Φεστιβάλ / Βραβεία

Ενας Κόσμος Δικαιοσύνης... για το «Unknown Land» του Μάνουελ ντε Κόκο!

στα 10

Το «Unknown land», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μάνουελ ντε Κόκο, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις 5 Σεπτεμβρίου και απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στην κατηγορία «Eνας κόσμος δικαιοσύνης» στο πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητων Δημιουργών «Νέος Ορίζοντας» που πραγματοποιήθηκε από τις 2 ως τις 7 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη.

Ενας Κόσμος Δικαιοσύνης... για το «Unknown Land» του Μάνουελ ντε Κόκο!

Αραβική Ανοιξη, Υεμένη 2011, ο εμφύλιος συνεχίζεται. Είναι η εποχή των μουσώνων και στο νησί Σοκότρα η ζωή για τους ανθρώπους κυλά ήρεμα. Ενα ιστιοφόρο με εβραϊκή σημαία λίγο πιο πέρα βυθίζεται και οι έρευνες για επιζώντες ξεκινούν. Το σώμα ενός ναυαγού ξεβράζεται σε μια παραλία. Μια απρόσμενη εξέλιξη θα οδηγήσει σε μια αναπάντεχη τροπή… Στην άλλη άκρη του νησιού ένας ντόπιος βλέπει στα όνειρά του το ναυαγό ο οποίος ζητά τη βοήθειά του. Προσεύχεται στο Θεό για να του δώσει απαντήσεις. Τώρα του είναι δύσκολο πλέον να διακρίνει τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Μέσα από το σώμα του ναυαγού, ενός απλού, καθημερινού ανθρώπου, που έβλεπε τη ζωή του να βυθίζεται, ξεκινά αυτή η περιπέτεια με σκοπό να τον αφυπνίσει και να του θυμίσει να είναι ευγνώμων. Θα ανατρέψει το πεπρωμένο; Θα επιστρέψει πίσω ζωντανός;

Συμπαραγωγή Ελλάδας, Κύπρου και Υεμένης, το «Unknown Land» του Μάνουελ ντε Κόκο γυρίστηκε στην Υεμένη (Σοκότρα) και το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της Αραβικής Ανοιξης (άνοιξη - καλοκαίρι του 2011) με ερασιτέχνες ηθοποιούς, οι οποίοι δεν γνώριζαν το σενάριο αλλά μόνο την κεντρική ιδέα της ταινίας και απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Ενας Κόσμος Δικαιοσύνης» στο πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητων Δημιουργών «Νέος Ορίζοντας» στην Τεχεράνη.

Η ταινία, σύμφωνα με τους παραγωγούς της, έχει ήδη λογοκριθεί σε πολλές αραβικές χώρες, προκαλεί αντιδράσεις κυρίως λόγω των επίμαχων σκηνών της (όπως αυτή της εβραϊκής σημαίας που ανεμίζει σε αραβικά ύδατα) και είναι άγνωστο πότε και που θα προβληθεί στην Ελλάδα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το νησί Σοκότρα, στο οποίο έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας, είναι αρκετά απομονωμένο και έχει χαρακτηριστεί ως το πιο εξωγήινο τοπίο στη γη. Σύμφωνα με έρευνες περισσότερο από το ένα τρίτο των 800 περίπου φυτών που υπάρχουν στο νησί δεν βρίσκεται πουθενά αλλού στον κόσμο. Το αρχιπέλαγος της Σοκότρα αποτελεί περιοχή ύψιστης περιβαλλοντολογικής σημασίας και πιθανό κέντρο οικοτουρισμού και το νησί είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και προστατεύεται από την UNESCO.

info

Εταιρείες παραγωγής: Other side Films, ΒΒ World Pictures / Σενάριο, Sκηνοθεσία: Μάνουελ ντε Κόκο / Παραγωγή: Μάνος Κοκορομύτης, Μπάμπης Μπίζας / Εκτέλεση παραγωγής: Κάτια Πανταζή / Μοντάζ, Mουσική: Κρις Μπαϊλάρ / Φωτογραφία: Τζιμ Ροθ / Πρωταγωνιστούν: Μάνος Κοκορομύτης, Σάια Σάλεμ

Δείτε στο gallery φωτογραφίες από την ταινία και παρακάτω το επίσημο τρέιλερ του «Unknown Land». Επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα της ταινίας στο Facebook για περισσότερες πληροφορίες.