Industry

Δείτε το πρώτο «χειροποίητο» φιλμάκι στην ιστορία της Pixar!

στα 10

Το 1972 ο Εντ Κάτμαλ (ιδρυτής της Pixar) και οι συνεργάτες του δημιούργησαν την πρώτη 3D ταινία της εταιρίας - μία animated εικόνα του ... χεριού του Εντ. Μέσα από αυτό το ταινιάκι φιλοδοξούσαν να πείσουν πιθανούς μετόχους για τις προοπτικές του σινεμά του μέλλοντός μας. Δείτε λοιπόν την ταινία που, σαράντα χρόνια πριν, κήρυξε την επανάσταση!

Δείτε το πρώτο «χειροποίητο» φιλμάκι στην ιστορία της Pixar!
To μέλλον τους χαιρετούσε...

Το 1972 ήταν απόφοιτος του πανεπιστημίου της Γιούτα, αλλά ο Εντ Κάτμαλ είχε μεγάλα σχέδια κι ακόμα μεγαλύτερη φαντασία. Ο κόσμος μας θα μπορούσε να απεικονιστεί με διαστάσεις μέσα από το 3D animation.

Ιδρύοντας την Pixar, κατέθεσε και το παράδειγμά του: ένα «χειροποίητο» φιλμάκι. Κυριολεκτικά! Χρησιμοποιώντας ένα γύψινο ομοίωμα του χεριού του και.. μερικές πολύπλοκες μαθηματικές εξισώσεις, ο Κάτμαλ κατάφερε να αποτυπώσει σ' ένα κομπιούτερ το διάγραμμα του χεριού του και να του δώσει τρισδιάστατη μορφή, κίνηση, περιστροφή. Επιπλέον, ο Κάτμαλ κατάφερε να αποδώσει ψηφιακά τα πρόσωπα, καθώς και να δείξει ...μία τεχνητή καρδιά να πάλλεται! Αυτό που είναι ανεκτίμητης αξίας είναι το making of της κατασκευής και της εφαρμογής του animation στην πράξη (οι μαθηματικοί υπολογισμοί, τα πολύπλευρα επίπεδα σχεδιασμού, οι χειρισμοί κίνησης) το οποίο έχει ενσωματωθεί στην μικρού μήκους.

Το αποτέλεσμα τυπώθηκε σε φιλμ 8mm και παρουσιάστηκε ως δείγμα του τι θα μπορούσε να κάνει η νεοσύστατη εταιρία στις εικόνες του μέλλοντός μας. Είμαστε σίγουροι ότι κι αυτοί που εντυπωσιάστηκαν από την παρουσίαση δεν μπορούσαν να φανταστούν τι θα ακολουθούσε στις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ένα απόσπασμά του χρησιμοποιήθηκε στην ταινία «Futureworld», αλλά μετά ξεχάστηκε. Πρόσφατα όμως, το φιλμάκι ανακάλυψε ο Ρόμπι Ινγκεμπρέτσεν, ο γιος ενός συνεργάτη του Κάτμαλ και το ανέβασε στο Internet.

Οσο εμείς παρακολουθούμε το ταινιάκι με τα συναισθήματα που ίσως είχαν παλιότερες γενιές βλέποντας το «Ταξίδι στο Φεγγάρι», ας θυμηθούμε ότι στα άμεσα πλάνα της Pixar είναι μία ταινία που υπόσχεται να μας ξεναγήσει στο ανθρώπινο μυαλό.

Γιατί το σώμα πια το έχει κατακτήσει.