Φεστιβάλ / Βραβεία

Το ελληνικό animation ταξιδεύει

στα 10

Ο γύρος της Ελλάδος με ένα πρόγραμμα προβολών κινουμένων σχεδίων από την ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Flix Team
Το ελληνικό animation ταξιδεύει

Το ελληνικό κινούμενο σχέδιο ξεκινάει ένα ταξίδι στην Ελλάδα με τη φιλοδοξία ν’ αναδειχθεί ένας τομέας σημαντικός για την ελληνική κινηματογραφική και οπτικοακουστική παραγωγή. Από τις 12 Μαΐου 2023 και για έναν χρόνο, η Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ πραγματοποιεί έναν κύκλο προβολών στο πλαίσιο της δράσης «Το ελληνικό animation ταξιδεύει» με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ). Οι προβολές ξεκινούν από την Κέρκυρα, στις 12/5, και τη Βέροια, στις 13/5. Επόμενοι σταθμοί θα είναι η Καστοριά, ο Πύργος, η Αμαλιάδα, η Τρίπολη, η Λιβαδειά και έπεται συνέχεια.

cat postale «Cat Postale» του Ζαχαρία Μαυροειδή

Η δράση αυτή αξιοποιεί τη δυναμική την οποία προσέδωσε στο ελληνικό κινούμενο σχέδιο το Ειδικό Πρόγραμμα Covid-19 του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που υλοποιήθηκε μέσω του ΕΚΚ. Σε καιρό πανδημίας, το Ειδικό Πρόγραμμα ήταν μια ανάσα δημιουργίας για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες animators∙ χρηματοδοτήθηκε η παραγωγή 25 ταινιών μικρού μήκους ενώ προβλέφθηκε και η ενίσχυση της προβολής τους. Η επιτυχία του προγράμματος αυτού συνέβαλε καθοριστικά για να γίνει σε μεγάλο εύρος της ορατή η δημιουργικότητα και οι δυνατότητες της κοινότητας του ελληνικού κινουμένου σχεδίου. H συνάντησή της με το κοινό είναι το σημερινό βήμα της.

echo«Echo» του Σέργιου Κοτσόβουλου

super hero «O σούπερ ήρωας σύζυγός μου» των Αλεξάνδρας Ταγκαλή και Μικαέλας Κακαρίδη-Δεληγιάννη

Κέρκυρα και Βέροια οι πρώτοι σταθμοί

Το πρόγραμμα των προβολών στις ελληνική περιφέρεια αποτελείται από ταινίες του Ειδικού Προγράμματος που απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες και ήδη ταξιδεύουν και τιμώνται διεθνώς σε μεγάλα φεστιβάλ. Οι ταινίες που θα προβληθούν στην Κέρκυρα και στη Βέροια απευθύνονται κυρίως σε παιδιά. Είναι οι ακόλουθες:

  • «Cat Postale» του Ζαχαρία Μαυροειδή (9΄)
  • «Christmas Together» του Κώστα Κατράκη (5΄)
  • «Echo» του Σέργιου Κοτσόβουλου (11΄)
  • «The Knight’s Hart» της Παρασκευής Μαρκάτου (32΄)
  • «Ο τριγωνοψαρούλης εναντίον μεγάλου καρχαρία» των Χρήστου Λειβαδίτη και Αικατερίνης Παπαγεωργίου (9΄)
  • «Travel Bugs» του Φωκίωνος Ξένου (8΄)
  • «There was once» της Σοφίας Παπαχρήστου (8΄)
  • «O σούπερ ήρωας σύζυγός μου» των Αλεξάνδρας Ταγκαλή και Μικαέλας Κακαρίδη-Δεληγιάννη (6΄)

Οι προβολές στην Κέρκυρα θα πραγματοποιηθούν στο Cine Ορφέας Βικτώρια (12/5, 17:00-18:30). Οι προβολές στη Βέροια στο Κινηματοθέατρο Σταρ (13/5, 18:00-19:30).