Buzz

«Do you want to remember, or do you want to forget?» Νέο, αυστηρώς ακατάλληλο trailer για το «Trance» του Ντάνι Μπόιλ

στα 10

Τρία χρόνια μετά το «127 Ωρες» και μετά την περιπέτεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, ο Ντάνι Μπόιλ παρουσιάζει ένα βίαιο, υπνωτικό θρίλερ που φιλοδοξεί να μας μεταφέρει σε άλλη διάσταση. Δείτε το νέο, restricted σε ανηλίκους trailer του. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου...

«Do you want to remember, or do you want to forget?» Νέο, αυστηρώς ακατάλληλο trailer για το «Trance» του Ντάνι Μπόιλ

Ετοιμος για την πρεμιέρα του στις 27 Μαρτίου, ο Ντάνι Μπόιλ μας δείχνει ένα ακόμα trailer του «Trance»: υπνωτικό, βίαιο, fucked up. O σκηνοθέτης που γύριζε την ταινία ταυτόχρονα με τις ευθύνες του προς τις τελετές των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου πέρσι το καλοκαίρι, μοιάζει να διεκδικεί τα σκήπτρα του Κρίστοφερ Νόλαν για την πιο «Inception/ποιος ήρθε;» ταινία φαντασίας, μέσα σε ταινία φαντασίας, ταινία φαντασίας.

Ρημέικ μιας μάλλον άγνωστης τηλεταινίας του 2001 το «Τrance», σύμφωνα με τον Μπόιλ, «δανείζεται στοιχεία από το φιλμ νουάρ, ή από την ίδια την ιδέα του φιλμ νουάρ (αν προτιμάτε). Αλλά εδώ υπάρχει ένα συναισθηματικό κέντρο. Δεν φιλοδοξεί να σε γοητεύσει μόνο με το στιλ του αλλά και με τα συναισθήματα που γεννά. Η ιστορία σε παρασύρει όχι μόνο εξ αιτίας της πλοκής, αλλά και των σχέσεων ανάμεσα στους χαρακτήρες».

1

Σύμφωνα με την πλοκή, ο κεντρικός ήρωας, ο Σάιμον (Τζέιμς ΜακΑβόι) είναι ένας ιδιοφυής κλέφτης που αναλαμβάνει να «αποκτήσει» για λογαριασμό του Φρανκ (Βενσάν Κασέλ) έναν ιδιαιτέρως πολύτιμο πίνακα. Μόνο που στην πορεία, ένα δυνατό χτύπημα στο κεφάλι τον κάνει να ξεχάσει όχι μόνο που έχει κρύψει τον πίνακα, αλλά ακόμη και το ποιος είναι. Ο Φρανκ θα δοκιμάσει να τον κάνει να θυμηθεί με τους παραδοσιακούς τρόπους, αλλά όταν τα βασανιστήρια αποδειχτούν μάταια, θα ζητήσει την βοήθεια της Ελίζαμπεθ (Ροζάριο Ντόσον) μιας υπνωτίστριας που είναι ικανή να ανασύρει τις πιο βαθιά θαμμένες στο υποσυνείδητο, μνήμες των ασθενών της. Μόνο που αυτό που θα ανασύρει τελικά δεν είναι καθόλου αυτό που θα περίμενε. Οι μνήμες που ξυπνούν στον Σάιμον δείχνουν πως αυτός και η Ελίζαμπεθ δεν είναι ακριβώς άγνωστοι...

2

Το σενάριο υπογράφει ο Τζον Χοτζ, ο οποίος ήταν ο πρώτος συνεργάτης του Μπόιλ σε μερικές από τις καλύτερες ταινίες του όπως το «Μικρά Εγκλήματα Μεταξύ Φίλων» και το «Trainspotting». Ομως από την «Παραλία» και μετά ο σκηνοθέτης δεν τον ξαναχρησιμοποίησε. Ο Μπόιλ είχε άλλωστε πάντα ανεξάρτητο κριτήριο στην επιλογή των σεναριογράφων του: «πάντα έχω ένα ένστικτο για το ποιος θα είναι ο ιδανικός σεναριογράφος. Κι αυτή τη φορά κάτι μου έλεγε ότι έπρεπε να είναι ο Τζον. Εχει μια δική του αιρετική άποψη για την αφήγηση που ταιριάζει απόλυτα σε αυτή την ιστορία».

3

Για τον πρωταγωνιστή Τζέιμς ΜακΑβόι η ταινία είναι «ένα εξαιρετικό heist movie με μετά-υπνωτιστικές τάσεις». Ταυτόχρονα, η Ροζάριο Ντόσον καταθέτει τον θαυμασμό της για τον τρόπο που ο Μπόιλ κινηματογράφησε την... εξαιρετικά περίεργη πλοκή: «ήταν συναρπαστικό να βλέπεις τον Ντάνι να δουλεύει, είτε παρακολουθώντας τον να γυρίζει πλάνα από αλλόκοτες γωνίες λήψεις ή τοποθετώντας μπροστά στο φακό διάφορα αντικείμενα. Αναρωτιόμουν “τι ακριβώς κάνει;”. Είμαι σίγουρη όμως πως μόλις δω την ταινία τελειωμένη θα είναι μαγική και θα εκπλήξει ακόμη κι εμένα...»

Δείτε το νέο restricted trailer του «Trance» που ανοίγει στις 27/3 στην Αγγλία και στις 5/4 στην Αμερική: