Industry

To EKOME στο Λος Αντζελες και το Μεξικό

στα 10

Συνεχίζοντας τις επαφές του στο εξωτερικό - και σε διάσταση από την τωρινή κατάτασταση του ελληνικού σινεμά - το ΕΚΟΜΕ προσέγγισε μεγάλες εταιρίες παραγωγής σε Λος Αντζελες και Μεξικό οι οποίες ενδιαφέρονται για το «κινηματογραφικό σκηνικό» που λέγεται Ελλάδα.

Flix Team
To EKOME στο Λος Αντζελες και το Μεξικό

Μπερδεύει ολοένα και περισσότερο η διάσταση ανάμεσα στις «επιτυχίες» του ΕΚΟΜΕ, που συνεχίζει να προσελκύει ξένες παραγωγές στην Ελλάδα και να αναπτύσσει με επιτυχία το κομμάτι των διεθνών επαφών του και στην «αποτυχία» που ονομάζεται ελληνικό σινεμά, το οποίο βρίσκεται συνεχώς μέσα στη μαύρη τρύπα ενός ασταθούς περιβάλλοντος (Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Υπουργείου Πολιτισμού) με τα λιγότερα χρήματα που είχε ποτέ τα τελευταία χρόνια για την παραγωγή του.


Διαβάστε παρακάτω αυτούσιο το δελτίο Τύπου του ΕΚΟΜΕ για τις επαφές του σε Αμερική και Μεξικό:

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διεθνών επαφών του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας- EKOME A.E., με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής του Hollywood καθώς και με τα μέλη της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Μεξικό, της μεγαλύτερης τηλεοπτικής και κινηματογραφικής αγοράς στη Λατινική Αμερική. Υλοποιώντας τη στρατηγική του ΕΚΟΜΕ A.E. για την προώθηση των σύγχρονων και ανταγωνιστικών επενδυτικών κινήτρων που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα στην οπτικοακουστική παραγωγή, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Πάνος Κουάνης, επισκέφθηκε το Λος Άντζελες κατά το διάστημα 6 έως 10 Μαρτίου και την Γουαδαλαχάρα από τις 11 έως τις 15 Μαρτίου 2019, όπου πραγματοποίησε παρουσιάσεις και σειρά επαφών με υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών, κινηματογραφικών στούντιο και επαγγελματιών της τηλεοπτικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Το πρώτο σκέλος των επαφών του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου του ΕΚΟΜΕ ξεκίνησε με την κεντρική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Motion Picture Association of America (MPAA), της ένωσης των μεγαλύτερων στούντιο παραγωγής των ΗΠΑ, μέλη της οποίας είναι οι εταιρείες: NBCUniversal, CBS-Paramount, Disney, 20th Century Fox, Warner Brothers, Sony Pictures καθώς και το Netflix, που έγινε μέλος της MPAA στις αρχές Μαρτίου. Κατά την διάρκεια της κεντρικής παρουσίασης του Πάνου Κουάνη στα στελέχη όλων των εταιρειών-μελών καθώς και των στελεχών της MPAA, αναλύθηκαν οι βασικοί άξονες των επενδυτικών κινήτρων, τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εκτέλεσης παραγωγών στην Ελλάδα, αλλά και τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έναντι των υπολοίπων χωρών για την υλοποίηση έργων μεγάλου προϋπολογισμού (άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων). Εξάλλου, οι επιμέρους στοχευμένες επαφές και συναντήσεις του Πάνου Κουάνη με τα στελέχη των κινηματογραφικών στούντιο, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λος Άντζελες, είχαν ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η δυναμική της παρουσίασης των ελληνικών επενδυτικών κινήτρων, καθώς και η ευκαιρία να συζητηθούν πιο συγκεκριμένες προτάσεις για γυρίσματα στην Ελλάδα. Ειδικότερα, οι εταιρείες Walt Disney, NBCUniversal και Netflix επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για γυρίσματα τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών τους στην Ελλάδα στο προσεχές διάστημα.

Προσκεκλημένος του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Guadalajara, του μεγαλύτερου κινηματογραφικού φεστιβάλ στη Λατινική Αμερική, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Α.Ε. μετέβη στη Γουαδαλάχαρα όπου πραγματοποίησε παρουσίαση του ελληνικού προγράμματος επενδυτικών κινήτρων στο κοινό του Φεστιβάλ και της Αγοράς, σε παραγωγούς, κινηματογραφιστές και ΜΜΕ, την οποία προλόγισε και συντόνισε ο ελληνικής καταγωγής Patrice Vivancos, σκηνοθέτης, παραγωγός και ειδικός σύμβουλος του προγράμματος MEDIA- Creative Europe της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Απευθυνόμενος στο ακροατήριο που αποτελούνταν ως επί το πλείστον από σκηνοθέτες και παραγωγούς, ο Πάνος Κουάνης υπογράμμισε τις ευκαιρίες που ανοίγονται πλέον για συμπαραγωγές μεταξύ Ελλάδας και Μεξικό δίνοντας πρακτικά παραδείγματα για την καλύτερη αξιοποίηση των κινήτρων. Στις επαφές του με το Instituto Mexicano de Cinematografia (IMCINE- Κέντρο Κινηματογράφου του Μεξικό), με τη National Association of Latino Independent Producers (NALIP- Ένωση Ανεξαρτήτων Παραγωγών της Λατινικής Αμερικής), και στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Πάνος Κουάνης, αναφέρθηκε στην ξεχωριστή θέση που κατέχει το Μεξικό στον κινηματογράφο (με παραδείγματα δημιουργών παγκοσμίου εμβέλειας όπως οι Αλφόνσο Κουαρόν, Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, Αλεχάντρο Ινιαρίτου, Κάρλος Ρεϊγάδας) και στην τηλεόραση σε διεθνές επίπεδο (TV Azteca και Televisa), καθώς αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές αγορές σε επίπεδο ανάπτυξης, ενώ προσκάλεσε τους επαγγελματίες και το κοινό να αξιοποιήσουν τα ελληνικά κίνητρα, επισημαίνοντας τη δυναμική παρουσία και τεχνογνωσία του ΕΚΟΜΕ στον οπτικοακουστικό τομέα στην Ελλάδα.