Φεστιβάλ / Βραβεία

Δείτε σήμερα στις Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x, τα δύο πρόσωπα που διαμόρφωσαν το σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο: Γιώργος Τζιώτζιος, Νίκος Νικολαΐδης

στα 10

«Γιώργος Τζιώτζιος: See You in Freedonia» και «Σκηνοθετώντας την Κόλαση, μια ταινία για τον Νίκο Νικολαΐδη», σήμερα, Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου στις Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x.

Flix Team
Δείτε σήμερα στις Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x, τα δύο πρόσωπα που διαμόρφωσαν το σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο: Γιώργος Τζιώτζιος, Νίκος Νικολαΐδης
Ο Γιώργος Τζιώτζιος, στο γραφείο του στο Περιοδικό Σινεμά

Στο «Σούπα Πάπιας», την ταινία των αδελφών Μαρξ, η Φριντόνια είναι μια μικρούλα χώρα, με μεγάλα προβλήματα, η οποία στεγάζει όλη την αναρχική σκέψη, την πρωτοποριακή κωμωδία, την ανάλαφρα ειπωμένη σοφία των σπουδαίων δημιουργών. Οι αδελφοί Μαρξ ήταν από τα αγαπημένα κινηματογραφικά ονόματα του Γιώργου Τζιώτζιου, που συχνά βλέποντας τις ταινίες τους ξεσπούσε στο απόλυτα μεταδοτικό γέλιο που παρέσυρε όποιον βρισκόταν κοντά του. Επειδή μας λείπει που δε βρισκόμαστε πια κοντά του, θα πάμε να μοιραστούμε τις αναμνήσεις μας, υποχρεωτικά με γέλια και χαρές, βλέποντας το «See You in Freedonia», το ντοκιμαντέρ που του αφιερώνει ο Αντώνης Κιούκας. Από τον κατάλογο του Φεστιβάλ: «ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη μνήμη του Γιώργου Τζιώτζιου, ενός ανήσυχου σινεφίλ, που δη μιούργησε στο σύντομο πέρασμά του το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και εταιρείες διανομής κινηματογραφικών ταινιών. Αγκάλιασε το ελληνικό σινεμά και στήριξε με αγάπη Ελληνες σκηνοθέτες σε δύσκολες στιγμές τους, όπως τους Σταύρο Τορνέ, Σταύρο Τσιώλη, Δήμο Αβδελιώδη και τόσους άλλους. Ο Γιώργος Τζιώτζιος σημάδεψε ανεξίτηλα την κινηματογραφική πραγματικότητα της Ελλάδας τα τελευταία τριάντα χρόνια με την αγάπη του για το σινεμά, το πνεύμα, την τόλμη, αλλά κυρίως, το ήθος του.» Η προβολή του «Γιώργος Τζιώτζιος: See You in Freedonia» γίνεται απόψε, στις 20.00, στον Δαναό 1, διαρκεί 45’ και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Για όσους προτιμούν να θυμηθούν τον Γιώργο Τζιώτζιο πιο ιδιωτικά, στις 22.15, στον Δαναό 2, προβάλλεται μία από τις πιο αγαπημένες του ταινίες, «Η Νύχτα του Κυνηγού» του Τσαρλς Λότον, την οποίο μόνο θα κερδίσετε αν δείτε, ακόμα και χωρίς καμία συναισθηματική φόρτιση.

Από την άλλη πλευρά, στις 22.00, στην αίθουσα Απόλλων Cinemax Class, προβάλλεται το «Σκηνοθετώντας την Κόλαση», το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Χουλιάρα για την προσωπικότητα και τις ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη. Το «Directing Hell» είναι ένα ταξίδι που σηματοδοτεί μία προσπάθεια εξερεύνησης του σκοτεινού, ιδιαίτερου κινηματογραφικού κόσμου του σπουδαίου αυτού σκηνοθέτη. Συνεργάτες, φίλοι, αρχειακό υλικό από γυρίσματα και από παλιότερες συνεντεύξεις του ίδιου συνθέτουν το πορτρέτο ενός σκηνοθέτη που ποτέ δε θέλησε να κουνήσει το δάχτυλο με στόμφο ιεροκήρυκα, παρά μόνο έχτισε ένα φρούριο με υλικό τις ίδιες του τις εμμονές και επέλεξε να κατοικήσει εντός του μέχρι το τέλος. Ο θάνατός του, το 2007, μπορεί να σήμανε το τέλος μιας αξιοθαύμαστα ιδιοσυγκρασιακής κινηματογραφικής καριέρας, όχι όμως και το τέλος της γοητείας που αυτή μας ασκεί. Δείτε το τρέιλερ στο παρακάτω βίντεο.