Buzz

«Τίτλοι Τέλους» από τον Στιβ ΜακΚουίν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

στα 10

Συνεχίζοντας με κάθε τρόπο την εξερεύνηση και αποκατάσταση της μαύρης κουλτούρας, ο Στιβ ΜακΚουίν παρουσιάζει το υπό διαμόρφωση έργο του, συμπαραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση, «End Credits» μέχρι και τις 24 Οκτωβρίου.

Flix Team
«Τίτλοι Τέλους» από τον Στιβ ΜακΚουίν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Από το «12 Χρόνια Σκλάβος» μέχρι το «Small Axe», ο Στιβ ΜακΚουίν συνεχίζει με πείσμα, πολιτική θέση και κινηματογραφική άποψη την εξερεύνηση και αποκατάσταση της μαύρης κουλτούρας μέσα στο πέρασμα του χρόνου, δίνοντας τη δική του ανανεωτική εκδοχή πάνω στις έννοιες της σκλαβιάς, της κοινωνικής αδικίας, της βίας που συνεχίζει να ασκείται πάνω στη μαύρη φυλή στις σύγχρονες κοινωνίες.

Στο «End Credits» (2012-ongoing) που παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 24 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε της Αθήνας, ECLIPSE, ο Στιβ ΜακΚουίν χαρτογραφεί το επικό πορτρέτο ενός ανθρώπου-συμβόλου, του Πολ Ρόμπσον «του πιο διάσημου νέγρου του 20ού αιώνα», τραγουδιστή και κοινωνικού ακτιβιστή που βρέθηκε στο στόχαστρο του FBI όταν ξεκίνησε εκστρατεία ενάντια στο λιντσάρισμα. Ο Ρόμπσον μπήκε στη μαύρη λίστα και η ζωή και η καριέρα του καταστράφηκαν. Κυνηγήθηκε για τα φιλοκομμουνιστικά, διεθνιστικά, αντιπολεμικά και αντιφασιστικά του αισθήματα, ενώ πέθανε διπολικός, ύστερα από τις απανωτές διώξεις. Φίλοι του υπήρξαν από τον Άγγλο Μπέρναρντ Σο, ο οποίος τον μύησε στον ριζοσπαστισμό, έως τον Πάμπλο Πικάσο και τον Πάμπλο Νερούδα.

Paul Robeson Ο Πολ Ρόμπσον

Paul Robeson

Όταν ο φάκελός του στο FBI αποχαρακτηρίστηκε και βγήκε εν μέρει στη δημοσιότητα, ο Στιβ ΜακΚουίν ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι για να συγκροτήσει ένα μνημείο επικών διαστάσεων στον ηρωικό άνδρα - στα σκαριά υπάρχει από το 2014 και μια ταινία μεγάλου μήκους που εμπνεύστηκαν μαζί ο Στιβ ΜακΚουίν και ο Χάρι Μπελαφόντε.

Στους τίτλους τέλους (end credits) των ταινιών μνημονεύονται όλοι οι συντελεστές. Μέσα από πολλές χιλιάδες σελίδες που ξετυλίγονται η μία μετά την άλλη, το «End Credits» (2012-ongoing) συνιστά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση «ένα καθαρτήριο της συλλογικής μας συνείδησης έναντι ανθρώπων που μαρτύρησαν όπως ο Ρόμπσον. Σαν πηγή ή ποτάμι, το έργο κυλά διαρκώς επί δεκάδες ώρες σαν ένα κήρυγμα εικόνων και λέξεων που καθηλώνουν με τη σκοτεινή τους ύλη και τον βαθύ, συμπυκνωμένο τους πόνο.»

end credits

Το «End Credits» είναι μια συμπαραγωγή του Onassis Culture και παρουσιάζεται στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε της Αθήνας (AB7) με τίτλο ECLIPSE. Η ECLIPSE, σχεδιασμένη για να φανερώσει τις ποικίλες πτυχές της μεταβατικής εμπειρίας που βιώνουμε σήμερα, φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει τη φαντασία των θεατών για ενδεχόμενους παράλληλους κόσμους και διαφορετικές εκδοχές του μέλλοντος. Πραγματοποιείται από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 28 Νοεμβρίου 2021, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με την υποστήριξη του Onassis Culture.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το «End Credits (2012-ongoing)» στο επίσημο site του Ιδρύματος Ωνάση.

end credits