Buzz

Επόμενο πρότζεκτ του Tζορτζ Λούκας: ένα μουσείο

στα 10

Ενα μουσείο χτίζει στο Skywalker κτήμα του ο Τζορτζ Λούκας, συγκεντρώνοντας όλα τα κομμάτια της προσωπικής του συλλογής από comics, εικονογραφήσεις της ποπ κουλτούρας και πίνακες αμερικανών καλλιτεχνών, μέχρι studio designs, κοστούμια και κινηματογραφικούς φανταστικούς κόσμους...

Επόμενο πρότζεκτ του Tζορτζ Λούκας: ένα μουσείο

Πούλησε την εταιρία του στην Disney, αλλά δεν είναι έτοιμος για σύνταξη. Ο Τζορτζ Λούκας χτίζει ένα μουσείο, μέσα στο Skywalker Ranch όπου μένει και εργάζεται. Το τέραστο κτήμα που βρίσκεται βόρεια του Σαν Φρανσίσκο αποτελείται από την κεντρική έπαυλη, τεράστιες βιβλιοθήκες (υπάρχει η φήμη ότι έχει αγοράσει τις βιβλιοθήκες της Paramount και Universal), στούντιο και εκατοντάδες στρέμματα από αμπέλια και δάση. Εκεί μέσα ο Λούκας οραματίζεται το μουσείο του που σκοπό θα έχει να εμπνεύσει τις νεότερες γενιές καλλιτεχνών.

«Υπάρχουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι εκεί έξω που έχουν ανάγκη να εμπνευστούν» δήλωσε στην κάμερα του CBS που αποκλειστικά κυκλοφόρησε σήμερα το πρωί την είδηση στο πρωινό του δελτίο. «Εμαθα κινηματογραφική αφήγηση από τις κόμικ εικονογραφήσεις, έμαθα να πλάθω κόσμους φαντασίας από τους πίνακες του Μάξφιλντ Πάρις...»

Ο Λούκας περιηγεί την κάμερα στην προσωπική του συλλογή την οποία συγκεντρώνει 40 χρόνια τώρα και δείχνει το πρώτο του απόκτημα όταν ήταν ακόμα φοιτητής: μία αυθεντική σελίδα από comic book της Disney με τον Σκρουτζ. «Το αγόρασα για 25 δολάρια και συνέχισα από εκεί...». Σήμερα είναι συλλέκτης έργων του Νόρμαν Ρόκγουελ («όταν κοιτάζεις έναν Ρόκγουελ, βρίσκεις κάτι από τον εαυτό σου σε κάθε πίνακα...») όπως το «Τhe Storyteller» που είναι και το αγαπημένο του Λούκας, του Μάξφιλντ Πάρις όπου εμπνεύστηκε τους κόσμους του «Stara Wars», του Ν. Σ. Γουάιεθ και πολλών άλλων.

«Εχω αρκετούς Ρόκγουελ και το ίδιο και ο φίλος μου Στιβ Σπίλμπεργκ. Μας κατηγορούν ότι οι ταινίες μας έχουν μία ρομαντική αφέλεια. Από τη ζωγραφική του Ρόκγουελ προέρχεται, είμαι πεπεισμένος. Ομως κάποια στιγμή πρέπει να επιλέξεις αν κοιτάς τον κόσμο με κυνισμό ή με αθωότητα...»

01«Τhe Storyteller» του Νόρμαν Ρόκγουελ (από την προσωπική συλλογή του Τζ. Λούκας)

Φυσικά, το μουσείο του Λούκας δε θα φιλοξενεί μόνο πίνακες. Οι αγαπημένες του εξελίξεις στην τεχνολογία, το digital design κινηματογραφικών κόσμων του φανταστικού, το animation διάσημων ταινιών, κομμάτια σκηνογραφίας και ενδυματολογίας που έγραψαν ιστορία στο σινεμά θα έχουν τη δική τους πτέρυγα. Στο σύνολό τους, τα εκθέματα θα επιδεικνύουν πάνω από 150 χρόνια pop κουλτούρας...

«Αυτό το μουσείο με δυο λόγια είναι ένας φόρος τιμής στη φαντασία - από όποια τέχνη κι αν πηγάζει...» λέει ο ίδιος.

Από film creator σε museum curator λοιπόν, αλλά ο Λούκας δεν περιμένει εύσημα από τους κριτικούς τέχνης. «Οι κόσμοι που σχεδίασα στις ταινίες μου δεν ήταν ποτέ το δυνατό σημείο στις κριτικές των έργων μου. Οπότε πιθανόν είναι να μην αρέσει η τέχνη που συλλέγω και θα εκθέσω στους ειδικούς. Αλλά δεν είναι αυτοί ο στόχος μου. Δεν βρίσκω τίποτα κακό στο προβάλεις έργα που δείχνουν μία ιδεαλιστική, fun ματιά του κόσμου. Ιδιαιίτερα όταν απευθύνεσαι σε νέους ανθρώπους...»

Ο Τζορτζ Λούκας υπολογίζει ότι το μουσείο θα κοστίσει 250 με 300 εκατομμύρια δολάρια τα οποία θα πληρώσει όλα ο ίδιος.