Κατ' αρχάς, θερμά συγχαρητήρια σε όποιον αποφάσισε (ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Γιάννης Σακαρίδης, μάλλον;) να μη δοθεί ξανά βήμα από τη σκηνή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας στους βουλευτές της περιοχής και των τριών κυρίαρχων παρατάξεων, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια. Ενας θεσμός μπορεί να είναι στενά συνδεδεμένος με την Πολιτεία για τη χρηματοδότηση και τη διεκπεραίωσή του, αλλά δεν χρειάζεται να προσφέρει γη και ύδωρ στους πολιτικούς, άσε που οι ομιλίες τους ήταν ανούσιες και κουραστικές κι άφηναν και τους ξένους προσκεκλημένους άναυδους.
Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το 45ο DSFF: To 45 Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμα ξεκινάει. Το Flix είναι εκεί!
Γιάννης Σακαρίδης
Ξεκίνησε, λοιπόν, το 45ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, μ' ένα ρεσιτάλ-περφόρμανς του 9χρονου σολίστ πιανίστα Στέλιου Κερασίδη: γιατί αυτό (θέλει να) είναι ένα νέο, φρέσκο Φεστιβάλ και σίγουρα σωστά οδεύει. Με παρουσιαστή τον πάντα άνετο «μαέστρο» του hosting Βασίλη Τερζόπουλο, το λόγο πρώτα πήρε ο Γιάννης Σακαρίδης, δίνοντας ξανά φέτος το στοίχημα των 30 (μόνο) ταινιών στο Εθνικό Διαγωνιστικό τμήμα - εξαιρετική επιλογή, αρκεί κι η φετινή σοδιά να είναι καλή.
Ο Σακαρίδης, αφότου σύντομα παρουσίασε νέα τμήματα του Φεστιβάλ - και δη το Εθνικό Σπουδαστικό που προσφέρει... οθόνη στο πολύ νέο αίμα του ελληνικού σινεμά - έδωσε το στίγμα της βραδιάς: την αναφορά, δηλαδή, στο ρόλο που πρόκειται ν' αποκτήσει η Δράμα, ως (επι)μορφωτικός χώρος των επαγγελματιών του κινηματογράφου.
Στο ίδιο κλίμα μίλησαν και ο Δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, αλλά και ο (παρών για τέταρτη συνεχή χρονιά) Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Ας μας επιτραπεί να είμαστε επιφυλακτικοί, για κάτι που διακηρύττεται χρόνια τώρα και το οποίο η κάθε κυβέρνηση, δημαρχία και διεύθυνση του Φεστιβάλ επανειλημμένα προβάλλουν ως fait accompli, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται στο στάδιο της (ένθερμης;) συζήτησης.
Εκείνο που συμπεράναμε, πάντως, από τις τρεις ομιλίες, είναι ότι: Αφ' ενός, το Στρατόπεδο Ανδρικάκη στη Δράμα θα μεταμορφωθεί σε Διεθνές Οπτικοακουστικό Κέντρο και θα φιλοξενήσει τη νέα κινηματογραφική σχολή που θα λειτουργήσει στη Δράμα, με έμφαση στους τεχνικούς κλάδους του σινεμά.
Αχιλλέας Κυριακίδης
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε δεσμευτικά ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ακολουθώντας σχέδιο ήδη του 1981, θα ιδρυθεί στη Δράμα Σχολή Κινηματογράφου που θα εστιάζει στα τεχνικά επαγγέλματα του σινεμά, προκειμένου, με εκπαίδευση αλλά και επιμόρφωση, να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες (λόγω κυρίως των ξένων συμπαραγωγών στη χώρα μας), σε συνεργεία.
Επιπλέον, ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού παρουσίασε τις επενδύσεις που θα γίνουν στη Δράμα από το Ταμείο Ανάκαμψης, συγκεκριμένα η αναβάθμιση του Δημοτικού Ωδείου και η ανακαίνιση του κινηματογράφου Ολύμπια με συνολικό budget 1,5 εκ. ευρώ, δυο έργα των οποίων θα εξασφαλιστεί και η βιωσιμότητα των επόμενων χρόνων, ενώ επισήμανε ότι ανανεώθηκε η προγραμματική για το Φεστιβάλ με 600.000 ευρώ ανά έτος, σε μια πορεία που αναδεικνύει τη Δράμα σε υπόδειγμα περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής. Με το καλό.
Στην τελετή έναρξης μίλησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, που τόνισε ότι η Περιφέρεια επενδύει 90.000 ευρώ ανά έτος στο Φεστιβάλ. Ο Μάρκος Χολέβας, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου που, πιο συναισθηματικά, ανέφερε ότι το Φεστιβάλ Δράμας και το ΕΚΚ είναι αδέλφια, μια και το ένα χρειάζεται το άλλο για να υπάρχει. Και ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Δράμας, Γεώργιος Δεμερτζής.
Κριτική Επιτροπή Εθνικού Διαγωνιστικού
Το Φεστιβάλ τίμησε τον Δραμινό Ανέστη Βλάχο, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Αύγουστο (γιατί, άραγε, δεν τον τίμησε... τον περασμένο Σεπτέμβριο;). Ενώ το πραγματικό τιμώμενο πρόσωπο της Εναρξης του Φεστιβάλ, ήταν ο Αχιλλέας Κυριακίδης, ο σταθερά πολυπράγμων συγγραφέας, μεταφραστής, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός ακόμα, διανοούμενος διαχρονικός. Αντίθετα από τους ανθρώπους, οι ταινίες μικρού μήκους δεν μεγαλώνουν, είπε με χαρακτηριστική χάρη ο Κυριακίδης, ενώ το κοινό της αίθουσας είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη μικρού μήκους ταινία του, «Η Αλληλουχία των Κήπων», το 5λεπτο μονοπλάνο του από το 1999.
Θέμις Μπαζάκα, Λένα Διβάνη
Ακολούθησε η παρουσίαση των διαφόρων τμημάτων του Φεστιβάλ από τους επικεφαλής τους προγραμματιστές, αλλά και των κριτικών επιτροπών - όσων, τουλάχιστον, μελών είχαν ήδη φτάσει στη Δράμα και μακάρι του χρόνου να είναι λιγότερες οι απουσίες. Από την οποία παρουσίαση, κρατάμε: τον Γιάννη Οικονομίδη (Short and Green), που βρήκε την ευκαιρία ν' αναφερθεί στον εαυτό του, εξηγώντας πώς, στα γυρίσματα της «Αλληλουχίας» του Κυριακίδη, πρωτογνώρισε τον Βαγγέλη Μουρίκη and the rest is history. Τον αυθορμητισμό της Θέμιδας Μπαζάκα και της Λένας Διβάνη (Διεθνές και Εθνικό Σπουδαστικό) που έμοιαζαν στη σκηνή σα χαρούμενα σινεφίλ κορίτσια. Την μπλούζα του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (Εθνικό Διαγωνιστικό, η μόνη Κριτική Επιτροπή που σημείωσε απαρτία στην τελετή έναρξης, μαζί του οι Μαρκέλλα Γιαννάτου, Αρης Δημοκίδης, Μαρίνα Γιώτη και Ιωακείμ Μυλωνάς).
Και, κάπως έτσι, δόθηκε το σύνθημα και πάμε για τις ταινίες. Γιατί, όπως είπε ο Βασίλης Τερζόπουλος, μας περιμένει «μια εβδομάδα πολλά υποσχόμενη, γεμάτη Δράμα». Ή όπως, με χαρακτηριστικό coolness, είπε ο Γιάννης Σακαρίδης, «Δράμα, why not?».
Το 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας θα διεξαχθεί φέτος από τις 5 μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου στη Δράμα, αλλά και online.
Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το 45ο DSFF: To 45 Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμα ξεκινάει. Το Flix είναι εκεί!
Το Flix θα βρίσκεται στη Δράμα για να παρακολουθήσει όλες τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού προγράμματος και να γράψει γι' αυτές, αλλά και για να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ και εκτός των κινηματογραφικών αιθουσών.
Δείτε εδώ το τρέιλερ του 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας:
Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Οσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το 45ο DISFF οnline, θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα του φεστιβάλ (θα οδηγούνται εκεί και μέσω της ιστοσελίδας https://www.dramafilmfestival.gr από τον σύνδεσμο online festival) και να ακολουθήσουν τις οδηγίες. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες από τις 5 Σεπτεμβρίου. Το βασικό πακέτο θα κοστίζει 5 ευρώ και με αυτό οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο του Φεστιβάλ. Oι βραβευμένες ταινίες θα παραμείνουν διαθέσιμες στην πλατφόρμα μέχρι τις 15/9 το μεσημέρι.Στην πλατφόρμα θα προβληθούν τα 6 διαγωνιστικά προγράμματα και το πρόγραμμα Pitching. Η πλατφόρμα έχει ήδη ανοίξει για προαγορά του πακέτου.