Φεστιβάλ / Βραβεία

To Docs in Exile επιστρέφει - στο φυσικό του χώρο!

στα 10

Έπειτα από την πρώτη διαδικτυακή διοργάνωσή του το 2020, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Docs in Exile επανέρχεται δριμύτερο, αυτή τη φορά στη μεγάλη οθόνη του Exile Room, αποφασισμένο να επαναφέρει την ολοκληρωμένη κινηματογραφική εμπειρία της σκοτεινής αίθουσας.

Flix Team
To Docs in Exile επιστρέφει - στο φυσικό του χώρο!

Από τις 15 έως τις 19 Δεκεμβρίου 2021, μια επιλογή από μεγάλου και μικρού μήκους ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, στην πλειοψηφία τους σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, θα ξεδιπλώσει τις πιο περιπετειώδεις πτυχές του σινεμά τεκμηρίωσης.

Η είσοδος, όπως πάντα στις προβολές του Exile Room, είναι ελεύθερη. Προσοχή: το Exile Room είναι Covid Free χώρος. Οι εισερχόμενοι πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, καθώς και ταυτότητα. Οι μάσκες είναι απαραίτητες καθ’ όλη τη διάρκεια των προβολών. Χωρητικότητα περιορισμένη.

Το φετινό Docs in Exile Film Festival ξετυλίγεται μέσα από τέσσερις συναρπαστικές θεματικές ενότητες.

[Πατήστε στον τίτλο κάθε ταινίας για να μεταφερθείτε στο επίσημο site του Exile Room για περισσότερες πληροφορίες]

τεχνητοι

Αφιέρωμα: Τεχνητοί Παράδεισοι

Το Artificial Paradise (Τεχνητοί Παράδεισοι) ιχνηλατεί τις συχνά αλλοπρόσαλλες προσπάθειες του ανθρώπου να κατασκευάσει το απόλυτο περιβάλλον για να στεγάσει την εγωπάθειά του: από την εκκεντρική πινακοθήκη χαρακτήρων μιας γηριατρικής Disneyland made in USA έως ένα all-inclusive θερινό θέρετρο στις ακτές της Τουρκίας, κι από ‘κει στην εξωφρενική διαδικασία δημιουργίας ενός νέου κήπου της Εδέμ που βλέπει τα αιωνόβια δέντρα της επαρχίας της Γεωργίας να διασχίζουν στεριά και θάλασσα.

παράδεισος

Σχεδόν Παράδεισος του Λανς Οπενχάιμερ (ΗΠΑ, 83') | 15.12.21 @ 21:00

Καλώς ήρθατε στο «The Villages», τη μεγαλύτερη κοινότητα συνταξιούχων στην Αμερική. Γνωστή ως «Disneyland για ηλικιωμένους», πρόκειται για μια τεχνητή πόλη-ουτοπία, όπου όλα είναι όπως άλλοτε.

θέρετρο

Ένα Θέρετρο για Όλους του Βόλκαν Ούτσε (Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, 80') | 16.12.21 @ 21:00

Ο Ismail και ο Hakan είναι δύο αγόρια που έχουν μόλις ξεκινήσει δουλειά σε ένα all-inclusive θέρετρο στην Τουρκική Ριβιέρα. Καθώς η φιλία ανάμεσά τους δυναμώνει, οι διαφορές στους χαρακτήρες τους φαίνονται όλο και πιο έντονα.

κήπο

Δαμάζοντας τον Κήπο της Σαλομέ Τζασί (Ελβετία, Γερμανία, Γεωργία, 92') | 18.12.21 @ 19:00

Ένας παντοδύναμος και ανώνυμος άντρας έχει αποκτήσει ένα ασυνήθιστο χόμπι: αγοράζει υπεραιωνόβια δέντρα, ψηλά σαν ουρανοξύστες, από χωριά κατά μήκος της γεωργιανής ακτογραμμής και τα μεταφέρει στον προσωπικό του κήπο. Η σχεδόν ποιητική αυτή πράξη απύθμενου εγωισμού, ανοίγει πληγές σε όσους βρεθούν στο διάβα της.


αγρια

Αφιέρωμα: Αγρια Ανατολή

Το Wild East (Άγρια Ανατολή) μας ταξιδεύει από τις αχανείς παγωμένες εκτάσεις της Σιβηρίας μέχρι τη σχεδόν σουρεαλιστική, ιλιγγιώδη οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη της σύγχρονης Κίνας, κι από ‘κει στις μαγικές περιπέτειες μιας παρέας γυναικών που σχεδόν άθελά τους άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ποπ κουλτούρα της Ιαπωνίας.

ανοδος

Άνοδος της Τζέσικα Κίνγκτον (Κίνα, 97') | 17.12.21 @ 21:00

Μια διαφορετική, σχεδόν ιμπρεσιονιστική Κίνα αναδύεται μέσα από την «Άνοδο», ένα αφαιρετικό και στυλιστικά υπνωτιστικό πορτρέτο της εγχώριας βιομηχανίας, που αποκαλύπτει το χάσμα ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις. Ο μόχθος, ο καταναλωτισμός και ο πλούτος συνθέτουν το καπιταλιστικό τοπίο της Κίνας, από το πιο σκοτεινό ορυχείο μέχρι τις πιο πολυτελείς διασκεδάσεις.

μάγισσες

Οι Μάγισσες της Ανατολής του Ζουλιάν Φαρό (Γαλλία, 100') | 18.12.21 @ 21:00

Ώρα να μπούμε στη μηχανή του χρόνου για να γνωρίσουμε τις μεγαλύτερες σταρ του βόλεϊ που έβγαλε ποτέ η Ιαπωνία, δηλαδή τα μέλη της μεταπολεμικής εθνικής ομάδας γυναικών. Πλέον στα 70 τους, ήταν κάποτε γνωστές ως «Οι Μάγισσες της Ανατολής», χάρη στις υπεράνθρωπες επιδόσεις τους πίσω απ’ το φιλέ.

ιβάνα

Η Ζωή της Ιβάνα του Ρενάτο Μποράβο Σεράνο (Ρωσία, Νορβηγία, Φινλανδία, Εσθονία, 79') | 19.12.21 @ 21:00

Δυνατή σαν βράχος και με καρδιά γεμάτη πάθος, η νεαρή Ivanna ανήκει στη φυλή των Νένετς και είναι μητέρα πέντε παιδιών, τα οποία είναι αναγκασμένη να μεγαλώνει μόνη της στην παγωμένη ρωσική τούνδρα. Σύμφωνα με τις παραδόσεις της φυλής της, η Ivanna διατηρεί ταράνδους, ζει σε μια μικροσκοπική καλύβα-έλκηθρο και υπομένει απάνθρωπα χαμηλές θερμοκρασίες.


ταξίδι

Αφιέρωμα: Ταξίδι προς την Ελευθερία

Στο δίπτυχο Voyage to Freedom (Ταξίδι προς την Ελευθερία) δύο ταινίες ξετυλίγουν τις συγκλονιστικές μαρτυρίες μιας χούφτας ξεριζωμένων που στην πορεία εκπλήρωσης του ονείρου για μια καλύτερη ζωή ήρθαν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη. Ιστορίες μετανάστευσης που επαναλαμβάνονται από τη Σουηδία έως τα ελληνικά πελάγη.

μαβιά

Μαβιά Θάλασσα των Αμέλ Αλζακουτ, Καλέντ Αμπντουλγουάχεντ (Γερμανία, 67') | 16.12.21 @ 19:00

Αυτό το σπαρακτικό ντοκιμαντέρ θα ήταν σχεδόν εξπρεσιονιστικό αν δεν ήταν τόσο ανελέητα αληθινό. Η Σύρια καλλιτέχνης Amel Alzakout καταγράφει το δραματικό της πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα με μια κάμερα δεμένη στον καρπό της, όταν η βάρκα στην οποία επιβαίνει βουλιάζει κοντά στις ακτές της Λέσβου.

ξύπνημα

Ξύπνημα στον Άρη της Ντέα Τζινόβτσι (Ελβετία, Γαλλία, 74') | 17.12.21 @ 19:00

O Furkan, το νεότερο μέλος μιας οικογένειας Αλβανών Ρομά που ζουν στη Σουηδία, δυσκολεύεται να αποδεχτεί τη μυστηριώδη ασθένεια που έχει προσβάλει τις δύο αδερφές του. Εδώ και κάποια χρόνια, η Ibadeta και η Djeneta έχουν πέσει σε ένα ανεξήγητο κώμα που κάποιοι ονομάζουν «σύνδρομο παραίτησης».

Short Docs

Αφιέρωμα: Short Docs I & II

Tα δύο προγράμματα μικρού μήκους Short Docs I & II αποδεικνύουν ότι –και στο ντοκιμαντέρ– το μέγεθος δεν μετράει. Μια εκλεκτική επιλογή ταινιών από όλο τον πλανήτη επιδεικνύει τις ανεξάντλητες καλλιτεχνικές δυνατότητες του σινεμά τεκμηρίωσης και παράλληλα μας ξεναγεί σε ένα καλειδοσκοπικό πανόραμα προσωπικών εξομολογήσεων που συνθέτουν τον υπέροχο, παράλογο, σκληρό κόσμο μας.

Short Docs Ι (συνολική διάρκεια: 82 λεπτά)

Πολεμική Κραυγή της Ciara Lacy
Maalbeek του Ismaël Joffroy Chandoutis
Φιλαδέλφεια Αγάπη Μου της Renee Maria Osubu
Πριν Σε Γνωρίσω της Natalie A. Chao
Snowy των Kaitlyn Schwalje & Alex Wolf Lewis

Short Docs ΙI (συνολική διάρκεια: 79 λεπτά)

Γράμματα από το Σιλίβρι του Adrian Figueroa
Μετέωροι του Alfie Barker
Σαντιάγο 1973-2019 της Paz Corona
Οι Γητευτές των Χελιών της Isla Badenoch
Ζωντανή της Makeda Matheson
Το Ματς του Roman Hodel

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Exile Room