Φεστιβάλ / Βραβεία

Δράμα 2017 - Τελετή Εναρξης με 40 κεράκια

στα 10

Νέο στην καρδιά, χάρη στους συμμετέχοντες δημιουργούς, το Φεστιβάλ Δράμας ξεκίνησε χτες βράδυ με γενέθλια τούρτα και μια μαζεμένη τελετή.

Flix Team
Δράμα 2017 - Τελετή Εναρξης με 40 κεράκια

Κάτι η συνήθεια - που δεν μας εκπλήσσει πια η έμφαση στον τοπικό χαρακτήρα της διοργάνωσης - κάτι η οικειότητα που αποκτήσαμε τα περασμένα μπόλικα χρόνια, η χτεσινοβραδινή τελετή έναρξης του επετειακού, 40ού (Εθνικού και 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας), μάς φάνηκε από τις πιο συμπυκνωμένες, λιτές και ζεστές.

Διαβάστε ακόμη: Το 40ό Φεστιβάλ Δράμας ξεκινάει. Το Flix θα είναι εκεί!

drama 2017 607

drama 2017 607

Η αρχή έγινε, στο πνεύμα του νεανικού χαρακτήρα του Φεστιβάλ και του Ωδείου της πόλης που φιλοξένησε τη βραδιά, με την Παιδική και Νεανική Χορωδία του Ωδείου της Δράμας, ενώ χρέη παρουσιαστή ανέλαβε και πάλι ο όλο και πιο φωτογενής και σίγουρος, Βασίλης Τερζόπουλος. Πρώτος πήρε το λόγο, φυσικά, ο Καλλιτεχνικό Διευθυντής του Φεστιβάλ, Αντώνης Παπαδόπουλος, που εξήρε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Φεστιβάλ Δράμας και τη σημασία του στα ελληνικά κινηματογραφικά πράγματα.

Το Flix παρουσίασε το προηγούμενο διάστημα, το σύνολο της ελληνικής συμμετοχής στο 40ό Φεστιβάλ Δράμας. Πατήστε εδώ και βρείτε τη λίστα με τις ταινίες που διαγωνίζονται και μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους δημιουργούς και τις μικρές ιστορίες τους.

drama 2017 607

Οι άρχοντες τής πόλης είχαν τη δική τους θέση στη σκηνή. Ο Πρόεδρος Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ. Δήμου Δράμας, Ανέστης Τερζής, έκανε και τη σημαντικότερη δήλωση της βραδιάς, ότι δηλαδή φέτος το Φεστιβάλ είχε ρεκόρ χρηματοδότησης από το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά το 2012 (διαβάστε το χαιρετισμό του εδώ). Ο Δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, έκανε ένα υποδειγματικό κολάζ όλων των κλισέ του κινηματογραφικού λόγου, επισημαίνοντας, ωστόσο και ειλικρινά, ότι η πόλη της Δράμας αποδεικνύει, κάθε χρονιά, έμπρακτα ότι υποστηρίζει τον πολιτισμό και την τέχνη (διαβάστε τον χαιρετισμό του εδώ). Και τις ομιλίες των επισήμων έκλεισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ανάργυρος Πατακάκης και η ανάγνωση μηνύματος από τον Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.

drama 2017 607

Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκαν όλα τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος, της Fipresci και οι Κριτικοί Σχολιαστές, για μια καλησπέρα και κάποιες φωτογραφίες πριν ξεκινήσουν το, ομολογουμένως, εξαιρετικά ευχάριστο έργο τους. Αλλά δεν ήταν μόνο εκείνοι οι «επισκέπτες» της βραδιάς.

Από οθόνης, χαιρέτισαν το Φεστιβάλ Δράμας η Ανιέσκα Χόλαντ και ο Μάικ Ντάουνι, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος τής Ευρωπαϊκής Ακαδημίας κινηματογράφου, με το κωμικο-ενθουσιαστικό σύνθημα, «Go Drama!» Και λίγο μετά, για λόγους που ακόμα διερευνώνται, είδαμε το πιο σουρεαλιστικό βίντεο χαιρετισμού που έχουμε δει σε ελληνικό ή μη φεστιβάλ: Ο Ρίτσαρντ Ντρέιφους και ο Τσέβι Τσέις, σε χώρο προβών, εξέφρασαν στην κάμερα, κάνοντας πλάκα μεταξύ τους, την επιθυμία να έρθουν στην Ελλάδα και δη στη Δράμα. Αλήθεια. Χωρίς περαιτέρω εξήγηση. Ή νόημα.

drama 2017 607 Οι πατροπαράδοτες ευχαριστίες σε τοπικά μαγαζιά, αυτή τη φορά δεν διαβάστηκαν, αλλά προβλήθηκαν!

Η βραδιά μέσα στο Ωδείο έκλεισε σε χαριτωμένη νότα, προβάλλοντας δύο από τις ταινίες μικρού μήκους που σκηνοθέτησαν κάποιοι από τους πιο αναγνωρισμένους δημιουργούς που έχουν φιλοξενηθεί στο Φεστιβάλ: τη «Δραμαμίνη» τού Αχιλλέα Κυριακίδη και τη μικρού μήκους ταινία του Νικόλα Κολοβού. Αυτές και οι υπόλοιπες επετειακές μονογραφίες θα προβάλλονται αυτές τις μέρες σε οθόνες, στους χώρους του Φεστιβάλ. Τελευταία λέξη, η τεράστια γενέθλια τούρτα που παρασκευάστηκε και διακοσμήθηκε στον προθάλαμο, την ώρα που διεξαγόταν η τελετή κι ήταν έτοιμη στο τέλος της, για να κοπεί μπροστά στους φωτογράφους.

drama 2017 607

drama 2017 607

Την τελετή έναρξης ακολούθησε ένα... τσιμπούσι, με λιχουδιές από το Σύλλογο Κυριών Δράμας, έξω, στην ελαφριά δροσιά, σε μεγάλα τραπέζια με πλαστικές καρέκλες και φολκλόρ ατμόσφαιρα. Απλά, τοπικά, παλιακά, πιστά στον χαρακτήρα που το Φεστιβάλ Δράμας διατηρεί τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Το Flix έχει μετακομίσει στη Δράμα και θα σας μεταφέρει, καθημερινά, τις εντυπώσεις του από τις προβολές των ταινιών και τις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ.


Το 40ό Φεστιβάλ Δράμας διεξάγεται φέτος από τις 18 μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται στη Δράμα για να παρακολουθήσει όλες τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού προγράμματος και να γράψει γι' αυτές, αλλά και για να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ και εκτός των κινηματογραφικών αιθουσών.

φεστιβάλ δράμας αφίσα 607

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων στο επίσημο site του Φεστιβάλ Δράμας.