Φεστιβάλ / Βραβεία

EMMY 2021: Τα κόμικς γράφουν Ιστορία στα φετινά βραβεία Emmy

στα 10

Με συνολικά 39 υποψηφιότητες, ανάμεσά τους σε δυο από τις μεγαλύτερες κατηγορίες, τα κόμικς αποκτούν την αναγνώριση που πραγματικά τους αξίζει και στην τηλεόραση.

EMMY 2021: Τα κόμικς γράφουν Ιστορία στα φετινά βραβεία Emmy

Οπως στα Οσκαρ έτσι και στα βραβεία Emmy, οι μεταφορές κόμικ στη μικρή οθόνη πάντα αντιμετωπίζονταν με ιδιαίτερο σνομπισμό από την βιομηχανία, και ειδικότερα στην Ακαδημία της Τηλεόρασης η οποία αποδοκίμαζε το είδος για πάνω από μισό αιώνα. Αυτό άλλαξε βέβαια πέρσι με όταν η σειρά του HBO «Watchmen» έφυγε με 11 βραβεία Emmy ανάμεσά τους και εκείνο της Καλύτερης Μίνι Σειράς.

Χτες τα κόμικς έκαναν ένα ακόμα βήμα προς την κατάκτηση του σεβασμού των μελών της Ακαδημίας με μια ηρωική πραγματικά νίκη κερδίζοντας συνολικά 39 υποψηφιότητες μοιρασμένες ανάμεσα σε έξι σειρές. Κι ενώ μπορεί κάποιες από αυτές να αφορούν μόνο τεχνικά επιτεύγματα όπως εφέ, μουσική, κοστούμια κ.α., υπήρχαν, όμως, για πρώτη φορά στην ιστορία του βραβείων δυο σειρές βασισμένες σε κόμικς οι οποίες είναι υποψήφιες για Καλύτερη Δραματική Σειρά (το «The Boys» του Amazon Prime Video) και για Καλύτερη Μίνι Σειρά (το «WandaVision» του Disney+).

Διαβάστε ακόμα: EMMY 2021: Οι Υποψηφιότητες | Ποιοι πήραν προβάδισμα, ποιοι έσπασαν ρεκόρ, ποιοι αγνοήθηκαν

wandavision 607

Το «WandaVision» είναι μια από τις σειρές με τις περισσότερες υποψηφιότητες, 23 στον αριθμό, συμπεριλαμβανομένου όχι μόνο εκείνη της Καλύτερης Μίνι Σειράς αλλά και τρεις υποψηφιότητες για ερμηνείες, εκείνες για την Ελίζαμπεθ Ολσεν (Α’ Γυναικείο), τον Πολ Μπέτανι (Α’ Ανδρικό) και την Κάθριν Χαν (Β’ Γυναικείο), αλλά και για σενάριο και σκηνοθεσία για τον Ματ Σάκμαν. Είναι πρώτη φορά που ταινία ή σειρά του MCU και παραγωγής του Marvel Studios κατάφερε να κερδίσει υποψηφιότητες για τις ερμηνείες του, μιας και στα Οσκαρ χρειάστηκαν 10 χρόνια και 18 ταινίες για να κάνει τελικά το «Black Panther» την πρώτη υπερηρωική ταινία με υποψηφιότητα για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας - αλλά ποτέ ως τώρα δεν έχει πάρει κάποιος ηθοποιός του MCU έστω και μια υποψηφιότητα για την ερμηνεία του/της.

Το «WandaVision» δεν ήταν η μόνη σειρά του Marvel Studios που πήρε κάποιες υποψηφιότητες φέτος στα Emmy. Και το «The Falcon and the Winter Soldier» κατάφερε να κερδίσει 5 υποψηφιότητες η οποίες περιορίστηκαν κυρίως στα τεχνικά βραβεία, αλλά ο Ντον Τσιντλ κατάφερε να αποσπάσει μια για την γκεστ εμφάνισή του στην σειρά, κάτι που έκανε ακόμα και τον ίδιον να απορεί.

Διαβάστε ακόμα: H Εμ Τζέι Ροντρίγκεζ του «Pose» γράφει Ιστορία στις υποψηφιότητες των βραβείων Emmy

the boys 607

Από την άλλη η δεύτερη σεζόν της σειράς του Amazon Prime «The Boys» κατάφερε να γίνει η πρώτη σειρά βασισμένη σε κάποιο κόμικ η οποία κέρδισε υποψηφιότητα στην κατηγορία Καλύτερο Δράμα (το 2007 η πρώτη σεζόν του «Heroes» του NBC ήταν υποψήφια για στην ίδια κατηγορία, η σειρά αυτή ήταν μια σειρά εμπνευσμένη από διάφορα κόμικς). Μπορεί το «The Boys» να μην κέρδισαν κάποιες υποψηφιότητες για τις ερμηνείες τους, αλλά κατάφεραν να κερδίσουν συνολικά πέντε, ανάμεσά τους για σενάριο, μουσική και εφέ.

Πολλοί ήταν εκείνοι που παρατήρησαν και μερικές τρανταχτές απουσίες, όπως οι σειρές κινουμένων σχεδίων «Harley Quinn» του HBO και το «Invincible» του Amazon Prime, δυο σειρές που αγαπήθηκαν τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς. Αλλά για πρώτη φορά στην Ιστορία της τηλεόρασης, τα κόμικς και ο κόσμος τους αποκτούν την αναγνώριση που πραγματικά τους αξίζει.