Buzz

Ντόναλντ Ρέι Πόλοκ: Ο Διάβολος ασφαλώς...

στα 10

Ο συγγραφέας του «Πάντα ο Διάβολος» που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και η κινηματογραφική του μεταφορά από τον Αντόνιο Κάμπος παίζει ήδη στο Netflix ξέρει το κακό, από την καλή κι από την ανάποδη.

Ντόναλντ Ρέι Πόλοκ: Ο Διάβολος ασφαλώς...

«Το πρώτο πράγμα που έχει σημασία είναι η ιστορία. Καθαρή, παραδοσιακή αφήγηση. Το δεύτερο είναι πόσο καλά είναι σκιαγραφημένοι οι χαρακτήρες. Το τρίτο είναι το μέρος, γιατί όπως είχε πει κάποιος κάποτε: «Τίποτα δεν μπορεί να συμβεί στο πουθενά».

Ο Ντόναλντ Ρέι Πόλοκ γεννήθηκε το 1954. Μεγάλωσε στο νοτιο Οχάιο της Αμερικής σε μια πόλη με το περίεργο όνομα Νόκεμστιφ (Knockemstiff), που πολλά χρόνια μετά θα γινόταν και ο τίτλος της πρώτης του συλλογής διηγημάτων. Τα πολλά χρόνια στην περίπτωση του Πόλοκ είναι όντως «πολλά», αφού η συλλογή κυκλοφόρησε το 2009, στα 55 του χρόνια, την ίδια εποχή που αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο με μεταπτυχιακό στις Καλές Τέχνες και το όνομά του έγινε γνωστό σε όλη την Αμερική. Ενδιάμεσα, ο Πόλοκ είχε παρατήσει το σχολείο στα 17 του χρόνια για να εργαστεί σε ένα εργοστάσιο συσκευασίας κρέατος και στη συνέχεια πέρασε 32 χρόνια εργαζόμενος ως φορτηγατζής για μια βιοτεχνία χαρτιού.

«Πάντα διάβαζα πολύ. Και αγαπούσα τα βιβλία. Και νομίζω στο πίσω μέρος του μυαλού μου, πίστευα πάντα ότι το να γράφεις είναι ένας υπέροχος τρόπος να επιβιώσεις σε αυτόν τον κόσμο. Και ήμουν πολύ αφελής. Οι βασικοί λόγοι ωστόσο που ήθελα να γίνω συγγραφέας είναι πρώτον ότι είσαι αφεντικό του εαυτού σου, δεύτερον ότι μπορείς να το κάνεις οπουδήποτε και τρίτον ότι μπορείς να βγάλεις πολλά λεφτά.»

donaldΟ Ντόναλντ Ρέι Πόλοκ στο Οχάιο

Παρά τις αντίθετες προβλέψεις ή την αφέλεια που τελικά τον έσπρωξε να αλλάξει ζωή στα 45 του χρόνια και να εξελιχθεί σε μια από τις πιο πρωτότυπες φωνές της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας, ο Πόλοκ έγινε και αφεντικό του εαυτού του και ελεύθερος να γράφει όπου θέλει, παρόλο που παραμένει πεισματικά μόνιμος κάτοικος στο ίδιο μέρος του Οχάιο με τη σύζυγό του, Πάτσι όπου και πέρασε τη μέχρι σήμερα ζωή του. Και μπορεί να μην ξέρουμε αν έγινε και πλούσιος, πάντως ζει σίγουρα από το γράψιμο αφήνοντας για πάντα πίσω του τις μέρες στα εργοστάσια και μπορεί να υπερηφανεύεται και για ένα νέο είδος μυθοπλασίας που του αποδίδεται, πιο γνωστό με τους όρους «Hillbilly Gothic» ή «Southern Ohio Gothic».

«Προσπαθούσα να γράψω για πάρα πολλά χρόνια. Στην αρχή μιμόμουν άλλους συγγραφείς. Κάποια στιγμή έγραψα μια μικρή ιστορία με τον τίτλο «Bactine» που τελικά μπήκε στο "Knockemstiff". Ηταν για δυο παιδιά σε ένα ντάινερ. Δεν ήταν καλό, αλλά ήταν ό,τι καλύτερο είχα στα χέρια μου εκείνη τη στιγμή. Πολύ καλύτερο από το τίποτα. Αποφάσισα από νωρίς να μείνω σε αυτά που ξέρω καλά: το νότιο Οχάιο και ανθρώπους που βρίσκονται, πως να το πούμε, στα όρια.»

devil Ο Τομ Χόλαντ στην κινηματογραφική μεταφορά του «The Devil all the Time»

Την επιτυχία του «Knockemstiff» ήρθε να σφραγίσει το 2011 το πρώτο μυθιστόρημα του Πόλοκ με τίτλο «The Devil all the Time» («Πάντα ο Διάβολος»), η ιστορία ενός αγοριού που απλώνεται από το 1940 μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του '60 και χαρτογραφεί ένα κόσμο βίας, αμαρτίας, θρησκευτικής μανίας και σεξουαλικής ασυδοσίας όπως αυτός χωράει μέσα του ένα πατέρα που θυσιάζει ζώα και ανθρώπους προκειμένου να σώσει την καρκινοπαθή γυναίκα του, κορίτσια που πέφτουν θύμα σχολικού εκφοβισμού, ιερείς που εξαπατούν πιστούς και αποπλανούν αθώες κοπέλες, ένα ζευγάρι κατά συρροήν δολοφόνων που μαζεύουν υποψήφια θύματα στην εθνική οδό, διεφθαρμένους σερίφηδες και μια τοιχογραφία από, δεν χρειάζεται να το πούμε αλλιώς, ανθρώπους στα όρια.

«Φαντάζομαι ότι γράφω πολύ για τη βία επειδή είδα αρκετή με τα μάτια μου όταν ήμουν παιδί. Οχι φόνους, αλλά μαχαιρώματα και μπουνίδια, είδα άντρες να κακοποιούν γυναίκες. Η απειλή της βίας ήταν πανταχού παρούσα, είχα πάντα το νου μου και αυτό πέρασε τελικά στα βιβλία μου, όπως άλλοι συγγραφείς επηρεάζονται από πρώιμες εμπειρίες τους με τη θρησκεία ή τη μοναξιά. Λέγοντας αυτά, ας μην θεωρήσει κανείς ότι είμαι σκληρός τύπος γιατί δεν ήμουν. Πρόσεχα, κυρίως γιατί φοβόμουν», εξομολογείται ο Πόλοκ που είδε το μυθιστόρημά του να αποθεώνεται από την κριτική ως ένα «τηλεγράφημα από την Κόλαση που σου πετάνε κάτω από την πόρτα στις τρεις τα χαράματα», όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο συγγραφέας Γουίλιαμ Γκέι.

«Δεν είναι κυριολεκτικά ο Διάβολος και ό,τι σημαίνει αυτό για τον καθένα που με ενδιαφέρει, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το κακό επιδρά στους ανθρώπους. Εχω θέμα με τους ιερείς αλλά αυτό είναι γιατί στη ζωή μου γνώρισα πολύ λίγους ιερείς που να άξιζαν. Εχω πάντα πρόβλημα με όποιον προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη θρησκεία προς ίδιο όφελος. Σχετικά με τον Διάβολο, υπάρχει πολύ κακό στον κόσμο και όπως σας είπα δεν είμαι ο πιο αισιόδοξος άνθρωπος.»

devil Ο Ρόμπερτ Πάτινσον στο ρόλο του ιερέα στην ταινία του Αντόνιο Κάμπος

«Καταδικασμένο» να γίνει ταινία, το «Πάντα ο Διάβολος» είχε την τύχη όχι μόνο να γίνει προσωπικό πρότζεκτ του Αντόνιο Κάμπος (οι πιο ανήσυχοι τον γνωρίζουν ήδη από τα τρία αταξινόμητα πρώτα φιλμ του: «Afterschool» του 2008, «Simon Killer» του 2012 και «Christine» του 2016), ούτε μόνο να υπερηφανεύεται για ένα σπουδαίο all star cast (από τον Μπιλ Σκάρσγκαρντ μέχρι τον Ρόμπερτ Πάτινσον και την Ράιλι Κίο μέχρι τον Τομ Χόλαντ στον πρώτο του απαιτητικό δραματικό ρόλο και τον Σεμπάστιαν Σταν, τη Μία Γουασικόφσκα και τον Τζέισον Πάτρικ), αλλά να έχει για αφηγητή τον ίδιο τον Ντόναλντ Ρέι Πόλοκ.

«Οταν μου ζήτησαν να το κάνω σκέφτηκα ότι μπορούν να βρουν σίγουρα κάποιον καλύτερο. Ζω στο Οχάιο και η διάλεκτος που μιλάω δεν είναι ακριβώς νότια, μάλλον κλίνει προς το χίλμπιλι, το βλάχικο. Ο Αντόνιο Κάμπος ήταν σίγουρος ότι θα το έκανα τέλεια. Διάβαζα γραμμές από το βιβλίο και του τις έστελνα με το κινητό. Ηχογράφησα για μέρες και μετά το κανάμε και μαζί ξανά. Ηταν πιο δύσκολο απ' όσο νόμιζα ότι θα ήταν, γιατί χρειάστηκαν πολλές λήψεις για να γίνει σωστά. Σκέφτηκα όμως πως θα ήταν η μόνη φορά στη ζωή μου που θα συμμετείχα σε κάποια ταινία...»

Οσοι έχουν διαβάσει το νέο του μυθιστόρημα, «Τhe Heavenly Take» που κυκλοφόρησε το 2016 είναι σίγουροι πως ο Ντόναλντ Ρέι Πόλοκ θα μπλεχτεί πολύ σύντομα σε ακόμη μια κινηματογραφική ταινία.

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας «Πάντα ο Διάβολος» του Αντόνιο Κάμπος που παίζει ήδη με ελληνικούς υπότιτλους στο Netlfix:


Το «Πάντα ο Διάβολος» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Για να κερδίσετε δωρεάν ένα αντίτυπο του βιβλίου μπείτε στη σελίδα του Flix στο Facebook και ακολουθήστε τις οδηγίες στο ποστ.

devil

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site των εκδόσεων Μεταίχμιο._