Buzz

«Επιδημία» βιασμών στον αμερικανικό στρατό;

στα 10

Ο Κέρμπι Ντικ καταγγέλει, με το τελευταίο ντοκιμαντέρ του, «The Invisible War», το «πιο καλά κρυμμένο μυστικό» των Αμερικανών ένστολων.

«Επιδημία» βιασμών στον αμερικανικό στρατό;

Είχαμε πρωτογνωρίσει (όσοι…) τον Κέρμπι Ντικ το 1997, όταν στην προβολή του «Sick: The Life & Death of Bob Flanagan, Supermasochist» στις Νύχτες Πρεμιέρας ορδές θεατών έβγαιναν από την αίθουσα, αδύναμη να αντιμετωπίσουν την αλήθεια του Μπομπ Φλάναγκαν. Από τότε, ο σπουδαίος Αμερικανός ντοκιμαντερίστας δοκίμασε πολλές φορές τα όρια αντοχής, αλλά και ανοχής του κοινού: με το «Twist of Faith» για τα σεξουαλικά εγκλήματα των Καθολικών ιερέων, το οποίο ήταν και υποψήφιο για Οσκαρ, με το «This Film is Not Yet Rated», για το αμερικανικό σύστημα λογοκρισίας στο σινεμά, με το «Outrage», για τις μυστικές ομοφοβικές οργανώσεις των Αμερικανών πολιτικών.

Με την τελευταία ταινία του, το «The Invisible War», που κέρδισε και το Βραβείο Κοινού, στην κατηγορία του, στο φετινό Φεστιβάλ του Σάντανς, ο Κέρμπι Ντικ ερευνά και ξεσκεπάζει ένα από τα πιο καλά φυλαγμένα μυστικά της Αμερικής: την «επιδημία» βιασμών στα στρώματα του αμερικανικού στρατού. Σύμφωνα με την έρευνα του ντοκιμαντέρ, μία γυναίκα στρατιώτης σήμερα είναι πιθανότερο να πέσει θύμα βιασμού από συνάδελφό της, παρά να σκοτωθεί από εχθρικά πυρά. Κατά τα στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Αμυνας, μέσα στο 2010 μόνο, τα περιστατικά βιασμών ένστολων γυναικών και ανδρών έφτασαν τα 19.300!

«Μας εξέπληξε η έκταση του προβλήματος,» λέει ο Κέρμπι Ντικ, αναφερόμενος και στη συμπαραγωγό του Εϊμι Ζίρινγκ, «το πόσο μεγάλη ψυχολογική φθορά προκαλεί, αλλά και πόσο καλά καλύπτεται από τις στρατιωτικές αρχές. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο στρατιώτες έχουν πέσει θύματα βιασμού από την εποχή του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου. Το στοιχείο προκάλεσε σοκ σε όλους τους ανθρώπους με τους οποίους μιλήσαμε. Αυτή εδώ είναι η 10η ταινία μου και το θέμα της είναι το λιγότερο γνωστό στο κοινό, παρότι επηρεάζει ένα τόσο μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας.»Το «The Invisible War» θα βγει στις αμερικανικές αίθουσες στα τέλη Ιουνίου – να το δούμε, φεστιβαλικά τουλάχιστον, και στην Ελλάδα; Για περισσότερες πληροφορίες για την ταινία, επισκεφθείτε το επίσημο website της.