Φεστιβάλ / Βραβεία

Εφτά ταινίες, τρία «μαθήματα σινεμά» συμπληρώνουν το πρόγραμμα των Καννών

στα 10

Μόλις δυο εβδομάδες πριν την έναρξη της 65ης διοργάνωσης του φεστιβάλ, οι Κάννες προσθέτουν εφτά ταινίες στο πρόγραμμά τους και αποκαλύπτουν τους ανθρώπους που θα μοιραστούν μαζί μας τα μυστικά της τέχνης τους, στα καθιερωμένα « leçon de cinéma».

Εφτά ταινίες, τρία «μαθήματα σινεμά» συμπληρώνουν το πρόγραμμα των Καννών
«Renoir» του Ζίλ Μπουντρός

Η πιο αμφιλεγόμενη από τις ταινίες που μόλις ανακοινώθηκαν, είναι δίχως αμφιβολία το «Maniac» του Φρανκ Καλφούν, ένα ρημέικ της υπερ-βίαιης, «κλασσικής» cult ταινίας τρόμου του Γουίλιαμ Λάστινγκ, με τον Ελάιζα Γουντ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ισως ένα φιλμ τόσο συγκεκριμένου genre να μοιάζει μια μάλλον παράξενη επιλογή για τις Κάννες, όμως η ταινία του Καλφούν θα προβληθεί σε μεταμεσονύκτια προβολή και συν τοις άλλοις, είναι στην πραγματικότητα γαλλική παραγωγή με τον Αλεξάντρ Αζά να έχει γράψει το σενάριο και παραγωγό τον Τομά Λανγκμάν, κάτι που όπως αντιλαμβάνεστε έκανε την εισοδό της στο πρόγραμμα πολύ πιο εύκολη.

Στις μεταμεσονύκτιες προβολές του φεστιβάλ, θα προβληθεί και το αυστραλέζικο «The Sapphires»του Γουέιν Μπλερ, μεταφορά ενός πετυχημένου θεατρικού, βασισμένου στην αληθινή ιστορία ενός μουσικού γκρουπ Αβορίγινων γυναικών που βρέθηκαν να τραγουδούν για τα αμερικάνικα στρατεύματα στον πόλεμο του Βιετνάμ.

To «Renoir» του Ζιλ Μπουρντό, μια βιογραφική ταινία για τις τελευταίες μέρες του ζωγράφου Ογκίστ Ρενουάρ και τη γνωριμία του με μια νεαρή γυναίκα που του δίνει και πάλι ενέργεια και διάθεση για δημιουργία θα είναι το κλείσιμο του τμήματος «Un Certain Regard».

Στο «Un Certain Regard» θα προβληθεί επίσης το βραβευμένο στο SXSW «Gimme the Loot» του Ανταμ Λεόν, μια κωμωδία τοποθετημένη στον κόσμο των graffiti artists της σημερινής Νέας Υόρκης, όπως και το «Children» της Βόσνιας Αϊντα Μπέγκιτς (βραβευμένη στην εβδομάδα κριτικής το 2008 για το «Snow»), ένα δράμα τοποθετημένο στον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Το ντοκιμαντέρ της Καντίντα Μπρέιντι «Trashed» μιλά για τα σκουπίδια με έναν μάλλον... ελκυστικό τρόπο, αφού έχει τον Τζέρεμι Αϊρονς, όχι απλά να αφηγείται, αλλά να ταξιδεύει τον κόσμο και να επισκέπτεται μερικές από τις πιο μεγάλες και βρώμικες χωματερές που μπορείτε να φανταστείτε. Η ταινία θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού.

Τέλος το τμήμα Cannes Classics θα κλείσει με μια ολοκαίνουρια ταινία, η οποία όμως έχει φτιαχτεί αποκλειστικά από κλιπ παλιότερων ταινιών. Ο Ούγγρος Γκιόργκι Πάλφι του «Taxidermia» συνθέτει στο «Final Cut» μια ερωτική ιστορία, χρησιμοποιώντας καρέ και σκηνές από εκατοντάδες ταινίες. Παραγωγός, δεν είναι άλλος από τον Μπέλα Ταρ.

Εκτός από ταινίες όμως το φεστιβάλ ανακοίνωσε και τα φετινά του masterclasses, που θα φιλοξενήσουν τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη Φίλιπ Κάουφμαν, τον συνθέτη Αλεξάντρ Ντεσπλά και τον Νόρμαν Λόιντ, εμβληματική φιγουρα του αμερικάνικου σινεμά, παραγωγού και σκηνοθέτη και συνιδρυτή του Mercury Theatre μαζί με τον Ορσον Γουέλς.

Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το 65ο Φεστιβάλ Καννών