Buzz

Εκδήλωση μνήμης για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

στα 10

Εναν «ελάχιστο φόρος τιμής στον "ποιητή των εικόνων", τον σκηνοθέτη που άλλαξε τον ελληνικό κινηματογράφο και τίμησε τη χώρα μας διεθνώς», διοργανώνεται αύριο, στα πλαισια του Megaron Plus.

Εκδήλωση μνήμης για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ακολουθώντας μια σειρά από εκδηλώσεις κι αφιερώματα στο πρόσωπό του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αύριο στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιανόπουλος θα συντονίσει μια συζήτηση για το έργο και την κληρονομιά του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη, που σκοτώθηκε πριν λίγους μήνες εν μέσω των γυρισμάτων της καινούριας του ταινίας «Η Αλλη Θάλασσα».

Στην συζήτηση θα συμμετέχουν η διδάκτωρ φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συγγραφέας Αιμιλία Καραλή, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Ειρήνη Στάθη, ο ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνης Λιάκος και ο ομότιμος καθηγητής της αρχαίας κλασικής φιλολογίας Δημήτρης Μαρωνίτης.

Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη», η δική του ερωτική επιστολή προς την πόλη του, «μια γέρικη πόλη τεσσάρων χιλιάδων χρόνων», όπως λέει ο ίδιος, φτιαγμένη το 1983, για την ελληνική δημόσια τηλεόραση και την Trans World Film.

Στο διάρκειας 43 λεπτών φιλμ που φέρει την υπογραφή του μεγάλου έλληνα δημιουργού, στη σκηνοθεσία και το σενάριο, περιλαμβάνονται αποσπάσματα από τις ταινίες «Ο θίασος», «Οι κυνηγοί» και «Ο Μεγαλέξανδρος».

Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Αρβανίτη, ενώ ακούγονται κείμενα του Κώστα Ταχτσή, ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη και του Τάσου Λειβαδίτη και μουσικά θέματα των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Λουκιανού Κηλαϊδόνη και Διονύση Σαββόπουλου.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα προβληθεί και η ταινία του Νίκου Λυγγούρη για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο που καλύπτει τα γυρίσματα που έκανε για την τελευταία του ολοκληρωμένη ταινία, τη «Σκόνη του Χρόνου» τον Ιανουάριο του 2008, στο Βερολίνο.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία προτεραιότητας, η διάθεση των οποίων θα ξεκινήσει στις 17.30.