Industry

Είσαι science geek; Κάνε μια ταινία!

στα 10

Το British Film Institute και το Wellcome Trust χρηματοδοτούν σενάρια εμπνευσμένα από τη βιολογία και την ιατρική: αν κρύβετε έναν μικρό επιστήμονα μέσα σας, αυτό το πρόγραμμα είναι για σας.

Είσαι science geek; Κάνε μια ταινία!

Το Wellcome Trust, ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προάγει λύσεις για την καλύτερη ανθρώπινη υγεία, συνεργάζεται με το British Film Institute για ένα νέο ετήσιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το Wellcome Trust Screenwriting Prize, που θα υποστηρίζει τη δημιουργία μεγάλου μήκους ταινιών, με θεματικές που θα αγγίζουν τη βιολογία ή την ιατρική, σε ευρύ φάσμα, από τη γενετική μέχρι τις επιδημίες, τη συνειδητότητα και την ψυχική υγεία. Αν το σκεφτείτε, τέτοιες είναι τουλάχιστον οι μισές ταινίες που βλέπουμε, αν όχι και όλες με μια χαλαρότερη ερμηνεία!

Ανάμεσα στα μέλη της κριτικής επιτροπής για την επιλογή των σεναρίων θα είναι στελέχη του BFI και του Film4, ενώ η χρηματοδοτική υποστήριξη θα είναι 20.000 λίρες Αγγλίας. Επιπλέον, το Wellcome Trust θα φέρνει τους νικητές σεναριογράφους σε επαφή με διακεκριμένους επιστήμονες σε όλον τον κόσμο, για να συνεργαστούν συμβουλευτικά, ενώ το BFI θα αναθέτει στον κάθε νικητή κι από έναν επιτυχημένο developer για να εξελίξουν το σενάριό του.

Εκπροσωπώντας το Wellcome Trust, η Κλερ Μάτερσον εξήγησε, «Η επιστήμη και η ιατρική έχουν εμπνεύσει κάποιες από τις πιο αξέχαστες, συχνά προκλητικές, ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, από τη «Φωλιά του Κούκου» και το «Inception», μέχρι το «Blade Runner» και το «Memento». Αυτές οι ταινίες αμφισβητούν το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, ή να είσαι ‘κανονικός’ κι εκφράζουν τις ελπίδες και τους φόβους της κοινωνίας απέναντι στην επιστημονική πρόοδο. Στο Wellcome Trust συνεργαζόμαστε με κάποια από τα σημαντικότερα μυαλά, με τις καλύτερες νέες ιδέες στην ιατρική. Με το Βραβείο Σεναρίου ελπίζουμε να ανακαλύψουμε και να υποστηρίξουμε τους αντίστοιχους ανθρώπους στον κινηματογράφο.»

Δεκτά θα γίνονται σενάρια για live action αλλά και animation ταινίες μεγάλου μήκους, με κύριο γνώμονα τις ενδιαφέρουσες ιστορίες και τους δημιουργικούς τρόπους ενσωμάτωσης της βιοιατρικής στην ιστορία τους. Η κριτική επιτροπή θα επιλέξει ένα short list από 5 με 10 συμμετέχοντες, με τους οποίους θα συζητήσει τα projects αναλυτικότερα. Το φθινόπωρο, οι φιναλίστ αυτοί θα συναντηθούν με επιστήμονες μεγάλου βεληνεκούς στο Λονδίνο κι εκεί, σε μια ειδική τελετή, θα ανακοινωθεί ο νικητής.

Παρότι οι ταινίες που θα χρηματοδοτηθούν θα είναι βρετανικές παραγωγές, στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν σεναριογράφοι οποιασδήποτε εθνικότητας.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το Wellcome Trust Screenwriting Prize εδώ.