Buzz

Νομικά εμπόδια στη δίκη του «Σκοτεινού Ιππότη» δολοφόνου του Κολοράντο

στα 10

Οι δικαστές προβληματίζονται με την εμφανή ψυχική διαταραχή του Τζέιμς Χολμς και εγκρίνουν σε μία αμφιλεγόμενη απόφαση τη χρήση ορού αλήθειας, η υπεράσπιση καταθέτει «αθώος», οι εισαγγελείς θα αποφασίσουν την 1η Απριλίου αν θα ζητήσουν την θανατική ποινή κι ο ίδιος επιμένει στη σιωπή του.

Νομικά εμπόδια στη δίκη του «Σκοτεινού Ιππότη» δολοφόνου του Κολοράντο

Σοκάρισε την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο, όταν, την πρώτη μέρα προβολής του «Σκοτεινού Ιππότη: Η Επιστροφή», εισέβαλε σε κινηματογραφική αίθουσα του Κολοράντο και άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας 12 θεατές και τραυματίζοντας 58 ακόμα. Ο Τζέιμς Χολμς συνελήφθη και από τον Ιανουάριο οι ακροάσεις και τα προκατακτικά της δίκης του αποτελούν σπαζοκεφαλιά για νομοθέτες και δικαστές.

Τα τελευταία νέα θέλουν τους συνήγορους υπεράσπισης να καταθέτουν την υπόθεση με τον κατηγορούμενο να δηλώνει «αθώος», επικαλούμενοι λόγους ακαταλόγιστου και συγκεκριμένα ψυχικής διαταραχής. Η αλήθεια είναι ότι ούτε οι ίδιοι οι δικηγόροι του Χολμς μπορούν να βγάλουν άκρη με τον πελάτη τους, καθώς ο Χολμς δεν είναι σε θέση να μιλήσει ή να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Μάλιστα, η ποινική προδικασία έχει πολλές φορές αναβληθεί από τον προηγούμενο Ιανουάριο, γιατί ο κρατούμενος έχει προκαλέσει αυτοτραυματισμούς που τον οδηγούν στο νοσοκομείο.

Από την άλλη πλευρά, οι κατήγοροι έχουν μέχρι την 1η Απριλίου να καταθέσουν αν θα ζητήσουν την ανώτατη, τη θανατική, ποινή - κάτι που κι αυτό έχει τα νομικά κολλήματά του. Το Αμερικανικό Σύνταγμα προστατεύει τους σοβαρά ψυχικά διαταραγμένους ανθρώπους από τη θανατική ποινή. Αν στην περίπτωση του Χολμς γίνει εξαίρεση, τότε θα υπάρχει πλέον δεδικασμένο - κάτι αρκετά επικίνδυνο για την αμερικανική δικαιοσύνη.

Ενα τρίτο στοιχείο, επίσης επικίνδυνο, για την μελλοντική του χρήση ως δεδικασμένο, είναι ότι ο δικαστής επέτρεψε την χρήση ορού αλήθειας στον κατηγορούμενο για να του αποσπάσουν μία απολογία. Η σιωπή του Χολμς έχει φέρει τους κατήγορους σε αδιέξοδο και αυτός ο ορός υπόσχεται να χαλαρώσει τον κατηγορούμενο και να του αποσπάσουν την ομολογία του.

Αυτή η τεχνική που έχει χρησιμοποιηθεί με θετικά και αρνητικά αποτελέσματα στο παρελθόν (σύμφωνα με έρευνες, κάποιος μπορεί ακόμα και ναρκωμένος να πει ψέματα) είναι πλέον ριψοκίνδυνη γιατί α) καταργεί το δικαίωμα του πολίτη να παραμείνει σιωπηλός (5η Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος), β) ακριβώς για αυτό δίνει πάτημα στην υπεράσπιση να καταφύγει σε έφεση, κρίνοντας στην απόφαση του δικαστηρίου ως αντισυνταγματική.

Στον Χολμς έχουν απαγγελθεί 166 κατηγορίες, ανάμεσα στις οποίες φόνος και απόπειρα δολοφονίας. Η δίκη του έχει οριστεί για τις 5 Αυγούστου.