Φεστιβάλ / Βραβεία

Η «Τελευταία Ανάσα» του Κώστα Γαβρά στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν

στα 10

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης επιστρέφει με ένα κινηματογραφικό «δοκίμιο» πάνω στη ζωή και τον θάνατο.

Η «Τελευταία Ανάσα» του Κώστα Γαβρά στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν

Είναι πλέον γεγονός ότι η νέα ταινία του Κώστα Γαβρά με τίτλο «Le Dernier Souffle» αποτελεί επίσημη συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, το οποίο θα διεξαχθεί μεταξύ 20 και 28 Σεπτεμβρίου. Ο γαλλο-ελληνικής καταγωγής δημιουργός που στο παρελθόν έχει τιμηθεί με Oσκαρ («Ζ», 1969) αλλά και Χρυσό Φοίνικα («Ο Αγνοούμενος», 1982), αναφερόμενος στο τελευταίο του κινηματογραφικό εγχείρημα εξηγεί πως πρόκειται για «ένα είδος φιλοσοφικού διαλόγου». Η επίσημη περιγραφή της ταινίας δε, υπόσχεται «ένα ποιητικό μπαλέτο, όπου κάθε ασθενής είναι ένας τόμος συναισθημάτων, γέλιου και δακρύων [...] Eνα ταξίδι στην παλλόμενη καρδιά των ζωών μας».

Η πλοκή του φιλμ αναπτύσσεται μέσα από τις συζητήσεις των δύο κεντρικών χαρακτήρων, του Δρ. Ογκιστέν Μασέ και του διάσημου συγγραφέα Φαμπρίς Τουσέν, αναφορικά με τη ζωή και το θάνατο. Με αφορμή τις παραπάνω, οι δύο ήρωες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τους δικούς του φόβους και άγχη.

costas-gavras

Ο Κώστας Γαβράς υπογράφει το σενάριο της ταινίας, βασιζόμενος στο βιβλίο «Le Dernier Souffle» των Ρεζί Ντεμπρέ και Κλοντ Γκρανζ, ενώ επιμελείται επίσης και το μοντάζ. Το διεθνές καστ του φιλμ απαρτίζεται από τους Ντενί Πονταλιντές και Καντ Μεράντ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, τους οποίους πλαισιώνουν οι Μαριλίν Καντό, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Αντζελα Μολίνα, Καρίν Βιάρ, Χίαμ Άμπας και Αγκάτ Μπονιτζέρ. Στην καλλιτεχνική ομάδα συγκαταλέγονται η διευθύντρια φωτογραφίας Ναταλί Ντιράν, η σκηνογράφος Κατερίνα Βέρνερ Σμιτ και ο συνθέτης Αρμάντ Αμαρ. Επιπλέον, την παραγωγή αναλαμβάνουν η σύζυγος και παραγωγός του Κώστα Γαβρά, Μισέλ Ρέι (της KG Productions), ο Αλεξάντρ Γαβράς, αλλά και ο ίδιος ο Κώστας Γαβράς.

Η τελευταία ταινία του Κώστα Γαβρά ήταν το πολυσυζητημένο «Ενήλικοι στην Αίθουσα» του 2019.