν βήματα στην ταράτσα. Ο σκηνοθέτης και οι δυο γιοι του, 23 και 26 χρόνων, ανέβηκαν να ελέγξουν τι γίνεται, βρέθηκαν απέναντι σε δυνάμεις των ΜΑΤ, και επανέφεραν το αίτημα για ένταλμα εισαγγελέα. Τότε, ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν.

UPDATE Στο τέλος του κειμένου οι πρώτες δηλώσεις του Δημήτρη Ινδαρέ.

Ινδαρές 607

Οι πρώτες δηλώσεις της συζύγου του Δημήτρη Ινδαρέ

Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε τηλεφωνικά, το πρωί της Τετάρτης, η σύζυγος του Δημήτρη Ινδαρέ λέγοντας τα εξής:

«Hρθαν τα ΜΑΤ και ζήτησαν να περάσουν από το σπίτι για να μπουν στο διπλανό. Ζητήσαμε χαρτί Εισαγγελέα για να περάσουν. Κάποια στιγμή ακούσαμε βήματα στην ταράτσα μας και πήγαν ο άντρας μου και τα παιδιά μου να δουν τι γίνεται. Ζήτησαν χαρτί Εισαγγελέα και σε απάντηση τους έβαλαν κάτω, τους έδεσαν τα χέρια και τους πλάκωσαν στο ξύλο. Πήγα να δω τι γίνεται και μου είπαν: Φύγε γιατί θα σε πετάξουμε από τη σκάλα» (!).

«Είδα άνθρωπο των ΜΑΤ να έχει πατήσει το κεφάλι του γιου μου στο πάτωμα της ταράτσας. Ζητήσαμε Εισαγγελέα, τους ξυλοκόπησαν και τους πήγαν στην ΓΑΔΑ».

«Οι αστυνομικές δυνάμεις ήθελαν να περάσουν από το σπίτι μας χωρίς χαρτί εισαγγελέα. Θέλαμε ένα χαρτί εισαγγελέα για να γίνει το οτιδήποτε. Δεν έχουμε σχέση με το διπλανό κτίριο. Στη συνέχεια ήρθε ο εισαγγελέας και έκανε έλεγχο στο σπίτι μας μήπως βρουν καταληψίες αλλά τον άντρα μου και τα παιδιά μου τα έχουν πάρει δεμένους και ξυλοδαρμένους στην ΓΑΔΑ».

Ινδαρές 607 1

Η επίσημη απάντηση της αστυνομίας.

Σύμφωνα με το αργηχείο της ΕΛ.ΑΣ., οι συλληφθέντες (ο Δημήτρης Ινδαρές και οι γιοι του) «αντέδρασαν και παρεμπόδισαν την εκκένωση» και δεν υπήρχε λόγος για ενταλμα καθώς οι αρχές «θεωρούν τις ταράτσες δημόσιους χώρους». Η αστυνομία μάλιστα θεωρεί τους γιους της οικογένεια καταληψίες: «οι καταληψίες είχαν διαφύγει στο γειτονικό κτίριο, που ήταν πατρικό τους, και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς», ενώ σε συμπληρωματική δήλωση, κατηγορεί τον Δημήτρη Ινδαρέ ότι επιτέθηκε και πήγε να αφοπλίσει αστυνομικό.

Ινδαρές 607 2

Η κινηματογραφική κοινότητα αντέδρασε έντονα | Σύσσωμη η κινηματογραφική κοινότητα συμπαραστέκεται Δηλώσεις έχουν κάνει πολλοί συνεργάτες, συνάδελφοι και φίλοι του σκηνοθέτη. Ανάμεσά τους κι ο Παντελής Βούλγαρης (στο «Θέμα 104,6») «Τον Δημήτρη τον ξέρω πολλά χρόνια. Ενημερώθηκα από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και την γυναίκα του για το τι συνέβη και το θεωρώ αδιανόητο αυτό που έγινε. Είναι ασύλληπτο να έχει συλληφθεί αυτός και τα παιδιά του. Θα κάνω οτιδήποτε μου ζητηθεί για να του συμπαρασταθώ». Ο Γιώργος Ζώης βρέθηκε το πρωί στην Ευελπίδων και δήλωσε (από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook) «Βρίσκομαι στα δικαστήρια της Ευελπίδων και μόλις μίλησα με την σύζυγό του Δημήτρη Ινδαρε. Μου είπε ότι ο άνθρωπος με την κουκουλα στην επίμαχη φωτογραφία είναι ο Δημήτρης Ινδαρες!!! Του φόρεσαν την μπλούζα του ανάποδα αφού τον ξυλοκόπησαν στην ταράτσα του σπιτιού του. Αριστερά στην φωτογραφία βρίσκονται τα παιδιά τους. Μόνο αλληλεγγύη στην οικογένεια του Δημήτρη απέναντι στις κατασκευασμένες κατηγορίες της αστυνομίας και στην βία των ΕΚΑΜ. Και αλληλεγγύη σε όλες τις καταλήψεις που μάχονται για μια διαφορετική ζωή αντίστασης και συντροφικότητας.»

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΣΠΕΚ Πριν από λίγο, η Ενωση Σκηνοθετών και Παραγωγών του Ελληνικού Κινηματογράφου εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση.

Η Ένωση Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) εκφράζει την έντονη ανησυχία της, καθώς η εκκένωση του υπό κατάληψη κτιρίου στο Κουκάκι  στάθηκε αφορμή για την εισβολή στο σπίτι του συναδέλφου σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και της οικογένειάς του, χωρίς εντολή εισαγγελέα, απλώς και μόνον επειδή το σπίτι του συνορεύει με την κατάληψη.

Επιπλέον, αποτελεί σοκαριστικό γεγονός η κακοποίηση του. Κι αυτό, με το πρόσχημα ότι δεν επέτρεψαν τη χρησιμοποίηση του ιδιωτικού χώρου της οικίας τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς επίδειξη εισαγγελικής εντολής.

Οσοι γνωρίζουν τον Δημήτρη Ινδαρέ, δεν μπορούν παρά να «γελάσουν» με τα δημοσιεύματα, τα «ρεπορτάζ» και τις ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ και του πολιτικού προϊσταμένου της, κ. Χρυσοχοϊδη, που φέρουν τον πιο φιλήσυχο και ευγενικό συνάδελφο μας να προσπαθεί να πάρει το όπλο του αστυνομικού.

Η ανησυχία μας και ο προβληματισμός μας επεκτείνεται στο συνολικότερο κλίμα των τελευταίων ημερών, που αμαυρώνει την εικόνα μιας δημοκρατικής χώρας και μας επιστρέφει σε ατμόσφαιρες άλλων δυσάρεστων εποχών, με το πρόσχημα της προστασίας του πολίτη.

Πρόκειται για σωρεία παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου που δεν συνάδουν με τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου. Είναι ένα ακόμα περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, από τα πολλά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.

Η ΕΣΠΕΚ καλεί τους αρμόδιους να πάρουν θέση αν τελικά στόχος τους είναι η δημιουργία διαταραγμένου, επικίνδυνα ακροδεξιού κλίματος, με το πρόσχημα της καταστολής της ανομίας.

Το ΔΣ της ΕΣΠΕΚ

Ινδαρες 607 4

H επίσημη δήλωσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στο μέλος της, διακεκριμένο σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και την οικογένειά του, που έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας τα ξημερώματα της 18ης Δεκεμβρίου 2019.

Γνωρίζοντας τον συνάδελφό μας, αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τις δικαιολογίες που επικαλείται η αστυνομία στην απόπειρά της να αιτιολογήσει τις πράξεις βίας των αστυνομικών οργάνων κατά του προσώπου του Δημήτρη Ινδαρέ και της οικογένειάς του.

Οι φύλακες ελέγχονται και μπορούν να είναι βέβαιοι ότι στην περίπτωση αυτή θα ελεγχθούν για τις πράξεις τους.

Η κοινότητά μας στέκεται ενωμένη τόσο στην υπεράσπιση του Δημήτρη Ινδαρέ, όσο και ενάντια σε κάθε τέτοια πράξη επαίσχυντης, παράλογης βίας.

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Ινδαρες 607 6

Ανακοίνωση της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ

Η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στο συνάδελφο σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και την οικογένειά του, που έπεσαν θύματα παράνομης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στις 18 Δεκεμβρίου 2019.

Πρόκειται για καταφανή και ξεκάθαρη παραβίαση του νόμου περί προστασίας του οικογενειακού ασύλου, που καταπατήθηκε κατάφωρα από τα όργανα της Αστυνομίας τα οποία υπάρχουν για να τηρούν το νόμο και να προστατεύουν τους πολίτες.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι κατηγορίες με βάση τις οποίες παραπέμπονται ο Δημήτρης Ινδαρές και οι δυο γιοί του θα καταπέσουν στο δικαστήριο γιατί απλούστατα γνωρίζουμε το ήθος και την ποιότητά τους και θεωρούμε αδιανόητο να έπραξαν αυτά για τα οποία κατηγορούνται.

Οι Ελληνες ντοκιμαντεριστές δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ

Ινδαρές 607 3

Να προσθέσουμε ότι λίγο μετά τα γεγονότα στο Κουκάκι, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κι Επικεφαλής της Επιτροπής για την Διερεύνηση της Αστυνομικής Βίας, Νίκος Αλιβιζάτος, με επιστολή του προς υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, απείλησε με την παραίτησή του.

Ενα ακόμη περιστατικό αστυνομικής βίας περιήλθε σε γνώση μου: για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στο Κουκάκι, σήμερα το πρωί, τα ΜΑΤ εισήλθαν χωρίς εντολή εισαγγελέα σε παρακείμενη κατοικία και κακοποίησαν άγρια τον πατέρα και τους δυο γιούς του. Και αυτό, με το πρόσχημα ότι δεν επέτρεψαν την χρησιμοποίηση του ιδιωτικού χώρου τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς επίδειξη εισαγγελικής εντολής.

Κοινοποιώ την παρούσα στον Συνήγορο του Πολίτη για να επιληφθεί πάραυτα της υπόθεσης, σύμφωνα με τον νόμο. Σας καλώ, εν τούτοις, να διατάξετε άμεσα και τη διεξαγωγή ΕΔΕ.

Κύριε Υπουργέ, διαπιστώνω με λύπη μου ότι σύσταση της υπό την προεδρία μου Επιτροπής συμπίπτει με την αύξηση των περιστατικών αυθαίρετης αστυνομικής βίας. Η εν λόγω Επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη ως άλλοθι για τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές. Επιβάλλεται ως εκ τούτου να λάβετε κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε αυτές να σταματήσουν.

Επί του παρόντος, δεν υποβάλλω την παραίτησή μου από την εν λόγω Επιτροπή, διότι πιστεύω στη χρησιμότητά της. Επί πλέον, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, είμαι βέβαιος για την άμεση αντίδρασή σας.

Με εκτίμηση,

Καθηγητής Ν.Κ. Αλιβιζάτος

Ελεύθεροι αλλά με ποινική δίωξη εναντίον τους; Οι τελευταίες ειδήσεις θέλουν να έχουν αφεθεί ελεύθεροι ο Δημήτρης Ινδαρές, οι δύο του γιοι και 6 ακόμα άτομα που συνελήφθησαν από την κατάληψη της οδού Ματρόζου. Ομως, παρόλο που τα τρία μέλη της οικογένειας Ινδαρέ αρνούνται την οποιαδήποτε σχέση με την κατάληψη και καταγγέλουν αστυνομική βία σε βάρους τους, ο εισαγγελέας έχει ασκήσει ποινική δίωξη και σε εκείνους. Οι διώξεις αφορούν στα αδικήματα, ανά περίπτωση, της βίας κατά υπαλλήλων, διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας, επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή σε βάρος αστυνομικών, απείθειας, παράνομης οπλοκατοχής, εξύβρισης και απόπειρας παράνομης βίας.

Ινδαρές 607 7

UPDATE 19/12/2019: «Η πόλωση είναι εξωφρενική. Εχει χαθεί το νόημα....» - οι πρώτες δηλώσεις του Δημήτρη Ινδαρέ

Εχει δημιουργηθεί μεγάλη ένταση σχετικά με το θέμα, πράγμα που είναι έξω από τις επιθυμίες μας. Μεγάλο μας παράπονο είναι ότι δεν είχαμε καμία ανάμειξη σε αυτά για τα οποία κατηγορηθήκαμε. Οταν καταλαγιάσει όλο αυτό θα μπουν τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Ομως το να υπάρχει μία πόλωση εξωφρενική, οδηγεί στο να χαθεί το νόημα και πολλά άλλα πράγματα. Δεν έχουμε καμία σχέση με την κατάληψη. Αδίκως μας έχει εμπλέξει η αστυνομία.

[Πηγή: thebest.gr]

UPDATE 22/12/2019: «Δε θα τους αφήσουμε μόνους» - τις 884 έφτασαν οι υπογραφές στο κείμενο συμπαράστασης στον Δημήτρη Ινδαρέ

Η ΕΣΠΕΚ έστειλε στα μέσα μαζική ενημέρωσης όλη τη λίστα των ανθρώπων του κινηματογραφικού, καλλιτεχνικού και δημοσιογραφικού χώρου που υπογράφουν και συμπαραστέκονται στον Δημήτρη Ινδαρέ και την οικογένειά του, με αυτό το συνοδευτικό κείμενο:

Ολοι εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, διαβάσαμε σοκαρισμένοι την είδηση ότι, τα ξημερώματα της 18ης Δεκεμβρίου, τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο σπίτι του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και της οικογένειάς του, απλώς και μόνον επειδή το σπίτι του συνορεύει με μια κατάληψη. Χωρίς ένταλμα έρευνας, οι αστυνομικοί ανέβηκαν στην ταράτσα, έδειραν και συνέλαβαν τον Δημήτρη και τα δύο παιδιά του. Οι τρεις προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ με χειροπέδες, χτυπημένοι, και κρατήθηκαν χωρίς να έχουν επικοινωνία με τον δικηγόρο τους μέχρι αργά το βράδυ. Πρόκειται για σωρεία παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου που δεν συνάδουν με τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου. Είναι ένα ακόμα περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, από τα πολλά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.

Οσοι γνωρίζουμε τον Δημήτρη Ινδαρέ, δεν μπορούμε παρά είτε να «γελάσουμε» ειρωνικά είτε να εξοργιστούμε με τα δημοσιεύματα, τα «ρεπορτάζ» και τις ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ και του πολιτικού προϊσταμένου της, κ. Χρυσοχοϊδη, που φέρουν τον πιο φιλήσυχο και ευγενικό άνθρωπο να προσπαθεί να πάρει το όπλο του αστυνομικού. Ούτε στην πιο «κακή» ταινία δε θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σε όσους προσπαθούν να σπιλώσουν την υπόληψη του Δημήτρη Ινδαρέ και της οικογένειάς του για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, σε όσους επιχειρούν να τους ενοχοποιήσουν με έωλες και ψευδείς αποδείξεις, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένεια Ινδαρέ. Δεν θα τους αφήσουμε μόνους.

Συμπαράσταση στον Δημήτρη Ινδαρέ και την οικογένειά του από τους Διδάσκοντες στο Τμήμα Κινηματογράφου, της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Η Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ έστειλε την λίστα των καθηγητών που βρίσκονται δίπλα στον σκηνοθέτη και την οικογένειά του συνοδευόμενη με το παρακάτω κείμενο.

Ο Δημήτρης Ινδαρές δίδαξε στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. από το 2009 έως το 2013. Πέρασε σε νέους κινηματογραφιστές τις γνώσεις, το πάθος για τον κινηματογράφοκαι το ήθος του. Οι συνάδελφοί του και οι φοιτητές έχουμε άριστες εντυπώσεις από την συνάντησή μας μαζί του. Στις δύσκολες στιγμές που περνά ο ίδιος και η οικογένειά του, στεκόμαστε ολόψυχα δίπλα του.