Buzz

«Divine Pig». Ενα λαχταριστό ντοκιμαντέρ

στα 10

Αν το «Babe» ήταν μέχρι σήμερα η αγαπημένη σας ταινία με ήρωα ένα γουρούνι, τα πράγματα ίσως αλλάξουν αφού γνωρίσετε τον Ντόρους, τον τετράποδο ήρωα του ντοκιμαντέρ του Χανς Ντόρτμανς «Divine Pig», που προβάλλεται αύριο στο Exile Room.

«Divine Pig». Ενα λαχταριστό ντοκιμαντέρ

Ο Ντόρους είναι ένα γουρουνάκι που ζει στην αυλή του Γκέραρντ, χασάπη ζώων ελεύθερης βοσκής. Ο Γκέραρντ, ταίζει τον Ντόρους την καλύτερη δυνατή τροφή, τον βγάζει βόλτα στην πόλη, αφήνει τα παιδιά να τον επισκέπτονται, με αποτέλεσμα το ταχύτατα αναπτυσσόμενο γουρούνι να γίνει γρήγορα η τοπική μασκότ.

Ομως ο Ντόρους δεν είναι ένα κατοικίδιο, προορίζεται για σφάξιμο και το κρέας του είναι ήδη κρατημένο από τους καλούς πελάτες του χασάπη που επιθυμούν να απολαύσουν μια ζουμερή μπριζόλα ενός τόσο καλοζωισμένου γουρουνιού.

Τι γίνεται όμως όταν η σχέση του ανθρώπου και του ζώου γίνεται πιο συναισθηματική απ όσο θα επέτρεπε το επάγγελμα του πρώτου και η μοίρα του δεύτερου; Και τι θα συμβεί όταν κάποιοι πελάτες προσπαθούν να αποτρέψουν τον Γκέραρντ από το να σφάξει τον Ντόρους; Είναι η αγάπη του για το γουρουνάκι μεγαλύτερη απ’ την αγάπη του για το χοιρινό;

Το πορτρέτο του Ντόρους και του ιδιοκτήτη του θα αρκούσαν κι από μόνο του για να δώσουν ένα γοητευτικό, τρυφερό αλλά και σκληρό μαζί ντοκιμαντέρ, μόνο που ακριβώς επειδή ο Ντόρους είναι γουρούνι, η ταινία του Χανς Ντόρτμανς αποκτά κι ένα ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρον επίπεδο.

Διότι το χοιρινό, δεν είναι απλά ένα ακόμη κομμάτι κρέας, σε αρκετές θρησκείες, κουλτούρες, χώρες είναι κάτι περισσότερο, μια τροφή κι ένα πλάσμα ακάθαρτο και επιβλαβές. Και παρ όλα αυτά το χοιρινό εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο σε κατανάλωση είδος κρέατος παγκοσμίως ενώ στον δυτικό κόσμο, συγκεκριμένα είδη γουρουνιού είναι ακόμη και κατοικίδια.

Ο Ντόρτμανς κοιτάζει όλες αυτές τις αντιφάσεις με διεισδυτική ματιά αλλά και χιούμορ, χωρίς ψεύτικές κορώνες πολιτικής ορθότητας παραδίδοντας ένα ντοκιμαντέρ που πάει πέρα από τα προφανή και που κάνει και τον θεατή να αναρωτηθεί για την προσωπική του ηθική απέναντι στην κρεατοφαγία και την αγάπη του για τα ζώα. Αυτά που ζουν μαζί του κι αυτά που βρίσκονται στο πιάτο του...

Η προβολή του «Divine Pig» θα γίνει αύριο στις 9 στο Εxile Room, Αθηνάς 12, 3ος όροφος, απέναντι από τη στάση Μετρό Μοναστηράκι, τηλ 210 3223395, www.exileroom.gr.

Η είσοδος είναι δωρεάν, το φιλμ θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους και θα ακολουθήσει skype Q&A με τον σκηνοθέτη.