Φεστιβάλ / Βραβεία

Contagion Συνέντευξη Τύπου: Μεταδώστε το!

στα 10

Γιατί το σινεμά χρειάζεται τους σταρ; Είναι ένας θανάσιμος ιός τιμωρία για την μοιχεία; Πόσα κιλά πήρε ο Ματ Ντέιμον για το ρόλο; Σ' αυτές και σε άλλες ερωτήσεις απάντησε το πάνελ του «Contagion» στη συνέντευξη Τύπου του φεστιβάλ Βενετίας.

Flix Team
Contagion Συνέντευξη Τύπου: Μεταδώστε το!

Από το Χονγκ Κονγκ μέχρι το Σικάγο και πίσω στο Λονδίνο, ένας θανατηφόρος ιός σαρώνει τον πλανήτη και φέρνει αναρχία και χάος. Ολα αυτά στην νέα ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ «Contagion».

«Μία ενδιαφέρουσα παράμετρος της ταινίας είναι ότι δεν μπορείς να παραμείνεις ανθρώπινος και να βοηθήσεις τον διπλανό σου» είπε η Γκουίνεθ Πάλτροου στο πρόθυμο για τις απαντήσεις της πάνελ. «Αν συντρέξεις και έρθεις σε επαφή με τον μολυσμένο... πέθανες κι εσύ. Δεν σηκώνει ηρωισμούς...»

Η Πάλτροου πεθαίνει στην ταινία - κάτι που δεν αποτελεί spoiler γιατί το ξέρουμε από το trailer! Συνήθως το Χόλιγουντ δεν σκοτώνει τους σταρ του από την αρχή μιας ταινίας. Τι σκεφτόταν ο Στίβεν Σόντερμπεργκ;

«Οι αναγνωρίσιμοι σταρ εξυπηρετούν το κοινό στο να μπορεί να έχει ένα σημείο αναφοράς, όσο προσπαθεί να παρακολουθήσει μία σύνθετη ιστορία που τρέχει. Δε χάνει χρόνο με το να προσπαθήσει να ξεχωρίσει τους ήρωες. Γίνεται άμεσα με την μορφή ενός μεγάλου σταρ. Για αυτό τους επιλέγουμε. Για αυτό υπάρχουν σταρ από καταβολής κινηματογράφου. Από την άλλη, εμείς θα διηγηθούμε την ιστορία που θέλουμε να διηγηθούμε...»

Ο Ματ Ντέιμον, βετεράνος συνεργάτης πλέον του Σόντερμπεργκ, παίνεσε την ικανότητα του σκηνοθέτη του να μην αφήνει κανέναν αδιάφορο με τον τρόπο που κινηματογραφεί: «Ο Στίβεν δεν φτιάχνει εύπεπτες ταινίες. Οι ρυθμοί τρέχουν με την ανελέητη ταχύτητα που εξαπλώνεται ο ιός, δημιουργείται χάος και το αισθάνεται κι ο θεατής στην καρέκλα του...»

Η δική του παρέμβαση στο ρόλο ήταν να πάρει κιλά. «Είπα στον Στίβεν ότι εφόσον αυτός ο τύπος έμεινε άνεργος για κάποιο καιρό, έχει σίγουρα παραμελήσει τον εαυτό του. Θα έπρεπε να το δείξω αυτό..»

Η Γκουίνεθ Πάλτροου κλήθηκε να απαντήσει αν η ταινία περνάει το μήνυμα ότι αν είσαι άπιστη σύζυγος τιμωρείσαι με θεόσταλτους θανατηφόρους ιούς. Με πλατύ χαμόγελο και χιούμορ που, δεν της φαίνεται αλλά όντως τη διακρίνει, απάντησε χωρίς να τα χάσει: «Αν θανατηφόροι ιοί σκότωναν όσους απατούν τους συζύγους τους θα είχαμε μείνει 3 άνθρωποι σ' αυτό το δωμάτιο. Μπα, ακόμα λιγότεροι, καθώς είμαστε στην Ιταλία!»

Μία πιο σοβαρή απάντηση ήρθε από τον Σόντερμπεργκ ο οποίος διευκρίνισε ότι το σενάριο βασίζεται σε επιστημονικές έρευνες στον τομέα των επιδημιών. «Ενας ιός θα μπορούσε όντως να εξαπλωθεί σ' έναν πληθυσμό με ταχύτητες εφιαλτικές και να αποδεκατίσει κοινωνίες με άμεσα συγκλονιστικά ποσοστά» είπε στους δημοσιογράφους.

Ο σεναριογράφος Σκοτ Μπερνς συμπλήρωσε ότι η ιδέα στηρίζεται στα αληθινά γεγονότα της γρίπης SARS που έβαλε την Κίνα σε καραντίνα το 2003.

Σύμφωνα με τον Μπερνς, το ενδιαφέρον στοιχείο μίας τέτοιας επιδημίας, πέρα από την κυριολεκτική της επίδραση, είναι πώς προκύπτουν θεωρίες συνωμοσίας που θέλουν τους ιούς κατασκευασμένους από φαρμακοβιομηχανίες σε μία μαφιόζικη κίνηση ελέγχου της αγοράς.

«Είναι συναρπαστικό πώς όταν προκύπτουν τέτοιες καταστάσεις χάους - είτε πρόκειται για θέματα απειλής της δημόσιας υγείας, είτε για ένα οικονομικό τραπεζικό σκάνδαλο- ο λαός αντιδρά με θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες εξαπλώνονται το ίδιο γρήγορα και «θανάσιμα» όσο και τα μικρόβια!»

Διαβάστε την ανταπόκριση και κριτική του flix για το «Contagion» εδώ.

Δείτε το βίντεο με την άφιξη των πρωταγωνιστών στο Lido και την υποδοχή των φωτογράφων, αλλά κι ένα απόσπασμα της συνέντευξης Τύπου.

Στο gallery, οι αντίστοιχες φωτογραφίες.